Saturday, 24 November 2012

Yang pergi xkan kembali lagi....


Assalamualaikum w.b.t,
Hari ni saya nak berkongsi cerita tentang perasaan bila kita kehilangan sesuatu yang kita sayangi, xkira la benda ke or ape2, lebih2 lagi bila kehilangan orang yg tercinta atau binatang yg kita sayang. Once bila sayang tu terdetik pada suatu benda, kalau 1 hari xjumpa memang rase gelabah la,takut hilang dan sebagainya.

Ape yang telah saya hilang ni sampai sedih semacam? Sebenarnya ia adalah seekor kucing yang comel sangat2, nakal pastu jenis kucing yang paling xmenyusahkan ni dipijak kereta . Pelihara si kucing tu memang xpenat, bagi je ape2 pum dia makan, pastu suka sngat kacau saya tido especially time berselimut mesti dia pi kacau kaki kita yang suka sngat beralih arah time tido. Adik2 plak suka main ngan kucing comel tu, sbab kucing ni jenis yg "nikus" pastu muka yg memang cute gler tu buat kita bertambah geram nya nk penyet2 dia.hihihi

Gambar atas tu after kucing ni kena pijak ngan kereta. Mulut terjelir keluar sebab xtahan nafas dan disebalik tu keluar darah. Mungkin salur pencernaan dia dh pecah manakala kaki kanan dia patah teruk. Sedih yg teramat tengok keadaan insan kecil ni yg menahan kesakitan. Maafkan kami, kami xmampu nk bwak ke hospital, kami xmampu. Hanya air mata saja mampu mengalir dan mengekang mata untuk melihat saat terakhir bersama anda. Walaupun seekor kucing, tapi sayang kami terhadap mu xterbeli. Kami sayang kamu wahai kucing comel ;( ........................................

Tapi tu smuanya kenangan yg lepas dan xpasti ni kali ke berapa dh kucing yg telah singgah menginap sebumbung dgn kami. Ada yg mati sakit, kena pijak dgn kereta mcam nasib si kucing comel ni, terminum air sabun la, pastu kena buang kat pasar malam la bg yg overactive sngat n suka buang najis yg over sngat. Tapi tu la lumrah hidup kita sebagai ciptaan ALLAH, yg bernyawa pasti menemui ajal. Jadi xboleh kita nak salahkan sape2 atas sebab kematian kerana ajal ditangan ALLAH s.w.t kan. Reda jelah dengan takdir yg ALLAH tetapkan dan doa dari daku semoga ALLAH mengampuni lah dosa2 kami sekeluarga sekiranya kami tidak mampu menjaga kucing2 yg telah menginap sebumbung dengan kami.

Harapan saya,datanglah kucing baru ke rumah saya sebagai pengubat rindu dan kami sekeluarga adalah pencinta kucing. Kami just pelihara kucing2 yg terbiar je,yg tuannye xmampu nk pelihara sbab dh ramai sngat kat rumah dia n so on. Kucing ni binatang yg comel kan, senang nk pelihara n boleh dijadikan kawan kita jugak. Tapi kenapa ade jgak yg sanggup dera, potong kaki kucing macam "Hero", sedihkan? 
...Sama-samalah kita mengelakkan diri dari menyeksa binatang, lebih-lebih lagi menyeksakan mereka dengan api. Sesungguhnya tidak ada yang berhak menyiksa dengan api selain Rabb (Tuhan) pemilik api.” Hadith Riwayat Abu Dawud, hadits shahih...
Abu Hurairah seorang penhafal hadith nabi digelar "Bapa Kucing" oleh Rasullah s.w.t kerana sikapnya yg gemar terhadap kucing.

**Sayangilah kucing anda dan bantulah sekadar yang mampu terhadap kucing2 jalanan,jika kita xmampu nak bagi pape pum biarkan lah mereka tanpa menyepak, menyeksa mereka kerana mereka ada hati***

Friday, 9 November 2012

Result Kuar...



Assalamualaikum. 

Today is 9 November, friday. First of all, praise to be ALLAH i woke up and still alive, Alhamdulillah.

Hari ini smua student UiTM sibuk nk check result n post status kat fb or mana2 laman sosial pasal result kan. So, sini saya saje2 nk kongsikan kegembiraan dan kesyukuran yg teramat kepada ALLAH S.W.T, keluarga, lecturers n my fellow friends especially group study friends. To my beloved lecturers, Puan Adida, Miss Farahiyah, Puan Lily, Encik Yus n Miss Nadia.

