Thursday, 29 August 2013

Permohonan PTPTN lepasan Diploma

Assalamualaikum w.b.t,

Alhamdulillah dah settle jugak pasal PTPTN hari ni so sekarang permohonan sedang diproses. Semoga Allah permudahkan urusan sahabat2 perjuangan dan daku. Amin. Ok. Today Tiey nak share cara nak memohon PTPTN bagi lepasan Diploma (untuk Degree nanti) sebab ramai yang pening kepala macam mana nak settle benda ni. Tiey akan gtau step by step k. For those yang pernah apply masa diploma so still nak continue apply for degree ni caranya:

Sebelum tu korang kena daftar akaun SSPN dulu! Camner cara tu? Senang je. Ni haa korang pi bank seperti Bank Islam, Agrobank @ Maybank. Kalau Maybank korang daftar, 1 hari dah siap. Tapi lain pula Bank Islam@Agrobank mengambil masa 2 hari untuk proses akaun SSPN korang. So nak senang korang buat kat Maybank, tapi kalau nak lebih cepat dan ekspress korang buat kat pejabat PTPTN. Kalau kat Kota Bharu, pejabat PTPTN kat tepi bangunan Mara, kecik je sebelah restoran. So settle dah kan pendaftaran akaun SSPN. (Pembukaan akaun SSPN untuk permohonanan PTPTN pada 2013 adalah wajib)

Move the next step, permohonan online PTPTN. First korang kena masuk laman web PTPTN http://www.ptptn.gov.my/. Pastu follow step by step macam gambar kat bawah ni ye.

1st step: Klik petak "Laman PTPTN Online"


2nd step: Log in akaun PTPTN ( Korang pernah daftar PTPN time diploma dulu kan, so sekarang degree n just log in je )


Tapi.................
Korang lupa kata laluan??? 
Caranya just Reset Password ( Then new password will be sent on your email)
Tapi................
Email lama dah deactivated atau lupa password?? Baca step macam bawah ni ok.
#Call ptptn pastu gtau masalah korang (Xdapat nak log in sebab lupa password. pastu xboleh nak reset password jugak sebab email lama dah deativated)
# Then pegawai PTPTN akan tukar kata laluan korang kepada ic korang. Maknanya kalau korang log in, so no. ic sama dengan kata laluan. So, sekarang dah boleh log in kan.

Lepas log in> Klik senarai pedaftaran (Pastikan status tamat pembiayaan) 

#Kalau status korang still "Dalam Pembiayaan" @ penolakan ujrah------> Korang call PTPTN lagi 
---Nak mudah, ada 2 benda yang korang kena settle bila call PTPTN
1) Tukar password ( bagi yang ada masalah password macam atas tu)
2) Tukar status dalam pembiayaan ----------> Tamat pembiayaan


Bila korang status korang dah bertukar kepada "TAMAT PEMBIAYAAN", so korang boleh daftar untuk permohonan PTPTN untuk degree. Caranya macam gambar bawah ni


So, korang isi semua maklumat dalam tu. Ni haa, ramai student yang ada masalah bila sampai part "macam gambar kat bawah tu haa" sebabnya???

# Maybe korang bukak akaun kat Bank Islam @ Agrobank, Means that belum dapat pengesahan dari PTPN lagi. So korang tunggu hingga PTPTN verified korang punya SSPN akaun. Xpum call PTPTN pulak. ( Nak senang pi bukak akaun SSPN kat pejabat PTPTN)


#Pastikan Nama Institusi tu betul ( Kalau korang salah pilih Institusi, so kod program xkan keluar)
# Pilih Ijazah pertama sepenuh masa ( Degree)




So lepas korang isi semua maklumat penting, klik "YA" untuk hantar atau "TIDAK" kalau korang xsure better "TIDAK". Pastikan korang check 2, 3 kali tau sebab bila korang dah klik YA tapi borang xlengkap nanti korang kena beli no.pin baru la. Xpasal2 makin pening kan...So tu je lah tutorial nak mohon PTPTN untuk degree bagi pelajar lepasan Diploma. Harap dapat membantu. Xpaham sila tanya kat kotak komen bawah ni eah.

