Tuesday, 30 October 2012

Saya Peminat Fanatik THE RED WARRIOR'S"

Baru je baca "Keputusan Penuh Anugerah Bola Sepak Malaysia 2012"
Alhamdulillah Kelantan menang 4 anugerah :)

Persatuan Terbaik : KAFAPenjaga Gol Terbaik : Khairul Fahmi Che Mat
Penyerang Terbaik : Norshahrul Idlan Talaha
Anugerah Supermokh (MVP) : Norshahrul Idlan Talaha

Keputusan Lain :
Jurulatih Terbaik : B. Sathianathan [ATM]
Pertahanan Terbaik : Aidil Zafuan [ATM]
Tengah Terbaik : Safiq Rahim [Selangor]

Pemain Muda Terbaik : Rozaimi Abdul Rahman [Harimau Muda/Sabah]
Pemain Import Terbaik : Marlon Alex James [ATM]
Kelab Terbaik : Sime Darby FC
Kelab Penyokong Terbaik : ATM
Pengadil Terbaik : Nafeez Wahab

### Tapi yang paling sedih, kecewa n kesot hati telajok ialah "kelab penyokong terbaik" jatuh kepada~ ATM. Amat aneh apabila pihak penganjur xdpat nk bukak mata luas2 yg setiap game pasti stadium akan dipenuhi dengan penyokong merah! Kira2 80% penyokong yg memenuhi stadium tu adalah "RED WARRIOR FAN'. Kalaula alasan pihak penganjur yg penyokong Kelantan ni kbnyakkan xbermoral or bila mereka mula mengaitkan dgn prangai penyokong hok suka mekongla,bedil la n WHATEVER. Hei!! penyokong lain pum sama la tp Kelantan kan di anak tirikan. sabojela~ Tapi nk wak camane kan dah bukan rezeki kita. Apepum tahniah la KELANTAN. We Love "The Red Warrior" <3

Course AS120

Ape tu course AS120? xctually this course is under applied science faculty of UiTM. If i not mistaken, UiTM Kuala Terengganu, Chendering & UiTM Jengka Pahang yg provided course ni. AS120 as UiTM code or applied science dlm bahasa Melayu nya sains gunaan. Ape tu sains gunaan? nak buat ubat guna2 kan org ke? camni la bila ada yg bertanya tntang kos yg saya ambil. Let me explain about applied science course. 
Untuk pengetahuan semuala, cos ni kita perlu ambik selama 3 tahun! Al maklumla diploma, bukan degree. 

Tapi yg best nya dapat belajar physic, chemistry, dan biology as basic subject, so xboleh nk lari la ye from part 1 till part 6. Tp yg part 1-3 kena ambik 7 final papers yg mana termasuk 3 subjek asas tu, kokoriukulum,math, agama (CTU) n lastly english (BEL). After sem 4-6 just 5 subjects je. suka la yg teramat sngat sbab ckit je subjek kena ambik.hehe. Time the end of sem 4, kena decided samada nk ambik phy or bio nanti part 5. saya plih bio~kalau ambik bio, nanti part 5 kena ambik BIO310 la pastu yg ambik phy kena ambik PHY350 Maknanye stiap student part 5 ambik 2 subjek bio @ phy la. 

Apa yg paling menarik la time part 5 ni, utk subjek BIO300 kena buat satu projek. lantakla projek ape pum yg pasti projek tu ada kaitan dengan sains. Yang paling best nye xde final derr.huhu. so, camtula perjalanan budak2 cos applied science ni. nanti part 6 plak ambik 5 subjek jgak tp kena ambik 2 chemistry. xtau lg sbab skrg ni tngh cuti sem n insyallah awal bulan 12 ni baru la msuk part 6. :)

Monday, 29 October 2012

Project BIO300

let me share sumtim about PROJECTBIO300 for applied science student. i have done it & Alhamdulillah i had been successful finish on those project. i got the 1st place among all of my group batch. what the most important thing before starting the project, u have to think a good idea for your tittle of project. let me give you some tips:
1-A project that has not been done yet. ( a new venture)
2-Interesting project (make ur reader especially lecturer having curiosity on ur project)
3-Simple project and use less chemical (because it will take time to order chemical)
for the project BIO300, u have to present to your lecturers and judges. only 10% for the presentation. so, dont worry i f u have enough preparation.
I had asked my lecturer as she was judge for the presentation about the common question that will be asked. so, she gave a few ex:
-objective
-method of overall project
-result
**Actually this subject is really fun especially during conducting this project. i have done an experiment which title is "the effectiveness of "......good luck to all of u!