Saturday, 30 March 2013

1st paper has just left ;)

Assalamualaikum w.b.t,

Hye guys! Arhhh, its really hot such as have been hit by drought! I am wondered about other place, such as Kuala Lumpur also poured out by rain, but here?? Sunshine and sweat~ Walking through the campus, sweat flow out my body and finally, nothing to say.keh2. Oh stress! After completing my first final paper, just able to say Alhamdulillah and just pray to ALLAH may him ease my way. Hopefully i can get A! First paper makes my brain gonna to expand and finally burst because of heavy burden~Remember all the facts. I can't imagine if i was a medic student. Absolutely this life isn't challenge enough rather than what they had faced.

CHM260- yellow paper is a sign of difficult question. Insufficient time trigger myself to do more faster even the given answers are not the best of interpretation results from my brain is made. Ohh, 4.00 plat, never try to avoid you from my self, i wanna you and i hope chance of getting of you more closer.  Aja2 fighting.


Friday, 29 March 2013

Mimpi jadi Tok Bomoh??

Assalamualaikum w.b.t,

Selamat petang semua! Untuk sahabat2 perjuangan tu, i wish best of luck lah tomorrow tu. Do your best for this final exam, tomorrow paper is CHM260. Cik Tiey xhabis lg study, just tinggal last bab yg belum dikhatam. In sha ALLAH malam ni complete lah my mission. Ok. Straight to my purpose, i wanna tell you about my nightmare story. Sebelum ni Cik Tiey selalu je mimpi jadi bomoh, tapi beberapa bulan yg lalu alhamdulillah, mimpi ni dh xlgi menghantui mimpi Cik Tiey. Tapi malanglnya semalam Cik Tiey mimpi cam gitu pulak. Kalau lah nk kate Cik Tiey tidur xbaca doa tu mmg x la, sbab Cik Tiey selalu amalkan ayat kusrsi, 3 kul, mengucap dan sebagainya lah.

Semalam Cik Tiey mimpi pasal salah seorang wanita histeria kat umah Cik Tiey, xpasti la samada wanita tu family Cik Tiey ke x, sbab rupa dia mmg Cik Tiey xingat la. Yang pasti, rambut panjang. seram wooo. Perempuan yang histeria tu mengamuk sakan dalam umah Cik Tiey, baling, hentam situ sini. Pastu orang kampung ramai jugak lah yg ade kat tempat kejadian tu. Ape yang xboleh tahan nye, si perempuan histeria tu macam mengamuk kat Cik Tiey je. Cik Tiey dah try baca ayat quran, tasbih dan semuanya. Tapi ckit pum xberkesan. Yang ni paling Cik Tiey rasa seram! Cik Tiey gtau kat si perempuan histeria tu, "Inni akhafullah", sesungguhnya aku takut pada ALAH, pastu dia jawab jgak "Inni akhafullah" Aku xtakut kat ALLAH. Tetibe Cik Tiey terfikir, rasa dah betul "Inni akhafullah" maksudnya Sesungguhnya aku takut pada ALLAH. Korang nampak x disitu??

Pastu Cik Tiey cuba pelbagai cara dah nk buang syaitan dalam tubuh wanita ni. Cik Tiey hampir nak give up, then Cik Tiey tetibe laungkan nama orang yang hantar benda tu kat umah Cik Tiey. Jiran Cik Tiey, name dia Kak S##.. Tapi, tetibe Cik Tiey terpikir, kenapa Cik Tiey laungkan dia, dahla ada org kampung, pastu kalau Cik Tiey fitnah, dosa besar tu. Then, Cik Tiey gtau kat org2 kampung, ignore je lah ape yg Cik Tiey laungkan tadi. Aihh, lucu pum ada jgak dalam mimpi ni. Then Cik Tiey teringat maksud surah Al-Falaq. Satu ayat ni: 


Cik Tiey teringat maksud utk ayat ni: 


Lalu Cik Tiey baca surah al-falaq ni, ayat kursi dan beberapa suruh. Pastu wanita yang histeria tadi tu macam nak lari je. So, Cik Tiey pergi kat dia dan sebelum tu Cik Tiey ambik segengam lada hitam pastu taruh dalam kain putih. Sambil membaca ayat2 suci al-quran, pastu hembus kat gumpalan kain putih tu dan terus letak kat kepala wanita yang histeria tu. Dia memekik dengan lantang sekali, meronta2 dan tetiba macam nak cair entah la. Dah tu Cik Tiey tersedar sambil dalam hati ni mengucap ALLAH, ALLAH. 

