Wednesday, 22 May 2013

Cara Nak Scroll Bloglist/Blog Archive

Assalamualaikumw.b.t,

Jika sebelum ni banyak tutorial yang ajar cara nak scroll Bloglist @ Blog achieve kena tick Expand Widjet Template kan! Tapi Cik Tiey dah seribu kali try, xboley2 buat sebab lepas klik kat >HTML xde pum kotak kecik untuk tick "Expand Widjet Template". Pening den dibuatnya gara2 xwujud box  macam kat bawah ni haa:


Sebab yang Cik Tiey punyer camni lepas klik kat HTML, kluar cenggini:


So, let me do a tutorial camner cara nak scroll Blog @ Blog Archive:

1.    Mula-mula sign in Blog atau klik kat Dashboard

2.Pilih Layout, then click Edit HTML

3. Check Expand Widget Templates (Tapi yg Cik Tiey punya box ni xwujud)

4. Cari code camni: <div id='ArchiveList'> or Archive

5. Atau nak mudahkan korang cari, just Ctrl + F, type “<div id='ArchiveList'> or Archive ‘, then click next

6. Jika korang dah jumpa <div id='ArchiveList'> or Archive, so korang tambah je, code yang kaler merah macam bawah tuu

7. Code penuh cam bawah ni  (Korang kena double click kat >:

<b:includable id='main'>
<b:if cond='data:title'>
<h2><data:title/></h2>
</b:if>
<div class='widget-content'>
<div style='overflow:auto; width:ancho;height:300px;'>
<div id='ArchiveList'>
<div expr:id='data:widget.instanceId + "_ArchiveList"'>
<b:if cond='data:style == "HIERARCHY"'>
<b:include data='data' name='interval'/>
</b:if>
<b:if cond='data:style == "FLAT"'>
<b:include data='data' name='flat'/>
</b:if>
<b:if cond='data:style == "MENU"'>
<b:include data='data' name='menu'/>
</b:if>
</div>
</div>
</div>
<b:include name='quickedit'/>
</div>
</b:includable>

8.  300px tu tinggi scroll box, Korang nak adjust pum boleh la

9. Blog list pum same je, korang just cari <div id='BlogList'> or Bloglist

10. Tapi sebelum tu, make sure korang copy code HTML yg asal dulu tau, takut2 la xjadik ke. Kalau tutorial ni xdpat membantu, korang just repast code yang asal je la

#Yang Cik Tiey dah jadik, tu pum main2 tekan je.hehe






No comments:

Post a Comment

Thanks for do visit this blog. Please wait for comment moderation from me okey :)