Wednesday, 20 February 2013

Teknologi Makmal Perubatan UiTM

Assalamualaikum w.b.t,

Mood still in confuse sbab xtau la nk smbung degree ape memandangkan byak je cos2 yg menarik utk di isi. hehe. Based on cos yg telah cik tiey isi dalam pin penerapan UPU airitu, my fourth choice adalah Ijazah sarjana muda  Teknologi Makmal Perubatan UiTM. Lpas selidik2, cos ni nmpak cam best je even tempoh bljar tu agak lame iaitu 4 tahun awak2 sekalian. Tapi, masa tu xmenjadi masalah la yg penting we have bright future. betul x cik tiey speaking ni? kikiki. Let move on my purpose, cik tiey nk share la ngan korang2 semua, subjek yg kena ambik sepanjang pengajian dalam cos ni:



syarat2 kemasukan plak:


Lepas tengok summary of this course, rasa cam dh nampak cara pembelajaran dan agak fun je. hehe. Untuk pengetahuan anda, teknologi Makmal Perubatan (TMP) adalah satu bidang kerjaya di mana sains dan amalan penyelidikan makmal digunakan untuk membantu dalam disgnosis, penentuan punca penyakit, cara kawalan dan juga penyembuhannya. Manakala, dari segi kerjaya plak graduate berpeluang bekerja dalam sektor awam ex: pegawai penyelidik gred Q41, pegawai sains C41, Pegawai Pendidikan Siswazah DG41, Pengajar JMP U41, atau mungkin kat sektor swasta macam saintis kat private lab and so on. So, cara pembelajaran mcam bagus je, pastu peluang kerjaya pum luas je! The most important thing, berdoa kpd ALLAH, semoga pilihan kita adalah yg terbaik utk diri sendiri, keluarga and masyrakat sekeliling. Go go go go and xoxo :)

51 comments:

  1. Tumpang tanye... Course ni ade di UiTM mane ye?

    Thank you.

    ReplyDelete
    Replies
    1. UiTM Kampus Puncak Alam littlefarrie

      Delete
  2. Cos ni under Fakulti Kesihatan, so ada kat UiTM puncak Alam @littefarrie :D

    ReplyDelete
  3. salam.sorry ganggu..mcm mana awak tau ye subjek2 yg nk kne amek kat dlm course ni? mana awak tgk?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yang ni saya ada ambik kat portal UiTM.. Tapi dah lupa kat bahagian mane. :)

      Delete
  4. nk story pasal biomolecule plak boley tak? sillibus and syarat kelayakan nk apply..so..nk tau jgk peluang pekerjaan nye jgk..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah ada pum. Baca kat sini eah. Harap dapat membantu awak buat pilihan :)
      http://tieysmilez.blogspot.com/2013/10/science-biomolecule-uitm.html

      Delete
  5. Hi akak. Sy pelajar lepasan spm 2013 dan baru sahaja mendapat keputusan pd 20 hb yang lps. Nak tanya kalau result phy, bio, math credit but chem & addmath tak kredit tak boleh amek ea course ni? Syarat IPTS utk course ni dgn IPTA sama tak? Contohnya mcm unikl.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ouh. congrats dear. I'm not sure la kalau chem & addmath u xkredit. Tp, nk masuk cos ni kena dpat higher gred jgak la. Chem tu penting utk cos ni. Syarat utk IPTA/S of coz lain. IPTS is much easier utk awak masuk.

      Delete
    2. salam,, sye lepasan diploma makmal perubatan, just nk tggu mse smbung degree,, better adik try untuk SPA snn lpas stdy adik trus dapat kerje karajaan,, law ade angan2 nk smbung dgree bek smbung kat U lain dulu,,, all the best

      Delete
    3. @mohammad azzam. Yup, SPA is the best way kalau nak dpat kerja mudah. Tapi, if you are interested more on medical lab cos, why not you try dear.

      Delete
  6. Salam tumpang tanya. Kalau lpasan spa, nk smbung degree kat ipta susah x? Pastu masa nak apply degree, pihak u tgk result spm semula x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkmsalam. Xsure lah dia. Tapi knp nak sambung degree ke ipta? Bukan ke spa dah bagus ke.
      Rasanya mmg dia akan tengok result spm, unless awak punya diploma certified from any University but spa i'm not sure la.