ALLAHUAKBAR, Cik Tiey terus bangun sebab rasa seram sangat dan jam menunjukkan pukul 5.55a.m. So, Cik Tiey bangun, pastu bersandar kat katil member, sambil menunggu azan Subuh. YA,ALLAH adakah ini suatu mimpi atau suatu alamat?? Cik Tiey dah berapa kali mimpi aneh cam ni. Doa Cik Tiey semoga ALLAH melindungi keluarga Cik Tiey, dan para2 sahabat semua daripada gangguan jin/iblis. AMIN

Wednesday, 27 March 2013

Yayasan Sime Darby Scholarship

Assalamualaikum w.b.t,

Selamat tengahari korang! Bz betul ye Cik Tiey ni dengan blogging ni, macam la blog ni hot. Tapi semua tu "do i care'?? Hehehe. Yes you have to care as long as you are trying to attract readers from over the world. Ok. Let move on my purpose, which is about scholarship. Sape2 yg nk apply scholarship tu, especially adik2 yg baru je fresh dapat result SPM 2012 ari tu, sila lah kunjungi laman web ini kat bawah skali tutt... Yayasan sime darby scholarship! Agak loaded kot kalau dop, i think so la. hehehe. Try ye kawan2 semua, mane tau kalau lah ade rezeki In shaa ALLAH dapat.

Tarikh tutup pun xlama dah tu, so cepat2 isi sebelum terlambat. Cik Tiey pum mencuba nasib gak ni, tapi disebabkan last2 minute, campur dengan agak complicated ckit tu Cik Tiey rasa....(Sambungkan ayat).hehehe. Kalau nk seribu daya xnk seribu dalih! So, good luck ye adik2 & kawan2, pilih lah kategori yg mana 1 anda layak and all your best i wish to all of you.

Link Yayasan Sime Darby Scolarship:


Morning :)

Assalamualaikum w.b.t,

Morning & have a good day. Today, terpaksa berperang dengan katil yg lagi empuk dari roti2 big apple tu. muahaha. Amalan tido lepas subuh tu dijadikan tabiat especially budak2 sekolah macam kita2 ni. Kita pum cam tu lah jgak. Tapi org2 tua selalu gtau jangan tidur lepas subuh! Sebab? rezeki xmasuk?? Yup. Sebab org2 tua zaman dulu2, bangun awal2 pagi lagi pastu bersiap2 nak cari rezeki untuk keluarga. Tambahan pula, bangun pagi2 bagus untuk awek muda. Tapi bangun pagi2, gosok2 gigi pastu tido pulak tu memang mengawet muda la. huhuhu.

Alhamdulillah, hari ni walaupun bangun pagi ku dikejutkan oleh protista, tetibe entah! Pastu, terus bangun, solat subuh, breakfast, basuh baju & sekarang create new entry kat blog. Keh2. Sorry lah, Cik Tiey pagi2 butak cam ni xboleh lg nk start study sbab otak ni still in sleep mood, so better do other thing untuk fresh up dulu. Korang camner? Mesti lepas celik mata trus tngok nota kan? Amemang! Ramai kot student life camtu, unless budak2 Medik tu ok la, tp kawan2 Cik Tiey ade je camtu. Tertekan giler kot tngok diorang. Cik Tiey mmg ckit pum xboleh buat cam tu, stress weh hidup camtu. So, ape kate kita bangun pagi2, pastu buat ape yg patut yg menjadi kewajipan kita sebagai hamba ALLAH iaitu solat subuh la. Pastu mandi, then breakfast which is among the most important thing to gain energy. Ok. mata Cik Tiey nii dah celik2 luas, so tunggu siap kain dalam mesin basuh, pastu jemur & study.

