Tuesday, 26 February 2013

Stay UP

Assalamualaikum w.b.t,


Good morning everyone and have a nice day. Dah tido ker semua? Mesti best kan tido time ujan camni! Fuhhh..cik Tiey need to sacrifice my sleep in order to do some revision for tomorrow test even though sleep is more than study during this cool environment. Huh. A very big obstacle that has to be faced by student and benda tu normal je kot. So, for those yg dah tido smpai dah bermimpi kat bulan atau kat mane2, i wish a sleep tight and have a nice dream. :) Aja2 fighting!





Monday, 25 February 2013

Hey Mr. Raining Day

Assalamualaikum w.b.t,

Have a good day and take care of your self especially during this raining season to all of you, wherever you are! How about your day guys? Hibernation time or do celebrate water festival? My place has been hit by a continuous heavy rain, so increasing water stream in drain and it gonna causes flood. Oh yeahh! So, i need to be prepare going to the campus by taking boat. muahaha. Just kidding. Pouring rain on earth heavily every -single time does make sense to cause flood, so we should to take early precaution. First of all, we should bring umbrella whenever you are getting out from your home :)

Rain pour on earth, hit the plants, it growing into dark green, make photosynthesis, release oxygen, thus there is fog enclosed my place and it so nice scenery such has being locate at high altitude place: Cameron Highland. Oh, fresh air inhaled into trachea, to lung and could make everyone fresh. hehe. It gonna make your life is good and having a great life here.

Here, a few scenery during raining season. It had been taken through my long journey |Going to campus|.



















Sunday, 24 February 2013

Berubah Ke arah yg Lebih BAIK

Assalamualaikum w.b.t,

Selamat malam cik Tiey ucapkan kat smua! Dah tido ker? Macam mane cuaca kat tempat korang? Tempat cik Tiey ni, Chendering Kuala Terengganu sedang dibasahi titisan air dari langit yg sentiasa membasahi bumi. Cik Tiey xpasti la dengan cuaca sekarang ni, xboleh nk ramalkan. Bumi sudah diamah usia, dh tua. Tulah ungkapan yg selalu kita dengar kan. Tp, tu mmg betul! Dunia akhir zaman mcam2 yg berlaku saat usia bumi dimamah usia dan peredaran masa berlalu dengan pantas. Ok. straight to my main purpose, cik Tiey nk bincangkan pasal "Berubah ke arah yg lebih BAIK'.

Baik tu maksud mende eak? Ape yg kita smua faham, baik tu melambangkan sikap, perangai seseorang yg menjadi sesuatu perkara yg diingini bagi setiap manusia bergelar insan. Manusia itu tidak sempurna! Xsempurna macam mane? Bukan kah ALLAH menciptakan manusia yg merupakan sebaik2 kejadian? Ok. itu adalah benar! Tapi, kita xsempurna dari segi akhlak kerana hampir perangai, gaya hidup kita ni xmcam gaya hidup para nabi, para rasul,, ahli kitab dan seumpama degannya. Cik Tiey ni bnyak cacat cela, walaupun telah mendapatkan pendidikan agama semasa sekolah menengah.

Untuk pengetahuan anda, Cik Tiey dulu sekolah agama dan amat2 berbangga sbab pernah belajar kat sek tu. First sekolah menengah cik Tiey ialah S.M.U. (A) Tarbiah Mardiah, Panchor Kelantan, yg mana merupakan sekolah agama bantuan di bawah yayasan Islam Kelantan. Cik Tiey bljar kat sini since form 1-3. Then, cik Tiey continue study kat sek Maahad Amir Indera Petra, Bachok Kelantan in science streams. So, kesimpulannya cik Tiey ni bukan calang2 org, sekolah agama tu. Tetapi, cik Tiey sedar dan cik Tiey agak malu untuk mengatakan yg cik Tiey ni pernah mendapat pendidikan di sekolah agama suatu dulu kala memandangkan people mindset ni, they think yg budak2 sekolah agama ni smua berjilbab labuh, warak dan sebgainya. Hakikatnya cik Tiey xmcam tu, cik Tiey macam others people, xpakai jilbab labuh, pakai seluar, pakai t-shirt. However, yg menutup aurat la, stoking and cover hand tu kdg2 je pakai.

