Wednesday, 19 June 2013

Kek Batik

Assalamualaikum w.b.t,

Dah lama mengidam nak makan kek batik and finally boleh jugak rasa! So, today Cik Tiey nak share resepi turun temurun pembuatan Kek Batik. Muahahaha. Well, lain orang lain citarasa kan. Ada yang buat lain dari yang lain and taste pum lain jugak. Oleh itu, Cik Tiey nak share resepi Cik Tiey tersendiri. Antara bahan-bahan nya ialah: Macam gambar kat bawah tu


  • ·   Biskut marie 2 packets  ( Korang pecahkan 4, macam gambar atas tu)
  •     Satu packet milo 200g ( Nak lebih pum xpe
  •     Satu tin susu pekat manis
  •     Mentega 250g (Buttercup xpe)
  •     Telur 2 biji (1 biji pum ok)
  •     1 cawan nestum

#### Nak lebih sedap korang tambah 2 sudu serbuk koko + keju ( Xde bajet nak beli benda ni, so buat yang simple2 je la)

Cara-caranya:

1.       First of all, korang masak bahan-bahan ni atas dapur at low temperature tau, (mentega + susu   pekat + milo + serbuk koko +  telur + keju).
2.       Kacau sehingga sebati, pastu baru lah korang masukkan nestum
3.       BIla mxture xdi dah betul-betul sebati, so korang masukkan semua biskut marie yang telah dipecahkan kepada 4 bahagian tu.
4.       Bila biskut marie tadi dah betul-betul sebati dengan mixture tu, korang stop la masak atas dapur tu.
5.       Then, masukkan sebatian yang korang masak tadi kedalam bekas, pastu penyet ketat-ketat tau.
6.       Tunggu sejuk dulu, pastu masukkan dalam peti sejuk.
7.       2 hours kemudian korang boleh la potong, pastu mam. Aummm <3


#### Finally siap dihidang & dimakan hingga menjilat jari :)


2 comments:

Thanks for do visit this blog. Please wait for comment moderation from me okey :)