Harapan Cik Tiey hari ni, semoga ALLAH mempermudahkan urusan Cik Tiey dan kawan2 semua. Bye2 :)

#### Cik Tiey & Teletubies semua wish a good mornim to all of you, Have a nice day guys...


Tuesday, 26 March 2013

Bayu Cinta Luna (B.C.L)

Assalamualaikum w.b.t,

Hye korang! Selamat petang semua & have a good day. Alhamdulillah, akhirnya cerita B.CL habis gak! Happy ending la boleh katekan lepas bertahun2 perang saudara antara mereka termasuk penonton2 nya jgak. huhuhu. So, lepas ni dah xmengadap depan tv lew time pukul 5.30pm. Lega teramat sangat sebab citer indon ni nk boleh habiskan semua episode tu memakan lama, pastu buat org sakit ati je. Tapi tengok jgak, tulah pasal. Haiyyyo.


Dalam banyak2 pelakon, korang suka sape?? Semua cantik kan! Tapi sayangnya, seksi2 belaka diorang ni.huhu. Cik Tiey pilih evan sbab comel.hehehe






Monday, 25 March 2013

Kalau kita pegang ais, pastu tangan kita jadik panas#@ Kenape eah??

Assalamualaikum w.b.t,

Hye abg2, kakak2 & adik2 semua! Korang tengok x fear factor with selebriti Malaysia 2013 tu? Cik Tiey tengok! Tapi just tengok episode 1 & 11 je. Episod 1 ari tu sbab nk tau camner la gamoknye Fear factor under Malaysia ni, so download la. Lepas tengok tu, ni comment Cik Tiey: Agak borim la ckit, sbab kena tunggu turn each selebrity and the most important thing, disitu ada Abang Aron Aziz kan?? Korang rasa sesuai x dia jadi pengacara?? Cik Tiey rasa xsesuai la dengan nada suara dia mengulas tu xnk mashuk sangat. Haish.

Hari tu, Cik Tiey ade tengok Fear Factor episode 11, yg latest punya la. Yang ni agak seronok, sebab cabaran yg diberi agak tahan lasak, especially yang diorang kena kutip entah ape name benda tu, pastu dihujani dengan ais pulak. Maafla, Cik Tiey xpandai nk ulas, tapi one group tu ade la comment "Kenapa badan jadik panas lepas kena ais, bukan rasa sejuk |PELIK| katenya la. So, the answer is : student sains pasti tau jawapan dia kan. Tu lah function |Homeostasis control mechanism|. Maknanye bila badan kita sejuk, (suhu badan turun daripada suhu normal) so, nervous system send signal kepada muscle to contract involuntarily, such as shivering (mengeletar). Ini kerana, muscle activity akan increase kita punya suhu badan untuk mencapai suhu normal kembali. 

Tu lah explanation ckit pasal sape2 yg conpius, kenapa bila tangan kita kena ais pastu jadi panas? Samelah function macam atas tu. Pastu kalau badan kita panas pulak, peluh yg keluar? Ok. function peluh tu sebenarnya nak sejukkan badan kita and reduce muscle activity. More information search la sendiri.hehehe. 


Saturday, 23 March 2013

Saturday |23 March 2013|


Assalamualaikum w.b.t,

Good afternoon and a first thing i would like to wish is happy holiday for all of students, either primary or secondary school. Today, Cik Tiey just planning to buy needed stuffs sebagai bekalan untuk 2 minggu ni, study week and final paper week. 2.00pm we, which are Cik Tiey, Cik Da, Cik Hafizah@Mok Sue and two heroes go by car to Mydin Mall. Then, we are taking lunch; ABC special je. huhuhuhu. After that, we are buying, shopping, enjoying and do anything that we should to do when we were in shopping complex. At 4.30pm we are finished our shopping, then plan to return back to sweet-home.

But, one of my member asking for an extra activity which is hang out at Pantai Batu Buruk, so we just go there and reach on 5.15pm. Before that, let we pray and do our obligation 1st; solat Asar. After that, we are playing, enjoying, eating and do everything that we could do at there. There are a lot of people, taking photos for wedding ceremony, hangout with families, riding horse and others. So, all these photos could describe how happy are we. gogogo and xoxoxo :) 

#### Kuda oh kuda yg comel bangat :)





#### Extra entertainment for public people: Suzuki from Japan, plays yoyo and he is so expert person yeah!!


#### Friends and roomates hangout at Tepi Pantai Batu Buruk




Sakit kepala tanda gangguan jin??