Macam tu lah, betapa dasyatnya cik Tiey! Cik Tiey malu bila nk bgtau yg cik Tiey pernah bljar kat sekolah agama, 6ti mereka pandang serong kat budak2 sekolah agama. " Eleh, sekolah agama tp cara same je cam budak sek men! Kalo camtu baik sek men biasa" tmbah lg "Xsemestinya yg sek agama tu smua masuk syurga". Normal la tu org mesti ckap camtu! Ingat ke smua pelajar sek agama ni ape? Manusia biasa jgak. So, xhairanla kalau diorang tu perangai lebih jahat dari "santan" pum! Macam ni lah, cik Tiey nk share ckit pasal life kat sek2 agama. Sebenarnya, xsmua yg bljar kat sek agama tu dengan rela hati bljar kat c2 sbab ade yg kena paksa belajar, ade yg ikut kawan dan sebagainya. Apa yg penting tu hati kita, kalau kita ikhlas inshaa ALLAH segala hal di permudahkan.


Saturday, 23 February 2013

Mimpi mati

Assalamualaikum w.b.t,

Segala pujian kpd ALLAH s.w.t kerana limpah kurnia nya, Alhamdulillah kita masih hidup dan masih boleh meneruskan tanggungjawab sebagai hamba ALLAH s.w.t. Semoga hari ini lebih baik drp hari esok. Amin. Sihat belako adik kakok semuo?? Hari ni cik Tiey nk share pasal mimpi yg sentiasa berulang dan hampir 3x, bermimpi benda sama. Adakah ini sebgai alamat ataupun mimpi sekadar mainan tidur? Wallah'walam. Hanya ALLAH yg maha mengetahui kerana DIA yg menentukan segala qada' & qadar kita. Sebenarnya, cik Tiey bermimpi tentang kematian, yg berulang hampir 3x. Cik Tiey amat takut sekiranya mimpi cik Tiey tu merupakan alamat bahawa sudah xlama lg cik tiey akan meninggalkan dunia sementara ini. Masya'ALLAH.

Setiap benda yg ALLAH hidupkan, akan dimatikan suatu hari nanti kelak,tapi kita xtau bila masanya. Hati cik Tiey agak xtenang sebab teringatkan mimpi mati yg kerap berlaku. Sape yg xtakut mati kan, kecuali para Ulamak2 dan org2 yg soleh yg sudah bersedia menghadap Illahi dngan bekalan ke akhirat yg mencukupi. Allahurabbi. Untuk pengetahuan sahabat2, kali pertama cik Tiey bermimpi iaitu mimpi salah sorang daripada family cik Tiey akan meninggal, samada cik Tiey ataupun kakak cik Tiey. Untuk kali keduanya, cik Tiey bermimpi berada dipangkuan ibu cik Tiey dengan keadaan cik Tiey yg agak lemah, mata kuyup dan permandangan agak skit gelap, kabur sambil menangis dan bagitau kat ibu cik Tiey yg cik Tiey dh nk pergi. Subhanallah, cik Tiey sebak sngat bila teringat mimpi hari tu, Cik Tiey takut sngat2. Cik Tiey xbersedia lg, cik Tiey bnyak dosa. Ya ALLAH.....

Semalam, mimpi kali ketiga cik Tiey bermimpi, cik Tiey, akak, ibu & adik2 pergi makan angin. Kami naik bas, pastu tetiba kami pum sampai kat 1 destinasi ni memandangkan kami naik bas yg salah. Jadi kami berhenti kat 1 kawasan yg cik Tiey rasa xfamiliar, tp yg pasti kami dh sesat. Tetibe dtg seorang wanita, kawan cik Tiey yg pernah kerja time tunggu SPM dulu jemput kami naik kereta. Sebelum naik kereta tu, cik Tiey tanya la kawan cik Tiey tu, ni kereta myvi warna hitam kereta awk ke? Pastu dia cakap ye. Then cik tiey naik la kereta tu, pastu duk kat seat belakang. Yg cik Tiey ingat nya, dia driver kat seat depan bahagian kanan. Tetiba cik Tiey hairan, kenapa cik Tiey je naik kereta ni, mana family cik Tiey???

Pastu cik Tiey terkejut bila member kejutkan solat subuh, pkul 6.15a.m dan tiba2 cik Tiey terlintas yg kawan cik tiey yg ajak naik kereta tu dah meninggal 2 tahun yg lalu. Allahuakbar!! Hanya ALLAH yg tahu betapa sedihnya & takutnya jika ketiga mimpi2 cik Tiey tu merupakan penanda bahawa cik Tiey dh xlama hidup kat dunia ni. Cik Tiey takut sngat2, mengalir air mata, sebak macam mane pum kita kena reda sebab setiap yg hidup pasti mati, cuma masa ajal maut tu kita xtau bila. YA ALLAH, cik Tiey amat2 takut sbab cik Tiey xpasti jika ini sbgai tanda ataupum sekadar mainan tidur, memandangkan semalam cik Tiey dalam berwuduk, manakala pada mimpi yg lepas tu cik Tiey xpasti. 

