Saturday, 17 August 2013

Kebaikan & Keburukan Kacang Soya


Assalamualaikum w.b.t,

Adakah anda gemar minum soya? Jom dapatkan fakta menarik tentang kebaikan dan keburukan yang ada pada kacang soya. Soya is my favourite drink! Tapi lepas tahu fakta ni, Tiey kena kurangkan kadar pengambilannya kerana dos pengambilan soya yang tinggi dapat menyebabkan kanser.


Tahukah anda bahawa kacang soya mempunyai banyak kelebihan??Tetapi susu soya (Soy milk) juga dapat menyebabkan kanser! Bagaimana pula tuu?? Ini kerana kandungan bahan kimia goitrogen dalam susu soya boleh mengkibatkan fungsi tiroid menjadi lemah. Justeru, ia boleh menyumbang kepada peningkatan hormone tiroid, yang menyebabkan kanser tiroid.


Namun begitu tempe adalah makanan yang sangat bagus, diperbuat daripada ekstrak kacang soya dan berfungsi untuk mencegah kanser selain mengekalkan awet muda. Jesteru, masyarakat Indonesia selalu mengamalkan pemakanan tempe dan menjadikan ia sebagai makanan asas bagi mereka. Ini kerana, kandungan bahan kimianya yang bernama isoflavone yang terdapat dalam tempe merupakan komponen / sebatian kimia yang dikaji dapat melegakan symptom menopous, mengelak kanser, memperlahankan kadar osteoporosis dan mengurangkan risiko penyakit jantung. Walaubagaimanpun, kandungan isoflavone ni susah diekstrak dari kacang soya.


Jadi, kacang soya mempunyai kebaikan dan keburukan, tetapi ia bergantung kepada cara pengekstrakan (extraction method). Jika, kacang soya diekstrak untuk menghasilkan tempe, maka terbentuknya bahan kimia yang dikenali sebagai isoflavone yang mana dapat mencegah badan daripada penyakit kanser. Tetapi, jika kaedah extraction yang diguna untuk menghasilkan susu kacang soya, maka anda akan memperoleh sebaliknya. So, jomlah kita sama-sama amalkan :D

8 comments:

  1. Terbang melayang dari blog & mendarat di sini ('',) Salam Ziarah, & jemput ke blog ya : Blogger Sekalian, Tolong Zam Sound Budak Blogger Baru Ni Boleh Tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Done melayang ke blog @Zamani Abe sambil komen :D

      Delete
  2. laa...baru taw air soya neh tak elok utk kesihatan. alamak.kene kurngkan

    ReplyDelete
    Replies
    1. @mujahidah, Tiey suka giler2 soya ni. Tapi lepas tau soya dapat menyebabkan kanser, so kena kurang kadar pengambilannya la. :D

      Delete
  3. salam tiey...
    since awak peminat saya... awak kene pilih susu soya yang diektrak mcm tempe tu..guna air 100%..baru bagi manfaat pada badan kita :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkmsalam sis. Sorry xfham ap yg sis tanya tu.

      Delete
  4. pernah dengar orang cakap lelaki tak elok minum soya..boleh menyebabkan kemandulan..erkkkk

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup betul tu. Susu soya meningkatkan penghasilan hormone perempuan, so lelaki xdigalakkan minum kalau x jadi erkk. hehe

      Delete

Thanks for do visit this blog. Please wait for comment moderation from me okey :)