Assalamualaikum w.b.t,

|Part 1|,

Salam malam Jumaat Cik Tiey ucapkan kepada semua & semoga kita sentiasa berada dalam keadaan yang dirahmati ALLAH belaka :). Dua tiga bulan ni, Cik Tiey selalu je sakit2 kepala, pastu xsihat. Cik Tiey pum hairan what is going on with my body system. I knew that my body immune system is low, but blood donation is not  the factor why my body is weak. We knew that, when we donate blood, we lost red blood cell because of the pamphlet colour is red. hehehe. However, we also donate various body component such as red blood cell, white blood cell, platelets, proteins and so on. Focus to lack of white blood cell, so my body system is weak and easy to infect by disease. Yup! it can't be argued and may be it also among the reason why i feel too weak.



But, did you know that other reason that can cause this disease especially headache?? I would like to share to all of readers about my experience because it had already made me explode and feel so angry because this! this! this! human. First of all, did you believe about shaman? or we call as bomoh or something we called as superstitious. Orite. Most people do not believe about superstitious as they think that as ridiculous and they thought that the people who believe on this thing are narrow minded. So that, let me clear your mind! Superstitious is related with 'Rukun Iman" include among the six things that we have to believe which is |Percaya kepada Alam Ghaib|.

Based on my experience, headache among the routine disease that we have to face, especially me. Always being experience headache and is so painful!! until it makes me weak, so kerja Cik Tiey terbaring je la atas katil. My mum who always treat me, massage my head and baca quran, tiup2 kat kepala. Kalau nak di ikutkan, wajib la dalam setahun Cik Tiey ponteng sekolah sebab sakit kepala. Finally, after 15 years stay at my beloved house tu, we are realizing that strange things always happen and it infects my family affairs. Rumah ku terumbang ambing, macam tu la, macam ni la. Then, one day! When my oldest sister yg suka menangis, lompat tinggi2 time subuh, mengamuk, and other things yg kerap berlaku menyebabkan my mum pergi jumpa seorang ustaz....

And then, ustaz gtau ada sumtim kat umah Cik Tiey and it almost becomes part of our life. Ya ALLAH! Terkejut sangat2 dan pada masa yg sama rasa cam nak marah2 giler. Sape la yg xpuas hati dengan family Cik Tiey tu! Xmasuk akal langsum memandangkan hidup kami ni dikira low level lah. Bukan nya kaya raya, harta pum xde. Tapi itulah manusia, xpuas hati dengan manusia lain dia guna cara macam ni. MasyaALLAH. So, selepas pertemuan dengan ustaz ni la, Cik Tiey tau bahawa sakit kepala merupakan effect drp gangguan ni. Unless, kalo kita tu mmg ada problem kesihatan. So never judged anything before you know the truth, i mean kalau korang sakit kepala tu jangan lah terus pikiq hang ade masalah gangguan jin ni. Tpi try lah jumpa2 pakar kesihatan, try check, kalau korang normal, tapi ade problem macam ni mungkin kot ade kaitan dengan benda ni.

So, hari ni Cik Tiey sakit kepala sangat2, rasa badan lemah pastu badan pum panas, tetiba rasa letih. Lepas solat maghrib tu, tertido dengan kain sembahyang. Tetibe my mum call, pastu berbual ckit la dan gtau dia yg Cik Tiey sakit kepala. Then, she told me that my uncle gtau ade benda baru pulok. Means that, jiran ada sapu benda kat rumah Cik Tiey, sapu kat kereta, motor, kasut2 kat luar rumah dan yang paling kuat kat belakang dapur. Allahurabbi, kenapa la diorang ni?? Xpuas hati dengan manusia macam ni dia buat! Mensyirikkan ALLAH semata2 nk senang hati. Ada satu cara je nk lari dari benda ni, iaitu kiteorang kena pindah dan tu lah niat mereka yang sebenar. Continue to the next path :)

But let me share sumthing:

Tryla kita amalkan:





Friday, 22 March 2013

Jumaat Day

Assalamualaikum w.b.t,

Salam Jumaat i wish to all of muslim over the world. To gentleman, please do your obligation |Solat Jumaat| ok. Dont be lazy if you want a perfect life soon, In sha ALLAH. Straight to my purpose, why i opened up this entry is try to share with you, Jumaat Day. keh2. Happy holiday la for those who living at east cost state, especially to my hometown Kota Bharu, Kelantan. I miss you so much dear and all of your part which are Beloved Family, Tok guru and others. Orite, to be a successful person, we have to set a goal for every single day in order to achieve your dreams. 