Wahai sahabat2, ci Tiey pernah dengar jika kita bermimpi seseorang yg sudah mati ajak kita ikut dia, then kita ikut dia maknanya mmg ajal kita dh dekat. Tapi si mati tu xbercakap pum. Wallah'waklam, cik Tiey xtau. Sekiranya ajal cik Tiey dh dekat, cik Tiey hanya mampu reda dan berusaha memantapkan iman dan semoga ALLAH mempermudahkan urusan cik Tiey. YA ALLAH, takutnya. Sesungguhnya aku mkhluk yg hina dan bnyak dosa, Ampunkanlah aku YA ALLAH, jauhkanlah aku dari siksaan api neraka. AMIN2 ya rabbal a'lamin. Cik Tiey sekadar berkongsi kat blog ni sbgai luahan hati, betapa takutnya kita kpd mati sbab kita belum sedia dan kekurangan amalan utk dibawa sbgai bekal. MasyaALLAH.

Last, cik Tiey takut sngat2, dan berkesempatan ni cik Tiey memohon maaf kat sahabat2, dan sesiapa sahaja yg mengenali cik Tiey. Halalkan makan minum, maafkan segala dosa besar mahupun yg kecil disebabkan mengumpat, mengata, memburuk-burukkan, mencela, sinis sana sini. Maafkan cik Tiey. :(


Friday, 22 February 2013

Lunch Hour at Pizza HUT

Assalamualaikum w.b.t,

Salam Jumaat to all of Muslims over the world and have a nice day ;). Alhamdulillah, praise be to ALLAH sbab selamat smpai rumah lepas mengisi perut kosong. Erkkkk. Kenyang giler doe, lpas makan pizza, 1 set utk 3 org sbgai tanda kesyukuran kami diatas segala usaha dan kejayaan kami semasa mini projek BIO320 sem lepas. So, duit yg kami dapat sbgai the best mini project among the best, kami belanjakan dngan lunch kat pizza. Total up RM59.15 lpas tax, service and so on. Mak aii, mmg buncit giler perut lpas makan benda ni, al-maklumla pizza, spagetti, pasta & mkanan2 yg kita org order smuanya tinggi nilai karbohidrat, so lpas mkan 2, 3 cubit pizza dh rasa kenyang sesangat2 dah.

Then, kami kuatkan hati dengan meneruskan perjuangan utk habiskan 1 set meal pizza tu utk elakkan membazir. Xbaik membazir, amalan syaitan tu! However, a cup of mushroom couldn't completely eaten sbab perut kiteorang dh nk pecah derr, so tinggal je la. After that, we go to the next destination which is big apple stall, then cik tiey belanja 4 biji donat utk setiap sorang. Baik x cik tiey? hehehe. Actually, belanja diorang ni semua sbab cik tiey dh janji kalau kami dapat A dlam subjek bio sem lepas, cik tiey nk belanja makan big apple. Tapi, xkesempatan nk belanja sem lepas sbab pokai, so postpone dis semester even sem ni lagi pokai. huhu. Ni pum guna duit syiling dlam tabung, pasti pi tebus semalam. hihihi. So, ni je la gmbar yg cik tiey nk share, korang jngan jelez eak. huhuhu

####First time upload gmbar buat mulut duckface, tapi muka cik tiey still such as normal human being kan, xnmpak mcam itik cket pum kan2. hehehe




#### 1 jug besar air pepsi just utk 3 org jer! Cik tiey hampir pengsan sbab kena habiskan air pepsi ni, perut pum kembung derr.












Saving oldest coins

Assalamualaikum w.b.t,

Life is not complete without we do the same thing (repeated things) that we call as a habit or common name is Hobby. Every people have different hobby such as travelling, shopping, sleeping and so on. Let me recall back our past, the most famous hobby that people always do is collecting stamps! Am i right? When i was a young girl, i remembered that my uncle book is filled by various stamp collection and that's we call a hobby. But, this hobby is rare done by other people and i don't why, maybe it not interesting enough in nowadays. However, there is a same hobby that related to stamp collection hobby, but it could gives people gain money. So, the hobby is old coins collection and it has been famous among eldest stage only because "classic things" are not liked by teenagers or youngest stage people.

