Monday, 29 April 2013

Happy Birthday To Meee :)

Assalamualaikum w.b.t,

Pada 27 April, genap lah umur Cik Tiey 21 tahun. Wahh!! Titew dah tua! 1st thing i though is, i'm getting older and at the same time, calling of death also getting closer. Alhamdulillah praise be to Allah, kerana limpah dan kurnianya, diiriku ini masih diberi peluang untuk hidup diatas muka bumi mu ini. Allahurabbi. Tatkala 21 tahun, adakah sudah bnyak amal2 kebaikan yg sudah dilakukan? Adakah ia mampu untuk menjauhi diri ini dari azab neraka yang pedih?? Allahirabbi. Ampunkanlah dosa hambaku ini selama hidup diatas muka bumi mu YA'ALLAH.

Menghirup udara dengan penuh nikmat dan kesyukuran terhadap illahi. Saat bahagia menyambut birthday with my beloved family. Birthday tahun ni xde kek, sebab xsempat nak beli time celebrated 2 hari yang lalu kat Taman Chukai Utama, Kuala Terengganu. Plan nak celebrate birthday kat Pizza Hut, tapi full delivery plak. So, celebrate kat KFC je la even hati ni berat sngat nk pegi coz i hate so much korean kfc! xsedap lasum. Tapi sebab dah xde tmpat dah, lagipun xfamiliar ngan kawasan tu so celebrate kat KFC Je.huhuhu. Thanks to my sister, brother and my mum for treat me. To my beloved sista, thanks for the gift!







We Are ASUS users :)

Assalamualaikum w.b.t,

Here i am, trying to kick out this day by writing new entry. It is about a brand which is has being known since 10 years ago and still at the top brand nowadays. Am i right?? ASUS  is a famous brand, but it still could not be defeated by Apple brand la. So, far as an ASUS user Cik Tiey memang berpuas hati dengan dia punya design and longevity nya. My laptop series is A42J, brain (intel core I5) 2.3GHZ, 4Gyte memory, graphic card nvidia 1gb and original window 7. Two years ago, this laptop had been bought with RM2500,00. But, this price is decline drastically because of technology advancement.

Wow, daebak! Because of its ability, my family members are more prefer to use this brand rather than other brand. My elder sister was bought a new series laptop, (intel core i5) 2.6GHZ, graphic card nvdia 2gyte and window 8 which is RM1999.00. While my brother, his laptop price is RM2099.00. Even laptop tu mahal, tapi kalau ASUS brand mmg puas hati giler2. So, for those who want buy a laptop, i'm recommended to choose ASUS rather than other laptop! Cheaper and high longevity! 

##### Behind the scene of our laptops :)








Friday, 26 April 2013

Berbekam

Assalamualaikum w.b.t,

Berbekam? Dalam bahasa arab yg bermaksud hijamah yang mana mempunyai banyak manfaat kepada manusia especially lelaki. Kenapa lelaki?? Ini kerana, darah kotor tidak keluar daripada sistem badan dan terkumpul dengan bnyaknya dalam badan. Justeru, pelabagai penyakit yang timbul disebabkan permasalahan ini. Jadi macam mana nk remove darah kotor ni?? The best way ialah Berbekam! Tapi, ramai yang gerun dan takut tatkala melihat gambar2 pesakit yg berbekam sebab ada bnyak darah, pastu kena cucuk2.

Jangan takut ye anda2 diluar sana yg ingin mencuba! Tak sakit pum tau. First, bekas yg seakan2 mangkuk ni akan diletakkan atas badan, biasa belakang pesakit dan disedut supaya permukaan kulit timbul keatas, dalam mangkuk tu. Time ni, kita akan rasa sedikit kebas, dan kulit yg timbul dalam mangkuk tu akan jadi warna merah skit. Pastu, mangkuk tu akan dibuang. So, time ni la pakar perubatan akan ambik benda2 yg tajam biasanya pisau jilid, pastu toreh kecik2 kat region yg kena sedut tu. Tak sakit pum, sebab time tu kulit kita rasa kebas.

Then, permukaan kulit xdi tu disedut balik menggunakan bekas cam mangkuk tu. Finally, darah akan keluar dan memenuhi mangkuk tersebut. Setiap bekas2 akan diletakkan keatas bahagian badan yg tertentu sahaja, contohnya kat bahagian tengkuk untuk buang darah kotor, yang mana ada kaitan dengan makhlus2 halus. Sekiranya ada jin atau sebgainya dalam badan kita yg menumpang, so benda tu akan terkeluar sekali dengan darah kotor la, dibahagian mangkuk kat tengkuk tu. Sekiranya ada makhluk halus yg keluar bersama darah kotor dibahagian tengkuk tu, bula roma si pesakit akan naik tiba2..Huuuu, Bunyi cam seram je! Tapi, allahurabbi kelebihan berbekam tu xboleh nk disangkal sekali.