So, hoping the best for this day and i could achieve my goal that has been set |Finish all of my report| before tomorrow day. In sha ALLAH. Report for chemistry and biology are my targets on this day, so i wanna use sniper as the best shoot ever. muahahaha. Let shoot and kick out this day! Hoorey.



Thursday, 21 March 2013

Waallaweh -0-

Assalamualaikum w.b.t,

Good afternoon and have a nice day i wish to all of you, & salam malam Jumaat you alls.  Today is my last class at UiTM campus Kuala Terengganu, Chendering. So, 6ti dh xbljar kat sini lg and all sort of feelings are going to envelop my soul. Its so sad!! Even being proud to be a graduate person soon, but being a student is more joyful life that will not be able to erase all of its memories. 1 week is left, to be more prepared, need a good management and hardworking person before ending the last mission of my diploma.  However, what is crossing on my mind is about 'looking for job'. Hayya.

Final papers have not been taken yet, but my mind is already think of the thing...Working! and its all about money. hihihi. But, during look for job opportunities, there is a lot of jobs are offered to all of stages. Please do visit here if you are interested about job: http://www.ohjob.info/
Based on my view, there is a lot of job vacancies are offered, especially in science field and its gonna make me explode, thinking of the job and the most important thing |MONEY|...Arhhh, i need that stuff, but how to gain it? Ok,,the answer is, you have to finish your study as you need a  complete mini transcript and also SPM certificate that has not been taken yet. So now, i need to think more about my mission that have to be complete perfectly :)


Wednesday, 20 March 2013

I can inhale OXygen normally "-"

Assalamualaikum w.b.t,

Selamat tengahari semua. Alhamdulillah, kata2 pertama yang hadir tatkala keluar dari dewan sebgai tanda kesyukuran dan lega. Fuhhhh. Minggu ni merupakan minggu yang amat bz, starr daripada hari Ahad dan sehinggalah besok hari. Jadual packed dengan last2 test memandangkan this week adalah last week before starting study week.

Isnin       18.03.2013   (4.30pm)   ----------->  Test BIO320
Selasa    19.03.2013   (9.00pm)   ----------->  Test PHY360
 Rabu      20.03.2013   (10.30a.m) ----------> Test CHM361
Khamis   21.03.2013   (9.00pm) ------------>   Test CHM260

Alhamdulillah, dah abis 3 papers, one more paper is not yet been taken. Mujurlah, test CHM260 postpone ke hari khamis malam, kalau x memang xambik la. Sepatutnya test CHM260 ni malam ni, Rabu malam tapi disebabkan lecturer yg ku sayang, Puan Munirah yg baik hati, dia postpone ke malam Khamis sebab nk bagi chance kat student study lebih. Saranghae noona Moon :) Rasa lega sangat2, dan hari ni baru berpeluang hirup oxygen normally. Doa saya, semoga ALLAH mempermudahkan urusan saya dan sahabat2 sekelian, diberi ingatan yg kuat sepertimana para2 hafiz & hafizah dan mendapat kecemerlangan atas setiap perkara yg dilakukan. Amin

Sunday, 17 March 2013

Kuala Pilah TRIP

Assalamualaikum w.b.t

Alhamdulillah sampai dengan selamat selepas mengharungi 3 hari 2 malam perjalanan dari Kuala Terengganu ke Negeri Sembilan. Main purpose of this trip is to give the student on how to conduct instruments for CHM260 subject. Perjalanan yg penuh dengan seribu makna dan sejuta keletihan. huhuhu.

