Saturday, 22 June 2013

Cara nak atasi masalah mengantuk dalam KELAS

Assalamualaikum w.b.t,

Hye dan selamat pagi semua! Hari ni Cik Tiey nak kongsi sikit cara-cara nak atasi masalah mengantuk dalam kelas even though sekarang ni dah berstatus mantan pelajar and honestly perasaan rindu membuak-buak sebab xsabar nak masuk Degree nanti sebab nak belajar.hehehe. Poyo jer ayat. Biasalah manusia. Time belajar dulu xsabar nak habis, dah tu lepas habis xsabar pulak nak sambung belajar balik. hihihi. Straight to my point, camner nak overcome masalah mengantuk ni der? Korang buat ape kalau mengantuk? Perhh. jawapan paling senang "Tidur" je la.hahaha. Sempoi giler ayat.


Masing-masing ada pengalaman sebagai pelajar kan, so sure ada cara tertentu nak atasi masalah mengantuk time duk dalam kelas. Especially bila start subjek yang perlu membaca macam sejarah, biology?? kanx3. hoho. Meh Cik Tiey nak kongsi sikit pengalaman semasa belajar dulu, camner Cik Tiey atasi masalah mengantuk lam kelas. First, Cik Tiey akan kacau member, xpum suh lah dia cuit-cuit, picit-picit sikit dan yang paling extreme  Cik Tiey call another classmate, handphone diorang vibrate doe. So, bergetar lah meja diorang tu, pastu lecturer jeling menjeling la jawabnya. hahaha. Tapi yang paling seronok, miss called member yg laki, well diorang kan taruh handphone lam saku seluar diorang. So bila called, vibrate macam mesin mengurutlah jawabnya.hohoho

Bila recall back kenangan dulu, agak jahat jugak den ni eah. hehehe. Pastu, antara cara lain yang Cik Tiey pernah buat untuk hilangkan ngantuk, Cik Tiey tahan nafas lam 1 minit. Tapi xsampai pum. So, bila dah xtahan nafas korang automatik xmengantuk tau. Well, jantung korang shocked wei. Giler punya kerja gara-gara nak hilangkan ngantuk. hahaha. Cara seterusnya plak Cik Tiey akan ke tandas je la, basuh muka pastu try hirup udara segar kat luar, bukan hirup udara dalam tandas wei. Xpasal-pasal heng plak jadinya kalo pi hirup udara lam tandas tu.huhuhu. 

Then, the last one yang mana Cik Tiey mula start buat benda ni bila dah masuk sem 4 camtu, well rasa dah jadi senior ada berani la sikit. Dalam banyak-banyak cara, yang ni paling bagus taU! Time mengantuk dalam kelas, korang tanya lecturer, buat-buat paham lah even korang xtau pe benda yang lecturer korang ajar xdi tu. Pastu korang buat la lawak sikit. I think, bercakap atau bagi respond time lecturer mengajar adalah cara yang terbaik untuk atasi masalah mengantuk time duk lam kelas. Korang xcaye? Try la beb. Tapi pandai-pandai korang la! Xkan kot mentang-mentang Cik Tiey gtau "bercakap" anatara cara nak atasi masalah mengantuk lam kelas, korang berbual ngan member sebelah pastu buat kelab bual memang sah korang kena penampar dari lecturer. hahaha

Tu je lah kot perkongsian daripada pengalaman. Tapi ada satu lagi  cara nak hilangkan mengantuk! Ada ubat dia tau!

2 comments:

Thanks for do visit this blog. Please wait for comment moderation from me okey :)