42 comments:

  1. dulu x de ptpn nih ... utk student sekarang

    ReplyDelete
    Replies
    1. yep, dulu mana ada PTPTN. Student sekarang ni kayekan thats why wujud PTPTN kan.huhuhu

      Delete
  2. bila dah tekan "ya" tu bermakna permohonan kita sedang diproses kan?? mean dah settlelah kan.. juz tunggu feedback dri dorang samaada kita dapat pt atau tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup. Lepas tekan ya kita try check status pendaftaran kita "Diproses". So just tunggu result je dapat ke x, tarikh check lepas 30 Ogos,tapi xtau bila.

      Delete
  3. Replies
    1. Thanks :)I hope it helpful for those who are still blur about this PTPTn.

      Delete
  4. Sis , kan bila nak mohon utk pendaftaran baru tu dia mtk no pin bsn lagi kan ? so beli baru lah yee ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye sayang. So kena beli no pin ptptn lg kat bsn :)

      Delete
  5. salam, nak tanya. macam mana nak verified account sspn kte tu ? mcm mana nk tau time kte buat contohnya kat maybank kan, account ni untuk ptptn ? hehe harap memahami :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkmsalam. Awak bukak akaun sspn kat maybank ke? Nak tau akaun sspn awak telah verified so bila awak isi kat makluamat pembiayaan ptptn tu awk kena masukkan no pin sspn. No tu sama macam no ic kita, cuma ada beberapa tambahan no kat belakang tu je. Bila awak dah masukkan no pin sspn, kalau dia jadi "No akaun anda tidak sah" macam gambar atas tu maknanya akaun sspn awk belum verified. Tapi, kalau dah verified means that awak boleh finishkan semua maklumat.

      Clear x ni? Kalau xfhm boleh tanya lgi :)

      Delete
  6. ohh okay2 dah faham dahh hehe. tapi masa pendaftaran baru tu, dia ada mintak tarikh bayaran, masa bayaran, no pin bsn. macam mana tu eh ? nak letak tarikh apa ? and bkan kee kalau permohonan baru tak payah beli no pin? maaf ye banyak tanya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Its ok, tanye bnyak2 pum Tiey xkisah :)
      Dear, Tiey xfham la. Status awak sekarang ni macam mana? Maksud saya ni kali pertama awak nak isi ptptn? Atau sebelum ni pernah apply ptptn? Kalau awak belum pernah apply ptptn awak kena beli no pin kat bsn. Kalau dah, just follow step yg saya bg tu. Untuk kali kedua isi ptptn dah xperlu isi tarikh bayaran, masa bayaran n no pin bsn.

      Delete
  7. Salam,macam uitm degree penerapan pun sama ke permohonan die?dekat situ die cakap pembiayaan 3 taun 1/2,tp lw amik penerapan kan die 2 tahun 1/2 je cmpur praktikal.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkmsalam. Yup, cara atas tu based on uitm degree penerapan. Saya isi tempoh pengajian asal 3 tahun, patutnya 2 tahun stngh slps transfer kredit. Better isi tempoh pengajian asal sebab xsemestinya kos awak drp diploma trus ke degree jd short 1 thun. Macam saya short satu sem je.

      Delete
  8. hai..may i know what means for "tamat pembiayaan" ? it's i didnt owe ptptn money anymore ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hye. "tamat pembiayaan" just for those yang pernah buat pinjaman dengan ptptn je. If u didnt owe ptptn before this, so u just go for "pendaftaran kali pertama" and fill all the information there.