3.00pm- 2.30am  (1st day)

Berkumpul depan kolej pukul 2.40pm, pastu dapat naik bas dalam pkul 3 sumtim cam tu la, dapat seat kanan yg belakang sekali. Dengan lafaz bismillah, perjalanan yg bermula dari negeri persisiran pantai sampai dengan selamat nya ke Negeri sembilan. Terengganu-Pahang-Negeri Sembilan <3

9.00a.m-11.30pm (2nd day)

Disebabkan kiteorang ni session 2 utk buat projek, so kiteorang offday la hari ni. So, we starting our plan on 11a.m, having a great meal with our members by taking roti canai mamat and nasi lemak. Then, kiteorang continue journey ke Istana Seri Menanti, tapi tutup la plak memandangkan hari tu hari jumaat, so dh tutup maybe sbab solat Jumaat kot co time is already shows 12.30pm. After that, kiteorang pum pergi ke Taman Rekreasi Ulu Bendul, n.9, shoot2 photo ckit, main air & rest sikit. The last one, kiteorang pum pergi ke tempat yg paling gempak, iaitu GIANT. huahuahua. So, buat ape jat cni?? Tawaf dua tiga empat puloh kali, pastu bila den dah penat, time tu rest and having great lunch la plak. Pastu, kiteorang pum balik la ke Desa Inn hotel, Kuala Pilah and take a long rest.

Lecturer kiteorang bgtau yg malam nanti merupakan aktiviti bebas, so kiteorang dah xtau nk pi lepak mana, so just pi lepak kat kfc. Tu jeeek. Mkan kenyang2, shoot cket then balik and prepare utk tomorrow, well we have to conduct our CHM260 project kat UiTM Kuala Pilah. Tanpa kusedari, aku sudah dihanyut mimpi.............

6.30a.m-12.30a.m

The last day at Negeri Sembilan, sedih la den rasa tapi camtu lah, kena balik jugak kan. Bangun pagi awal2, mandi, pastu siap2 packing barang utk diangkut ke dalam bas. Lpas tu, kiteorang bersarapan kat kedai ni, murah giler doe, kuew tiew RM1.50 je, pastu milo ais RM1.80, so total up RM 3.30 je. Then, we go to UiTM Kuala Pilah, wah besar giler...and do what we have to do. Lepas siap semua, kiteorang pum balik la umahhhhh and sampai kul 12.30 malam semalam. All suweet memories will be kept tightly on my brain.hihihi


#### Kami makan2 angin lah bila sampai kat tempat baru.hehehe......




##### Start our main purpose |Do CHM260 lab|






##### Cik Tiey had been shooted |Poyo jer|


#### Membaca amalam mulia walaupun diamana anda berada.hahaha :D


##### Science Photographer XD


#### Muka mengantuk la ni, ni  pum senyum sebab nk bg gambar nampak cumil..hihi





Thursday, 14 March 2013

Finally :)

Assalamualaikum w.b.t,

Good mornim and have a nice day i wish to all you. Have you take breakfast or have already left to the school or office? I'm still in front of laptop, quite odor and ugly enough to see. hahaha. I woke up on 4.40a.m sumtim because one of my roommate alarm, ring loudly and it makes me annoying, thus cause "an annoying wide awake". However, it also goods to me as i'm not yet finish completing my biology study, so just continue the path even though the feeling of sleepy is still exist. Alhamdulillah, praise be to ALLAH for ease my way and i have just finish study all of the path that should be taken on today quiz. Hopefully, i can do the best. In shaa ALLAH.

So, what should i do after completing my study? So, i need to take shower, having a meal, prepare for class on 10.15 a.m, then packing all of needed stuffs to be bought for Kuala Pilah trip. Oh yeahhhh.. Almost my friends are wondered about this trip as it takes 3 days, starting from today until night Saturday  Well, after weekend opening there is a lot of surprises which is last TESTS..waiting for us and we need to be prepared. What do i need now is, praying for safety journey and prevent from bad thing happen. Amin. Have a safe journey and let we enjoy before the Test & Final exam paper. Yahooooo :)




Tuesday, 12 March 2013

Fever, Flu, Headache & diarrhea

Assalamualaikum w.b.t,

Good afternoon everyone. Weather always change its mood, sometimes rain, hot, cloudy and others. Thus, my body system also faced the same thing, where my body temperature rose drastically and i knew the sign of this. It was started by sore throat, abnormal inhale and next produce flu and then, my body become hotter. After these stages was began, headache is coming that inhibit or interfere my body system and also mood. Other than that, it also cause diarrhea and i wondered  the main factor of these problems happen. These diseases had been hit my body since 4 days ago, but just waiting for our body immune system to fight. However, it doesn't getting me feel much better but worse, so i have to take the next stage,which is drinking isotonic mineral water, taking pill and use another method in order to reduce my body temperature.

