Wednesday, 17 July 2013

Dear Girls! Hati-Hati tau

Assalamualaikum w.b.t,

Alhamdulillah hari ni dah masuk Ramadhan ke 8 kan. Wah! Cepatnya masa berlalu. Ok. straight to my purpose, hari ni Tiey nak share sumtim yg sangat penting kepada "Girls" only especially yg beragama Islam! Girls, setiap bulan korang wajib datang "Haid" kan? So, fokus kepada natural process haid ni, korang sure pakai pad kan? Ada yang pakai jenama kortex, laurier, librese dan berbagai jenamalah. Tapi semua tu xpenting! Ok. Nak tanya cket, korang basuh x pad yg dipenuhi darah kotor lepas pakai tu?? (Sorry, sensitif isu cket ye tapi nak share jugak sebab ramai xtau pasal benda ni). Kalau korang xbasuh pum lantak korang lah kan! Perlu ke jaga tepi kain orang? Ahaa. Maybe ada kot yang kata camni lepas baca entry Tiey ni. Tapi lepas korang baca entry ni dari A sampai Z sure korang basuh pad lepas ni! huhu



Meh Tiey nak share sesuatu yang berkaitan dengan "Pad" yg dibuang begitu sahaja tanpa basuh dan kesannya kepada si pemakai tu! Ni kisah pertama, baca elok2 tau. One of my friend terlibat dengan program yg dianjurkan oleh sekolah dia, tapi event ni terpaksa dibuat kat luar. So, she and her friends yang terlibat dengan event ni stay kat salah sebuah sekolah ni ***. Suatu malam, member kawan Tiey masuk ke dalam tandas, tetiba dia teriak! Fuhh, habis budak2 yg lain berlintang pukang mendapatkan budak tu. Korang tau ape yg dia nampak??  Makhluk hodoh, lidah yang amat panjang sedang menjilat "Pad" yg dipenuhi darah! 

Ni kisah kedua, member Tiey yg bernama lelaki citer pasal al-kisah kawan dia, of coz lah gegurl drp sekolah yg sama. (Xctually malu nak dengar, tapi dia suh dengar jugak sebab cerita ni boleh dijadikan pengajaran untuk Tiey dan wanita2 lain). Gegurl ni pi mandi kat kawasan air terjun, time tu dia datang period tapi nak mandi jugak sebab excited giler bila tengok air.huhu. So, lepas gegurl ni mandi dia pum membuang pad yg dia telah pakai tu kat kawasan tu. Then, 1 minggu kemudian bahagian badan yg "dia pakai pad" tu sejuk teramat sangat! Sejuk terlampau sehingga menyebabkan dia sakit. Ape lagi, hari2 lah menangis, meraung dek menahan kesakitan. After that, family gegurl tu pi jumpa pakar perubatan Islam, korang nak tau ape respond pakar disana?? (Honestly, kalau Tiey jadi dia or part of her family memang malu tahap gila). Kenapa? Ehem. Pakar perubatan tu cakap " Adik terbuang sesuatu yg sangat penting" dan seseorang telah mengambil barang adik dan meletakkan dibawah air terjun. Oleh itu, gegurl tu pum pi cari balik benda yg dia buang tu, ada kat bawah air terjun!

Ni kisah ketiga pulak. Yang ni lecturer Tiey yang citer tau! Citer ni memang akan menyebabkan korang secara autimatik befikir. Orite, Ni al-kisah budak2 asrama yang selalu histeria. So, diorang ni dah rasa mual sebab histeria kerap je berlaku. Pada suatu hari, salah seorang pelajar yang stay kat hostel ni berbual lah dengan pelajar yang terkena histeria ni dek kerana kebosanan.huhu. Baca perbualan mereka ye:
Wanita: Hurm, aku nak tanya kenapa kau selalu masuk dalam badan pelajar asrama ni eah?
Budak yg kena histeria: Sebab aku suka la.hahaha
Wanita: Aku nak tanya engkau tinggal kat mana ye?
Budak yg kena histeria: Aku suka sangat tinggal dan bergayut kat ampaian baju.
Wanita: Oh. pastu ko makan ape?
Budak yg kena histeria: Aku suka makan asap. Tapi makanan aku paling suka "Pad" yang ada darah!! Aku suka jilat sebab sedap!!
Wanita: Dah tu kalau aku basuh kau xboleh nak makan la??
Budak yg kena histeria: Hahaha. Boleh la. Aku masih boleh hidu baru darah tu. Kecuali kau basuh dengan sabun! Aku xsuka dan aku dah xboleh hidu benda tu@###@??