      Delete
  7. As salam. Sy na tya,lau dri diploma sains n deg nak apply MLT,takde pengecualian kredit ke? 4 taon kott.. Tenkiu :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkmsalam. Actually Diploma sains gunaan dari fakulti sains gunaan. Tapi sekarang ni MLT tu dari fakulti sains kesihatan. So, kalau nak sambung dari fakulti lain mmg fixed lah, xde pengecualian kredit. Maknanya still 4 tahun jugak.
      Welkem :)

      Delete
  8. Salam kak, nak tnya klau lepas dpt dip MLT boleh tak apply medic, vet or dentist ? :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkmsalam. Rasanya boleh je sebab still fakulti sama, fakulti kesihatan. :)

      Delete
  9. Assalamualaikum. Akak sy lepasan matriks. Sy apply gak TMP ni. And sama mcm akak letak choice yg ke 4. Hehe. Nak tanya.Dia lebih consider pngk or gred subjek ? Kalau subjek. Subjek apa dia prefer

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkmsalam. Ouh ye ke. Hurm, dia akan refer cgpa adik. Make sure 3.50 above :)

      Delete
  10. Assalamualaikum kak
    sya skrg dip dlm kos ni..
    pa yg mengecewakan sya, pointer sya mnjunam below 3
    jd sya agak risau nnti job sya
    kos ni actually snang X dpt job nnti?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkmsalam dik. Ouh ye ke. Xpe, teruskan n try improve your cgpa. Insha'Allah u can do it!
      Pasal job vacancy tu, my classmate bgtau kos ni susah cket kalau nak apply kerja, even pegawai sains sekali pum. Better kos biomole, chance nak dpat kerja tu lebih cerah. Classmate akak tu belajar sambil bekerja, i dont know how complicated it is tp camtulah dia gtau based on his experience.

      Delete
  11. Salam. Akak, sy amik dip mlt uitm part 3. N skrg sy dgr cerita dari senior yang course ni dah takde penerapan untuk student diploma mlt. Kiranya kitorg yg dari diploma ni, nk smbg degree mlt, still 4 tahun. Betul ke kak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkmsalam dear. Sorry coz akak xdapat nak bantu. Akak xsure yang pasal penerapan tu sebab akak bukan major dalam bidang ni, but in science biomolecule. But, kalau akak tau sumtim nanti akak gtau ye :)

      Delete
  12. salam kak. kalo sy dr diploma science. lpstu pointer sy dlm 2.5 ke atas. boleh amik course ni tak? lpstu course ni sng dpt kerja tak akak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkmsalam. Diploma sains (Fakulti sains gunaan) nak sambung degree Makmal perubatan (Fakulti sains kesihatan), cgpa above 3.80 dik.

      Delete
    2. so diploma sains nak sambung degree makmal perubatan if cgpa below 3.00 dpat tak smbung cos ni.
      saya dah dpat cos ni sbab intake cos ni terlalu lama so sya tukar kepada diploma sains.

      Delete
    3. To be honest pointer/cgpa above 3.5 pum susah nk dpat cos ni. I mean myself, from diploma in science. Tpi time tu bacth rmai so kena compete. Tpi, adik2 junior ad yg dpat dgn cgpa 3.5 something.
      So try la plih, kot2 ad rezeki kan. Hehe

      Delete
  13. assalammualaikum kak. ada peluang x student diploma dri fakulti sns gunaan dgn pointer 3.5 keatas untuk sambung degree makmal perubatan (fakulti sns kesihatan) ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkmsalam. Insha'Allah ada dik. Syarat nak masuk sains kesihatan punya cos above 3.50 tpi depends on batch adik. Kalau ramai kenalah compete.
      Its ok kalau adik cuba dlu, ada rezeki Insha;Allah dapat. Good luck dear :)

      Delete
  14. Assalamualaikum kak, tumpang tanya. course ni perlukan basic bio ke? because saya dari form 4 until matric still takde basic biology haha. That's all. Thanks in advance :)

    ReplyDelete
  15. assalam akak.kalau dah habis diploma n nak sambung degree dlam course ni still nk tgk result spm ya?even pointer time diploma tinggi?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkmsalam dear.
      Xyah dah. Permohonan degree based on result Diploma je. Xadil la camtukan kalau still refer kat result SPM. We are able to improve ourselves into a better person right. hehe

      Delete
  16. Assalamualaikum kak....klau saya nak ambik diploma teknologi makmal perubatan ini kat uitm...boleh sambung degree terus ke kat situ and berape tahun nak kene sambung?pointer yg diminta berape?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkmsalam. Yup dik. Kalau adik smbung diploma kos teknologi makmal perubatan then sambung degree dalam cos sama adik akan dapat pengecualian kredit. Maksudya diploma 4 tahun so degree maybe adik dapat pengecualian 1 sem jadinya degree 3 tahun@ 3 tahun setengah dari total year 4 tahun camtu.
      Pointer tu agak tinggi, since u dh dr diploma sama so chance nk masuk tu besar jugak. Make sure cgpa above 3.50 InshaAllah peluang cerah nak sambung dalam cos ni.

      Delete
  17. Assalamualaikum kak ... Sy nk tanya, peluang pekerjaan mana yg lebih luas, kejuruteraan kimia ke teknologi makmal perubatan ? Terima kasih kak ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kejuruteraan kimia lagi bnyak peluang kerja esp kilang2. Kalau makmal perubatan scope keje xluas sgat, hospital tu je.