Manakala kat bahagian belakang badan untuk buang darah kotor kat jantung, paru2, ginjal dan sebagainya lah. So, nak tau camner darah yang disedut tu dah habis? Bila darah tu dah mula membeku, xnk kluar dh so proses berbekam berakhir smpai kat situ je la. Xsmpai 30minit pum. Kalau yg ada resdung tu, boleh la berbekam kat bahagian muka dan bagi sesiapa yang ada masalah migraine plak bolehla berbekam kat bahagian kepala. Respond my bro lepas berbekam "Alhamdulillah, badan rasa cam ringan". So, tu lah kelebihan perubatan Islam wahai anda2 sekalian. Jom cuba!!




#### Bekas bekam diletakkan dibahagian tertentu sahaja, yang mana lebih specific kepada 1 sistem badan, ex: Bahagian kiri badan #*Respiration (Jantung)


#### Kesan selepas berbekam


#### Dilarang berbekam pada hari Rabu, kerana ia akan menyebabkan berlakunya penyakit sopak kepada 7 keturunan pesakit yg berubat pd hari tersebut.



Nilai perubatan Islam

Assalamualaikum w.b.t,

Semoga sihat selalu, doa Cik Tiey untuk my readers yg sudi singgah my blog ni. Begin my blog, 2hari yang lalu, Cik Tiey pegi ke sekolah lama ambik sijil Spm 2009 sbab nk isi upu yg still xcomplete lg smpai skrg. Then, my brother planning nak bebekam kat salah satu tempat ni, Kat Kota Lama. First, cari2 tempat perubatan ni sebab unfamiliar dengan tempat ni. Finally, jumpa la and alhamdulillah niat kami disempurnakan. Pengamal perubatan tu kami panggil Haji Li tinggal kat kota lama, dh beristeri and anak sorang. Oit, sempat je interview.hehehe

Selepas dipelawa masuk, kami sekeluarga menanyakan tentang masalah kesihatan dan gangguan makhluk halus yg dialami oleh kami, especially my mum. So, how the way to detect it? Haji li mintak izin pegang tangan utk check penyakit ape, pastu dia gtau. Wah memang hebat la! Tapi tu bukan tilik nasib eah?? Of coz la x! Untuk pengetahuan anda semua, tangan, kaki dan mata merupakan panduan untuk para perubatan terdahulu untuk check jenis penyakit yg dibawa oleh sistem badan. Tambahan pula, dia bg tau bahawasanya ilmu perubatan ni dia belajar dengan seorang cina dan cosnya adalah 200k. Wooww...tekejut den. Ilmu kan, bsar nilai tu.


Selepas check, almost my family except my bro not include among the patients yg ade problem tulang belakang. Tulang belakang kami ad problem ckit, disebabkan jatuh, aktif dan sebagainya. How to treat this? Proses mengurut, supaya tulang yg problem tu betul2 masuk ke tempat asal. Tpi, mereka yg betul2 pakar saje boleh treat benda ni, kalau x patah wei. So, camner nk tau tulang belakang belok?? Caranye tido meniarap, kepala ke kanan, pastu lengan kiri dan kanan btul2 atas lantai dan kaki bersentuhan antara satu sama lain. Pastu ce pegang 2 belah kaki, pastu tengok panjang kaki tu, samada kaki kiri or kaki kanan yg terlebih panjang ckit. Kalau pnjang sebelah, so korang ad masalah ni la.

Time giliran Cik Tiey, he told me yg Cik Tiey ad mslah tulang blkang, resdung, jantung, migraine & susah nak tido. Tapi, all of my family ad problem jantung! Terkejut la den, sebab den aktif. Tapi, dia gtau ad symptom2 ckit je dan faktor utama pemakanan la. Thats why la kdg2 tu sakit bahagian dada. Tmbah Haji Li, tu la disebabkan jantung ditempuh (tersentuh) angin dan menyebabkan gegaran pada jantung. So, rasa sakit lah pada bahagian dada.  Wow, bnyak ilmu Cik Tiey dapat!!