Lepas lecturer gtau camtu, korang dapat x sumtim yang sangat berguna untuk korang especially girl?? Haa,, semenjak tu, Tiey conpem basuh cuci2 tau!!

Harap al-kisah ni dapat menjadi pengajaran buat semua wanita diluar sana! Kepada abang@ ayah yang baca entry ni jangan lupa share kat anak@ isteri kat umah tau. Cerita ni adalah benar & tiada tokok tambah!


21 comments:

  1. nice entry sis . tapi aisyah memang basuh sebab ummi selalu ingatkan . lagipun kita orang islam , kita mestilah jaga kebersihan . right ?
    cerita sis yang ke3 tu sama macam kawan aisyah

    ReplyDelete
  2. huhu , sebab tu pad kena basuh betul-betul , ramai org perempuan yg ambik remeh pasal ni

    ReplyDelete
  3. Pernah dengar dan tak pernah berlaku pada org di sekeliling lg..tp still percaya benda tu wujud..

    http://www.wadahberbicara.my/2013/02/hanya-rm-150-anda-mampu-kelihatan.html

    ReplyDelete
  4. ish seram baca. tapi mmg betul. kita mmg kena basuh benda tu.. :)

    ReplyDelete
  5. seringkali dengar kisah mcm ni..espicially masa duk kat asrama dulu..seram weh...bila dtg bulan

    ReplyDelete
  6. penting bila dtg bulan & pad yg digunakan perlu dicuci . .

    ReplyDelete
  7. Seram baca kisah ni.
    Memang betul pun..
    Darah ni kotor.. syaitan/iblis dan sewaktu dengannya tu memang suka benda2 kotor camni.. tambah2 darah haid..lagi dia suka..
    hopefully semua wanita/perempuan dapat ambil kisah ni sebagai pengajaran..

    ReplyDelete
  8. Yup so true gurls. Memang kita kena basuh pad yg ad darah tu. Tapi kena ingat apa yg syaitan tu gtau, dia still boleh hidu darah tu.

    So the best way, kita kena basuh ngan SABUN. Sama-samalah kita beramal :)

    ReplyDelete
  9. memang kena basuh bersih2 and guna sabun. geli and seram baca cerita akak tu. >.<

    ReplyDelete
  10. seram baca cerita ni,kawan pun pernah kena sebab buang pad begitu saja.penting basuh bersih2 pad dengan sabun,keringkan pastu tanam..:)

    ReplyDelete
  11. Memang seram pun. Especially time ad kem pastu ad yg histeria. Sebab utama xbasuh pad. haiyooo.

    MOst welcome dearest. Sharing is caring ;D

    ReplyDelete
  12. seram plak baca... tapi serius.. saya setuju 100% dengan entri nihh... bahaya gila tak basuh pad.

    ReplyDelete
  13. seram je..tp kisah pertama tu ada gk kazen mai cter kos kwn dye pn penah nmpk..tp mai mmg sntyase basuh..yela, bersihkan lah kan...
    pas ni kene bsuh btul2 kasi putih..hehe

    ReplyDelete
  14. sya percya evenpun blum pnh jumpa lagi case mcm nih. tp, colleague sya nih cina, dia bg tau sya, kalau dtg bulan jgn pam pad dlm lubang jamban. takut tersumbat. sya ckp kt dia, kami org islam memang tak blh buat mcm tu. pad tu kene cuci dulu baru boleh buang. tu pun tak leh buang sesuka hati. n then, die crta kt kekawan yg seangkatan CINAnya apa yg sya bg tau. die org blh gelak2 lagi. lantak dia org lah, nak pcya ke tak, kan3??

    ReplyDelete
  15. nice entry sis .hopefully ramai baca entry ni and dijadikan pengajarann .ustazah2 pun salu pesann .terang2 menda ni kotor so kena basuh laa kann .Heee :)

    http://dyanasan-budakbosan.blogspot.com/

    ReplyDelete
  16. Thanks to all of my dearest readers. Yup so true. Basuh biar bersih. Bab kata lecturer Tiey, basuh dengan clorox sampai putih meletup, then boleh pakai lagi. bhahaha

    Hopefully ramai yg baca entry ni sebab almost girls xtatau pasal benda ni kan. Alhamdulillah bg yg dah tau, just share kat diorang. Tapu diorang xcaye lantaklah. huhu

    ReplyDelete
  17. thnks sebab share! entry yg best

    ReplyDelete
  18. Most welcome dear Shahida. Ramai yg xtatau benda ni, so bg yg xtau harap dpat tau lepas baca entry ni kan :)

    ReplyDelete
  19. Kisah yang pertama tu memang pernah dengar

    ReplyDelete

Thanks for do visit this blog. Please wait for comment moderation from me okey :)