      Delete
    2. Assalamualaikum kak.saya nka tanya,betul ke dip mtl ada buat praktikal kat hospital? Sebab saya dapt tawaran ini

      Delete
    3. Wkmsalam. Wah tahniah dik. Praktikal tu xsemestinya hospital, janji dia punya environment kerja related dgn cos adik which is mlt. Hospital pum boleh, swasta company yang check sample or mana2.

      Delete
  18. Salam Akak saya dapat course ni. Tapi ni belajar tentang apa? Tapi saya tak tau saya minat ke tidak. Kalau degree nak sambung course lain boleh ke

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkmsalam dik. Wah tahniah. Kos ni lebih kepada kerja dalam makmal hospital. Nak sambung degree depend atas cos adik sesuai x silibus diploma dengan degree. Contoh kawan akak dari diploma makmal perubatan pastu sambung cos sains biomolekul (kos akak). Bidang sama je.

      Delete
  19. Saya lepasan matrikulasi. Kalau nak sambung degree bidang ni at least pngk berapa? PNGK saya 3.54. Layak ke mohon?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hurm akak xpasti sbab zaman akak kalo dr diploma sains nk smbung cos ni kena cgpa 3.8 keatas dik. Tpi adik dr asasi, so try lah eak. InshAllah ad rezeki adik 😀😀😀

      Delete
  20. Ape beza degree MLT dgn degree biomedic ??

    ReplyDelete
  21. Antara mlt uitm dgn sains biologi usm, mana pluang pekerjaan yg lg meluas?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Both bidang pluang pekerjaan luas. Tpi mlt more specific than sains biology. Kalau uni pilak usm lgi tiptop. Zman skrg ni better belajar or ambik cos yg specific utk keje. Kalo mlt mmg fokua pd kerjaya dlam lab hospital/ swasta company utk test analysis.

      Delete
    2. Both bidang pluang pekerjaan luas. Tpi mlt more specific than sains biology. Kalau uni pilak usm lgi tiptop. Zman skrg ni better belajar or ambik cos yg specific utk keje. Kalo mlt mmg fokua pd kerjaya dlam lab hospital/ swasta company utk test analysis.

      Delete
  22. Assalamu'alaikum kak..Maaf ganggu dan saya nak bertanya berkenaan subjek yang akak post dekat atas tu...
    1) Macam saya tengok ada 8 bahagian ,jadi tiap2 8 bahagian tu untuk tiap2 8 sem ke ?
    2) Dalam tiap2 bahagian tu ,tu subjek atau topic yang saya akan belajar dalam satu2 sem tu ?

    ReplyDelete
  23. DIPLOMA MLT-PERMOHONAN KEMASUKAN PELAJAR MENJADI MAHASISWA DAN MAHASISWI DI JABATAN SAINS KESIHATAN, FAKULTI KEJURUTERAAN DAN SAINS HAYAT UNIVERSITI SELANGOR (UNISEL) AMBILAN JANUARI 2017 TELAH DIBUKA SEKARANG

    UNTUK MAKLUMAT LANJUT MENGENAI UNISEL SILA MESEJ SMS @ WHATSAPP @ WECHAT KEPADA EN AM 0176842836 (UNISEL, NAMA PENUH, NOMBOR KAD PENGENALAN DAN EMAIL) BAGI KEMASUKAN KE PROGRAM DIPLOMA, IJAZAH SARJANA MUDA DAN TAHUN ASAS DI UNIVERSITI SELANGOR (UNISEL).

    LANCARKAN IMPIAN......MENJADI MAHASISWA & MAHASISWI UNISEL

    PROMOSI MENARIK KURSUS DIPLOMA DAN IJAZAH SARJANA MUDA DI JABATAN SAINS KESIHATAN, FAKULTI KEJURUTERAAN DAN SAINS HAYAT:

    1. DIPLOMA TEKNOLOGI MAKMAL PERUBATAN
    2. DIPLOMA FISIOTERAPI
    3. DIPLOMA PENGIMEJAN PERUBATAN
    4. DIPLOMA KESIHATAN PERSEKITARAN
    5. DIPLOMA KEJURURAWATAN
    6. IJAZAH SARJANA MUDA SAINS MAKMAL PERUBATAN (HONS) SEPENUH MASA
    7. IJAZAH SARJANA MUDA SAINS MAKMAL PERUBATAN (HONS) (PJJ-BAGI YANG TELAH BEKERJA)
    8. IJAZAH SARJANA MUDA KESELAMATAN DAN KESIHATAN PEKERJAAN (HONS)

    (DIATAS PERMINTAAN RAMAI PROMOSI PERMOHONAN PENDAFTARAN UNISEL UNTUK PENGAMBILAN PELAJAR SEBAGAI MAHASISWA DAN MAHASISWI UNIVERSITI SELANGOR (UNISEL) BAGI PROGRAM DIPLOMA DAN SARJANA MUDA UNTUK JANUARI 2017 DAN TAHUN ASAS UNTUK JANUARI 2016 TELAH DIBUKA SEKARANG.

    ReplyDelete

Thanks for do visit this blog. Please wait for comment moderation from me okey :)