Pastu proceed with our main reason why we come here, berbekam. My bro je la yg berbekam. Harga berbekam RM50 seluruh badan, 10 bekas. Haji Li tanya kami, kenapa dr. mahadthir sihat? Sebabnya dia remove his old blood and replaced by new blood! Ini bermakna kelebihan yg ad pada berbekam, yang mana main function adlah nk remove darah kotor dari badan new dan darah baru akan diganti semula oleh sistem badan. While my mum, buat urutan tulang belakang. Time Haji Li tngah urut my mum, tetiba dia sendawa. Dia gtau loya dan the reason why this happen is sebab my mum termakan benda lama, means that yg my mum ada kaitan dengan benda halus. So, another way to remove benda ni adalah muntah and we will come back on next sunday. Selepas settle smua, kami pum pulang.

So here, i wanna tell you traditional remedies or Islamic medicine is the best way than conventional one. Bapa perubatan Islam ialah Ibnu Sina yg merupakan tokoh perubatan tersohor, berpandukan Al-quran sebagai petunjuk. Subhanallah.





Monday, 22 April 2013

Roommates :)

Assalamualaikum w.b.t,

As a student, especially university student level mesti ada roommates kan?? Termasuk diriku, yang dah beberapa kali bertukar2 roommates. Since sem 1, my roommates are Kak Ayu, Nor and Mek Lin, while for the semester 2, my roomates are Ayu, Kak Chik and Kecik. However, time semester 3 stay kat luar, so i have new housemates and also a roommate where the most important one is Anina, we stay together until semester 4. After semester 5, Anina was offered by SPA, so i should to evacuate into the new place which is my beloved palace. At there, i have found a lot of housemates, roommates and unforgotten things are sweet memories. My beloved roommates are Kak Ieka, Shida and Husni.

When recalling my sweet moments, it could makes me to smile and happy. Saat ceria dan duka bersama mereka! I miss those moments. Karaoke dalam bilik, tengok movie, makan sama2, bercerita, bergosip dan macam2 lagi. Yang paling manis sekali, saat mintak duit umah sewa, yang tu paling sweet. hahaha. Kalau xde duit, boleh kemas2 baju pastu keluar dari rumah' tegas leader rumah, Cik Shida.hahaha. Pembuli no 1.huhuhu. I will miss all of you :)










Chukai, Terengganu We Are Here

Assalamualaikum w.b.t,

First time in my life, menginap kat Chukai even dah hampir 3 tahun tinggal dibumi Terengganu. Xsangka jauh sangat eah Chukai tu, ingatkan dekat dengan bandar Paka. Rupa2nya jauh beribu batu, al-maklumla bagi orang yg first time datang memang camtu. Plan datang dari jauh, iaitu Kelantan pastu pi umah sewa Cik Tiey ambik laptop, then continue our journey to Chukai. Bertolak dari pukul 3.00pm dan dengan selamatnya sampai pukul 7pm, sbab xjumpa cari tempat yg ingin ditujui.

Lepas jumpa tempat yg ingin kami tujui, iaitu Imbasan Nilai kat Taman Chukai Utama, tempat interview my brother, then kiteorang meneruskan perjalanan mencari hotel2 budjet untuk menginap. Hampir 10x kiteorang duk main tawaf kawasan Taman Chukai, until kami jumpa hotel budjet, RM60/day. Even kawasan luar xberapa menarik, tapi bahagian dalam memang terbaik denga harga yang ditawarkan. Kami check in pukul 9pm, lepas lepak kat kfc.Then buat ape yang patut and tidooo. zzzz

Keesokan pginya, kami solat Subuh dan Cik Tiey menyambung kesinambungan mimpi. Tatkala itu, my brother pergi interview. While, my mom just buat ape yang patut. Selepas tu, lam pukul 11.30am, my brother habis interview, & praise be to Allah, he was given an opportunity to work as lecturer. Alhamdulillah, then kami check out on 11.45am, dan pulang ke negeri serambi Mekah. Before that, singgah lu kat tempat2 menarik, let photos talk!

####With my beloved mum, brother & young sista <3






















MR.Burger and us

Assalamualaikum w.b.t,

When my hands were started in writing about new entry, it never let me to stop it but encourage me to continue my writing. Oh my hands, never complained whenever it started to tell about how my life is about and who is the character which plays the role. Oh my friends, let the pictures share the moments we have faced together with smiling and enjoying. We were went to MR.Burger, as the last place. Then we ate, enjoying and each sweet moments caught up by these photos, until never let us to keep away. Even though, we were already at the stairs of house, we still together by keeping on smiling and saying 'peace'. #$hoot!!