"Usaha tangga kejayaan" betulkan. Imposibble kalau kita berjaya tanpa usaha even u are extreme genius, there must be a effort. betul ke ayat bi sy ni? HAHA

Point sy nye, pasal result je la & sy xsangka sebernarnya dngan ape yg sy dapat sbab sblum ni sy ad post yg sy memang gugup gila time jwab paper BIO310 dlam dewan hari tu. Tapi. syukur sngat2 sy dpat A- even xcapai target. Target sy nk dpat 4plat sem ni tp rezeki sy stakat tu je. There is no give up to set on my mind, but try more effort for the next sem. Insyallah mungkin impian sy akan tercapai nanti sem 6 kot. AMIN. Sebelum tu nk ucapkan tahniah la kepada kawan2 yg berjaya dan xlupa jgak kat kwan2 yg ada kena repeat subjek. Sabar dan terus berusaha kerana kejayaan xkan ada tanpa usaha ye :)

Wednesday, 7 November 2012

Muet oh Muet 2013~


Ni jadual muet untuk sesi 2013. Agak-agak nak ambik sesi Mac, Julai or November? Kalau nk ambik sesi Mac kena cepat2 la beli no pin yg berharga RM101.00 tu kat BSN sbab tarikh tutup 16.11.2012, xlame dah tuu. Ape tu Muet? Malaysian University English Test...MUET ada 4 papers:
-listening (45marks)
-speaking (45marks)
-reading(120marks)
-writing (90marks)
so total marks=300~ wow! banyak tuuuu.

ni markah utk setiap band:
Band 6: (Jumlah markah:260-300)
Band 5: (Jumlah markah:220-259)
Band 4: (Jumlah markah:180-219)
Band 3: (Jumlah markah:140-179)
Band 2: (Jumlah markah: 101-139)
Band 1: (Jumlah markah: bawah 100)


Saya dah ambik Muet, dpat BAND 10! ko ader? HAHA
*GOOD LUCK!! kepada sesiapa yg nak ambik muet, buat yg terbaik n termasuk diri ku jua.HUHU.


Tuesday, 6 November 2012

Waiting for the DAY...

ASSALAMUALAIKUM, 
Today is 6 November 2012 yep. xctually im waiting for the date and i feel quite nervous. 9.November? is friday right! so pada hari jumaat ni bz la line student portal UiTM n line facebook. Al maklumla result nk kuar bukannye ape.Tapi result ni mendandakan segala2 nya sepanjang perjalanan sem tersebut kan. Kalau la kite dpat result yg agak 'low' mesti org pandang kita ni pemalas or whatever kan. Tapi itulah realiti kehidupan. 

Xakan ada sesuatu kejayaan tu tanpa usaha kan? Jadi pantasla org yg dapat skor tu belajar habis habisan. Berdasarkan dari pengalaman belajar, kalau kita dapat buat final n carry mark kita ok, Insyallah result pum ok. Tapi ada jugak sesetengah kawan2 sebaya saya ni carry mark ok, tp final xdpat buat. Hurm~ kenapa benda ni boleh berlaku. Walaubagaimanapum kita xboleh nk salahkan takdir, anggapla tu adalah ujian dari ALLAH s.w.t. Xsemestinya kegagalan kita berpunca dari sikap pemalas kita, walhal kita dah usaha bagai nak rak sebelum ni. Sabarla, sesungguhnya ALLAH suka pada org yg sabar n sabar itu adalah separuh dari iman. 

Nasihat kepada diri saya sendiri dan kekawan, reda lah dengan apa yang kita dapat dan bersyukurla dengan apa yang telah kita usahakan. Andai kata result yg dapat tu tak layak dengan apa yg kita usahakan, anggapla itu adalah ujian dan ada hikmah disebalik tu. Selamat menunggu hari jumaat duhai sahabat dan saya dah xkeruan sebab jwab final hari tu xmenentu xspcially bio310. Kita dah berazam, berusaha dan sekarang bertawakkal lah kpd ALLAH yg lebih maha mengetahui akan hambanya yg lemah ni. Insyallah, sesungguhnya apa yg ALLAH rancang itu adalah terbaik buat diri kita. Kita yang merancang dan DIA yg menentukan :)