Monday, 25 March 2013

Kalau kita pegang ais, pastu tangan kita jadik panas#@ Kenape eah??

Assalamualaikum w.b.t,

Hye abg2, kakak2 & adik2 semua! Korang tengok x fear factor with selebriti Malaysia 2013 tu? Cik Tiey tengok! Tapi just tengok episode 1 & 11 je. Episod 1 ari tu sbab nk tau camner la gamoknye Fear factor under Malaysia ni, so download la. Lepas tengok tu, ni comment Cik Tiey: Agak borim la ckit, sbab kena tunggu turn each selebrity and the most important thing, disitu ada Abang Aron Aziz kan?? Korang rasa sesuai x dia jadi pengacara?? Cik Tiey rasa xsesuai la dengan nada suara dia mengulas tu xnk mashuk sangat. Haish.

Hari tu, Cik Tiey ade tengok Fear Factor episode 11, yg latest punya la. Yang ni agak seronok, sebab cabaran yg diberi agak tahan lasak, especially yang diorang kena kutip entah ape name benda tu, pastu dihujani dengan ais pulak. Maafla, Cik Tiey xpandai nk ulas, tapi one group tu ade la comment "Kenapa badan jadik panas lepas kena ais, bukan rasa sejuk |PELIK| katenya la. So, the answer is : student sains pasti tau jawapan dia kan. Tu lah function |Homeostasis control mechanism|. Maknanye bila badan kita sejuk, (suhu badan turun daripada suhu normal) so, nervous system send signal kepada muscle to contract involuntarily, such as shivering (mengeletar). Ini kerana, muscle activity akan increase kita punya suhu badan untuk mencapai suhu normal kembali. 

Tu lah explanation ckit pasal sape2 yg conpius, kenapa bila tangan kita kena ais pastu jadi panas? Samelah function macam atas tu. Pastu kalau badan kita panas pulak, peluh yg keluar? Ok. function peluh tu sebenarnya nak sejukkan badan kita and reduce muscle activity. More information search la sendiri.hehehe. 


No comments:

Post a Comment

Thanks for do visit this blog. Please wait for comment moderation from me okey :)