      Delete
  9. salam sis.. nk tumpang tnya.. maknanya kalau nk mohon ptptn kali kedua x payah beli no pin bsn skli lg la? cuma kna dftr sspn je? saya dah terbeli no pin tu.. btw, thanks!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkmsalam dik. Yup dear, xpyh dah beli no pin bsn. Cuma daftar sspn je sebab nak masukkan no akaun sspn je dan update pasal pengajian yang latest ni. Most welcome dear :)

      Delete
  10. salam..lpas slesai buat smue ni still ad serahan borang2 tu ke?ke dh xde dh utk dgree?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkmsalam dear. Ada lagi. Nanti lepas adik daftar semester baru dalam minggu ke tiga kalau xsilap akan ada penyerahan borang kepada pihak Ptptn. So, isi elok2 tau. Ptptn ni cerewet tau, nak nangis rasa lepas settle. huhu :)

      Delete
  11. Assalamualaikum sis..dulu masa saya isi ptptn guna email kwn saya sbb saya xdak email masa tu..skrg saya dh lost contact dgn dia..saya x ingt kata laluan saya..so saya kena bgtau ptptn mcm yg sis tulis dkt atas tu ka?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkmsalam. Ye dear. Follow step yg sis gtau atas tu ye 😉😉

      Delete
  12. i have some problem bila nak isi..sy pernh mhn time diploma dulu n now i am going for penerapan...masuk 8hb septmber ni...sy cb buat pndftaran baru,tapi tiba2 kluar yg kita perlu isi tarikh bayaran,masa bayaran n no pin...kan klu pernah isi sblm ni,jus perlu ikut step yg kat atas tu je...can u help to make this thing clear for me..tq.

    ReplyDelete
  13. Spatutnya u kena masukkan no ic dgn kata laluan je. Kalau mcam u gtau tu untuk pendaftaran buat kali pertama. Ape pum try call ptptn tanya psal masalah awak tu.

    ReplyDelete
  14. la mhon just gne no acc sspn ker..tp sye dh tguna no pin..sbb ari tu ade kwn ckp mhon cm tu..kne bli no pin bru smue..ade mslh ker cm tu..??

    ReplyDelete
    Replies
    1. So camner lepas awak masukkan no pin tu? Dapat masuk x?
      Kalau ikutkan cara betul macam sy share atas tu. Tp, xpasti la plak. Better call pegawai ptptn. :)

      Delete
    2. klu gne care awk tu..die akn soh msok kn no pin,trikh beli ngn mase beli..then bru bleh msok..isi pmhonan bru smue tu la..

      Delete
    3. Ouh ye ke. Patutnya kalau masuk guna no pin bsn tu untuk first time daftar. Kejap, sebelum ni awak ad apply ptptn ke time diploma? Ni nak mintak untuk degree ke camner?

      Delete
  15. erm baru apply utk diploma.. kalau salah key in info utk kod program kena apply pakai no pin yg baru ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup. So hati2 la time isi tu. hehe

      Delete
  16. Sis, if dah ada sspn time diploma lg nak mena buat juga ke masa nak apply utk degree?

    ReplyDelete
  17. Call PTPTN kan? Apa nombor dia? Banyak kali try hotline dia asyik engage je

    ReplyDelete
    Replies
    1. No hotline dia kat official page. xpum try call PTPTN cawangan ke

      Delete
  18. Kalau dekt sttus tu tulis TAMAT PEMBIAYAAN.. TP sye dh hntr sume borg tuk degree n ptpn ckp da lgkp.. tp ble buke dye tulis TAmat pembiayaan dkt sttys yg degree pnye..mksudnye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ouh ye ke camtu. Patutnya dah settle la. Stu je solution awak try call ptptn tanya status awak then nanti ptptn akan semak n betulkan.
      Kalau x jadi jugak try call lagi, kalau rasa fedup nk tggu ptptn call better awak gi je pejabat ptptn, print out@ screen shot masalah awak tu :)

      Delete
  19. Assalam..saya lepasan matrikulasi..masa saya isi upu untuk degree, saya tak nak terima ptptn..
    Tapi skarg saya dah ubah fikiran..saya nk mohon ptptn..mcamne ye?..saya boleh mhon lagi ke?

    ReplyDelete
  20. hai..nk tnya,sy dh ambil ptptn ms diploma,skg sy nk masuk degree and still nk guna ptptn..masa apply ptptn utk diploma,sy dah buka akaun sspn..so untuk apply degree ni sy kene buka acc sspn balik ke?plus yg no.pin dkt bsn tu sy still kene beli kan..

    ReplyDelete

Thanks for do visit this blog. Please wait for comment moderation from me okey :)