Let move on my purpose, which is the advantages of behind collecting old coins as it gives you triple folded than you have! I mean, the value of your money which is RM0.50 could be sell at RM1K above and you will imagine the profit of sale you will get. But, only certain coins that will get such as that higher sale, for example 10sen in 1971, 50sen 1971 and others. More information, you can visit this http://www.malaysiancoin.com. So, after visiting this website, it makes me to try involve in old coins saving that could reach a huge of old coins collection. The price of Malaysia coins are depend on certain specialized characteristics for example 10 sen coins money in 1971, that have been produced in small amount only which is 32,236 pieces only but then it loses because of natural disaster. So that, these pieces of coins are rare to be found, thus make the price at higher value. So, this is a great hobby and it could give a big profit to us, so why not we try to collect them. If, we get our money balance is coins, so why not we check it either it could gain you a profit or useless. Go go go and xoxoxo.



#### Revolution of Malaysia coins





Thursday, 21 February 2013

Saving Money

Assalamualaikum w.b.t,

Good afternoon and have a nice day i wish to all of you! First of all i wanna ask "does everyone likes money"?? haahaha. The answer is "of coz" la.huhu. Money is everything nowadays as we need money to survive and this thing is more important than food. Is it right? It is absolutely correct because we need money to buy food.hihi Ok. Let move on my purpose, everyone does saving money?? Since we were children, we have been teach to save our money either it will be used for an emergency cases or for our future. But, there is an obstacle to us in order to save money consistently, especially children. This is because, they are trying to take their saving for buying anything that they want even there is only some of money that has been collected.

Saving money it is a good practice to do because when we are in an emergency cases it could help us right!, for example lacking of money at the end of seasons, such as me during at the end of semester. hehe. So that, we still can survive by using our saving money instead of being starving after our main fund which is PTPTN or JPA has been completely used. After calculating my money that have been saved about 2 semester, it reach RM200 total! Wah!! not too bad la. huhu. During calculating my saving money, there is a few pictures that have been snap. muahaha

#### This is my "tabung" that save my money safely. hehe



#### Can do you estimate how much these coins are?





Final Exam Timetable

Assalamualaikum w.b.t,

Hye and good mornim guys! Today is Thursday already, and tomorrow is holiday. Oh yeah....Xsabar nk tunggu hari minggu, well that we call student life and it becomes a common thing when you are student. Is it right? I'm pretty sure about that!! But, how about the final exam? It just around the corner and student might feel the feeling of nervous, uncomfortable and so on. Timetable for final exam have been opened, so for all candidates you can see your timetable on student portal UiTM. I wanna share my timetable and it quietly make me shocked! 
Only 3 papers that will be taken during final examination, but gaps for each subject is only given 2 days. Wow, i should to manage my study time wisely la nmpaknye. Even though we just take 3 final exam papers, but these subjects are really challenged and we could to study hard! By the way, this is just a sign that examination is calling me, muahahaha. Go go go and xoxo :)

Wednesday, 20 February 2013

Teknologi Makmal Perubatan UiTM

Assalamualaikum w.b.t,

Mood still in confuse sbab xtau la nk smbung degree ape memandangkan byak je cos2 yg menarik utk di isi. hehe. Based on cos yg telah cik tiey isi dalam pin penerapan UPU airitu, my fourth choice adalah Ijazah sarjana muda  Teknologi Makmal Perubatan UiTM. Lpas selidik2, cos ni nmpak cam best je even tempoh bljar tu agak lame iaitu 4 tahun awak2 sekalian. Tapi, masa tu xmenjadi masalah la yg penting we have bright future. betul x cik tiey speaking ni? kikiki. Let move on my purpose, cik tiey nk share la ngan korang2 semua, subjek yg kena ambik sepanjang pengajian dalam cos ni:



syarat2 kemasukan plak:


Lepas tengok summary of this course, rasa cam dh nampak cara pembelajaran dan agak fun je. hehe. Untuk pengetahuan anda, teknologi Makmal Perubatan (TMP) adalah satu bidang kerjaya di mana sains dan amalan penyelidikan makmal digunakan untuk membantu dalam disgnosis, penentuan punca penyakit, cara kawalan dan juga penyembuhannya. Manakala, dari segi kerjaya plak graduate berpeluang bekerja dalam sektor awam ex: pegawai penyelidik gred Q41, pegawai sains C41, Pegawai Pendidikan Siswazah DG41, Pengajar JMP U41, atau mungkin kat sektor swasta macam saintis kat private lab and so on. So, cara pembelajaran mcam bagus je, pastu peluang kerjaya pum luas je! The most important thing, berdoa kpd ALLAH, semoga pilihan kita adalah yg terbaik utk diri sendiri, keluarga and masyrakat sekeliling. Go go go go and xoxo :)

Go go go more Tiey!

