Sunday, 10 March 2013

Derma Darah

Assalamualaikum w.b.t,

Before sleep, let me wish good afternoon and i wanna share one thing to all of you. Blood donate |Derma darah|! Sape yg xpernah derma darah?? angkat tangan...hihihi. Cerita yg bau2 bacang ckit dengan the tittle of this entry bila mana Cik Tiey pi jom heboh kat Pulau Warisan, Kuala Terengganu. Time tu matahari atas kepala, memang panas siot tambah lg dengan kesesakan lalulintas al-maklum la, ramai org yg pi sane. Time jalan2 kat booth tu, tetiba ternampak 1 bas then Cik Tiey terus singgah. Oh! Rupanye event derma darah. Tanpa pikiq dua kali, Cik Tiey dengan ikhlas menhulurkan darah Cik Tiey with Cik Shida, 350ml tuu.


Time tengah syok duk atas kerusi, menikmati saat blood transfer dalam pek tu, tetiba ade sorang lelaki ngan sorang pompuan bawak camera besar and bwak mikrofon yg ade lambang TV3. Haish, nervous tetiba sebab Cik Tiey & Cik Shida duk kat seat yg paling depan, so of coz la muka kami jelas nmpak kalau la masyuk tv. Ingatkan Cik Tiey poyo sorang2 je, tapi mmg diorang rakam kiteorang. Tapi Cik Tiey xtau nk buat gimik muka camner sbab senyum pum rasa cam otok2 mulut tu menggigil, nervous. After that, yg gegurl ni nk temubual kiteorang, mak ai lg la aku segan tahap cipan ni. So, Cik Tiey pun terang2 tolak then dia interview Cik Shida je, tapi lepas tu dio pum singgah kat seat Cik Tiey & mitak interviewed ckit je. Oleh itu, Cik Tiey pum terimala seadanya, pastu gtau lah ape yg patut. Mak oiii, titew masuk tb!! hahahahaha

Perasaan yg xdpat nk describe sbab malu, well dapat masuk tv pastu muka kat betul2 depan kaca tv. Apa yg memalukan lg, bila roomate gtau " Untungla, masuk tv". hahaha. Nak tergelak pum ade tambah dengan ckit bangga la. huhuhuhu. Nanti Cik Tiey try explore video tu, sbab member cakap masuk dalam MHI kalau xsilap. Ala, xkisahlah mausk tv ke, masuk hape ke sbab the important thing, we donate our blood and we have save people life. Inshaa' ALLAH.

##### Dapat buku baru sbab yg oldest one tu dah rosak sebab tertumpah air kopi. keh2


#### Derma darah kali ke2, yg 1st kat dewan UiTM Chendering |3.1.2013| then |8.3.2013|. Hakikatnya, selang masa derma tu xsmpai 3 bulan lg, maknanye xlulus utk derma bulan sebab baru je 2bulan 5hari selang masa. Tapi, disebabkan Cik Tiey tersalah gtau yg kiteorang derma bulan 12, so kiteorang lulus. Tpi hakikatnye mmg x la, salah di sisi undang2. hehe. However, our blood glucoce/ Hemoglobin kami melebihi drp limit yg dia nk, Alhamdulillah boleh la Cik Tiey derma. Cik Tiey nk buat amal ape lg, selain derma darah dan yg paling kerap Cik Tiey buat iatu senyum sokmo :D. |Senyum itu sedekah|. Selagi darah yg Cik Tiey dermakan ni mengalir dalam badan recipient tu, selama tu lah Cik Tiey dapat pahala. Subhanallah.


#### Dah dapat 2 sijil, tapi yg ni belum isi lg maklumat atas tu.Insha' ALLAH Cik Tiey akan pecahkan rekod utk diri sendiri! Derma berkali2 demi mereka yg perlukan.





No comments:

Post a Comment

Thanks for do visit this blog. Please wait for comment moderation from me okey :)