But, all these stages do not give the expectation result, so just hoping my best and pray to ALLAH for giving me faster recovery. As we know, every pain or sick that we have faced is the way to reduce our sin by ALLAH. Fortunately, we are still alive and able continue our life on HIS earth. I hope these diseases could run away from my body and getting well as soon as possible :)


Sunday, 10 March 2013

Kelas cancel

Assalamualaikum.w.b.t,

Hye and good morning i wish to all of you. Pagi2 ni duk buat apo no? Tidur lg ker? Haish. Cik Tiey pagi2 lg ada kelas, pkul 9pagi kelas bio300. Cik Tiey & Cik Nini p awal2 lg sebab semangat giler nk belajar, well 1st day belajar kan lepas weekend. Tapi, agak hairan la lepas lama menunggu sekian lama sobab nya xde sorang pum yg dtg kecuali kiteorang berdua. Tetibe lecturer bio kiteorang masuk pastu gtau kelas cancel. Dia tanye xde org ke gtau kelas cancel?? Cik Tiey terus rasa sebak, geram, pahit yg pasti all sort of feeling tu ade. Lepas tu lecturer Cik Tiey suruh buat keje sendiri la.

p/s: Rasa sakit hati sangat2 kan bila member2 sekeliling ckit pum x text kita yg kelas ari ni cancel. Dah la kita ni non-resident, jalan jauh! So, time ni la kite boleh kenal sape kawan, sape lawan amacam?? Agak terasa hati sebab kalau ad important information Cik Tiey tanpa pikiq 2x terus je text diorang! Bukan sekali dua, tapi hampir bnyak kali. Bukan nk mengugkit ke hape. tapi cam tu lah....Think positive la, maybe diorang ingatkan Cik Tiey dh dpat msg dr member yg lain. Ok fine......:|


Derma Darah

Assalamualaikum w.b.t,

Before sleep, let me wish good afternoon and i wanna share one thing to all of you. Blood donate |Derma darah|! Sape yg xpernah derma darah?? angkat tangan...hihihi. Cerita yg bau2 bacang ckit dengan the tittle of this entry bila mana Cik Tiey pi jom heboh kat Pulau Warisan, Kuala Terengganu. Time tu matahari atas kepala, memang panas siot tambah lg dengan kesesakan lalulintas al-maklum la, ramai org yg pi sane. Time jalan2 kat booth tu, tetiba ternampak 1 bas then Cik Tiey terus singgah. Oh! Rupanye event derma darah. Tanpa pikiq dua kali, Cik Tiey dengan ikhlas menhulurkan darah Cik Tiey with Cik Shida, 350ml tuu.


Time tengah syok duk atas kerusi, menikmati saat blood transfer dalam pek tu, tetiba ade sorang lelaki ngan sorang pompuan bawak camera besar and bwak mikrofon yg ade lambang TV3. Haish, nervous tetiba sebab Cik Tiey & Cik Shida duk kat seat yg paling depan, so of coz la muka kami jelas nmpak kalau la masyuk tv. Ingatkan Cik Tiey poyo sorang2 je, tapi mmg diorang rakam kiteorang. Tapi Cik Tiey xtau nk buat gimik muka camner sbab senyum pum rasa cam otok2 mulut tu menggigil, nervous. After that, yg gegurl ni nk temubual kiteorang, mak ai lg la aku segan tahap cipan ni. So, Cik Tiey pun terang2 tolak then dia interview Cik Shida je, tapi lepas tu dio pum singgah kat seat Cik Tiey & mitak interviewed ckit je. Oleh itu, Cik Tiey pum terimala seadanya, pastu gtau lah ape yg patut. Mak oiii, titew masuk tb!! hahahahaha

Perasaan yg xdpat nk describe sbab malu, well dapat masuk tv pastu muka kat betul2 depan kaca tv. Apa yg memalukan lg, bila roomate gtau " Untungla, masuk tv". hahaha. Nak tergelak pum ade tambah dengan ckit bangga la. huhuhuhu. Nanti Cik Tiey try explore video tu, sbab member cakap masuk dalam MHI kalau xsilap. Ala, xkisahlah mausk tv ke, masuk hape ke sbab the important thing, we donate our blood and we have save people life. Inshaa' ALLAH.

##### Dapat buku baru sbab yg oldest one tu dah rosak sebab tertumpah air kopi. keh2


#### Derma darah kali ke2, yg 1st kat dewan UiTM Chendering |3.1.2013| then |8.3.2013|. Hakikatnya, selang masa derma tu xsmpai 3 bulan lg, maknanye xlulus utk derma bulan sebab baru je 2bulan 5hari selang masa. Tapi, disebabkan Cik Tiey tersalah gtau yg kiteorang derma bulan 12, so kiteorang lulus. Tpi hakikatnye mmg x la, salah di sisi undang2. hehe. However, our blood glucoce/ Hemoglobin kami melebihi drp limit yg dia nk, Alhamdulillah boleh la Cik Tiey derma. Cik Tiey nk buat amal ape lg, selain derma darah dan yg paling kerap Cik Tiey buat iatu senyum sokmo :D. |Senyum itu sedekah|. Selagi darah yg Cik Tiey dermakan ni mengalir dalam badan recipient tu, selama tu lah Cik Tiey dapat pahala. Subhanallah.


#### Dah dapat 2 sijil, tapi yg ni belum isi lg maklumat atas tu.Insha' ALLAH Cik Tiey akan pecahkan rekod utk diri sendiri! Derma berkali2 demi mereka yg perlukan.





Saturday, 9 March 2013

Dinner DISA

Assalamualaikum w.b.t,

Sekarang Cik Tiey malas betoi nk update blog, sbab bz sesangat2. Adoyai. 2 hari yg lalu Universiti Cik Tiey under DISA |Diploma in Science Association| buat dinner yg bertemakan "blocking". So, setiap org kena bayar RM7 kalau nk join event tu. Tapi, Cik Tiey xde mood ckit pum nk join event ni sbab skrg ni kan dah part 6, so pikiq nkk retired terus la tambah2 lg mood tu xde. Mesti xde feel! Tapi, disebabkan ramai sngat yg xpegi event tu, so Puan Zilda as my CHM361 lecturer a.k.a koordinator program suruh kiteorang smua pegi sbab ni last event yg kiteorang kena join. Puan Zilda tanye sape yg xnk pegi kena bg alasan, manakala yg nk pergi boleh balik. Disebabkan tu, ramai bdax2 yg xsew gi tu smua nk gi especially geng2 sivik tu. hahaha. Tergelak jgak tngok diorang berpusu2 byar tnda nk pegi sbab takut dgn Pn. Zilda.

Akan tetapi, al-kisah lain plak yg berlaku. Cik Tiey dengan berat hati gtau la yg sekarang ni tengah pokai, sbab kena byar umah sewa so xleh pegi. Suddenly, Puan Zilda pum keluarkan purse pastu gtau nk tolong bayarkan then Cik Tiey hampir kaku dan cik Tiey cuba menhalang puan dari bertindak sedemikian. Tapi xberhasil sbab puan gtau, disebabkan dia dah bayar so cik Tiey kena pergila walaupun dengan berat hati. Yang penting ikhlas walaupun dh try adapt ceriakan mood bila dh ade dalam dewan malam tu. So, cik Tiey pakai baju kurung moden biasa2 je, the others colourful. Macam model sorang2 wei. Malu den, tapi buat2 xmalu campur dengan perasaan yg agak bercelaru and moody ckit.

Ni lah gambar2 yg sempat snap lepas try adapt dengan surrounding. hihihi.



#### With roomates |Merlin,Eda & Mimi|



#### First meal that have been taken & secret for the next.kikiki




#### Puan Munirah with Science students Heroes


#### With king of block night theme DISA @afiq


#### Classmate shock snap |Earthquake photoshoot|


##### My bestie @ roommate |Besides me is the real queen on that night| :D



#### Classmate yg cun melecun except me la


##### Ayu a.k.a mak cik puyu. keh2 :p


#### With my bestie 4 eva Ayu & Ika


##### Jarak yg amat jauh |Queen with normal people|


#### Queen of block night theme DISA


##### Suasana dalam dewan