Assalamulalaikum w.b.t,

Sihat2 semua yer adik2 kakok semua! Harap g2 la deh blako. Hari ni baru cik tiey dapat sedut oksigen dengan tenang ckit, memandangkan kerja2 yg berat dah siap. hihihi. Nak kata this week bz pum, agak la bz smpaikan tido sokmo je lewat. Haish. Semalam tido pkul 4pagi, lpas siap buat slide utk presentation CHM260, and stdy skit utk quiz. Tapi agak tersentakla, bila lecturer gtau yg presentation xjadi, fuh rasa agak....entahla. Speechless kot. Tapi, xkisahla memandangkan smua benda utk presentation dh siap wlaupun snggup tido lewat demi nk present utk ari ni.

Starting from this week jadual cik tiey agak packed la as the final exam just around the corner, just ade 3weeks more. muahaha. Kenalin tahap dewo la wei! Apa yg cik tiey harapkan, segala urusan dipermudahkan oleh ALLAH s.w.t dan tunjukkanlah daku jalan yg lurus. AMIN. GO go go go more and never give up such as last night The red Warrior tournament! Tahniah Keita Mandjou! U make me proud on you and give me a good example which is never give up even though we have been failed before. So, go go go and xoxo :)



Based on figure above, jadilah cam katak tu ye, never give up even though chance yg ade tu agak tipis. Tpi, we should try first, and see the result mane la tau berjaya kan??


Monday, 18 February 2013

Still in confuse mood

Assalamualaikum w.b.t,

Alhamdulillah praise be to ALLAH for giving a good healthy and still alive today. To those who want continue study, application to continue study have been opened and will be closed a few weeks more. So, lets decide the best decision for our further life and do choose the best choice among the best. I have just finish on filling my desire course and hopefully, the most one will come true. AMIN. This link might help you for filled application on continue of study: http://online.uitm.edu.my/uitmonline/intake


But, i still quite confuse for the last choice, either is good to me or not. I'm prefer a course that is very interesting to learn for example, carry out experiment or research that could gain a new knowledge, i mean do outdoor research besides lesson in daily class. Please guys, who know more details about these course, please try help me :). I need my surrounding people, especially who have been taken this course to ask behind of this course and its job opportunity too. +Smile Always!! 

Saturday, 16 February 2013

Apicomplexans

Assalamualaikum w.b.t,

What is Apicomplexans?

- Under the Phylum Apicomplexa and also known as Sporozoa
- Immature sporozoa surrounded by thick wall (spore-like walls)
- Most sporozoans are spore-forming parasitic and harmful protozoaa
- Adult forms are lacking of locomotion structure such as flagella, cilia and pseudopodia 
- Move by flexing
- Apicomplexans have a apical complex of microtubules that attach to its host cells.
- Immature sporozoans are called as sporozoites (small infecting agent) that can be transmitted through fluid from one host to another.
- Sporozoans cause many disease for example Malaria and Toxoplasmosis
- Malaria is a disease that spread by female Anopheles mosquito through biting, transfusion and sharing hypodermic needles
- Toxoplasmosis is a disease that has flulike symptoms is transmitted from cat to humans


Paramecium

Assalamualaikum w.b.t,

Hye there and let we move on Paramecium as the phylum of ciliates. Figure below shows there are two reproduction that undergo by Paramecium sp. :


Zooflagellates

Assalamualaikum w.b.t,

Let me give a summary about what does Zooflagellates is?
- Are members of phylum Zoomastigina
- Mostly complex single cell, heterotropic and various form
- Have whipped-like appendages called flagella: sticking out of the cells
- Each zooflagellate has at least one flagella for locomotion & feeding (direct food particles or cell into mouth-like opening)
-Some zooflagellates are amoeboid and engulf food by forming pseudopodia

#### Zooflagellates have three habitats which are:


####Trypanosoma gambiense life cycle:


####Giardia lamblia known as diplomonad that causes severe gastrointestinal distress: