Thursday, 15 August 2013

Preparation For Degree Intake

Assalamualaikum w.b.t,

Alhamdulillah atas rezeki yang dikurniakan oleh Allah, Tiey dapat belajar lagi. Setelah 4 bulan goyang kaki kat rumah, Insha'Allah  awal bulan 9 nanti Shah Alam akan ku jejak.hihi. So, camner preparation korang? Dah settle belum? Here, there is a few thing i haven't yet done which are buying PTPTN's and JPA's scholarship pin no. For those, especially anak peranakan Kelantan, if you need any aids please apply wang ehsan & zakat from maik. Insha'Allah, kalau ada rezeki korang dapatlah. While, for those yang nak buat pinjaman selain pinjamin PTPTN, korang boleh ke laman web YAKIN (Just for Kelantanese only).


For your knowledge, no. pin PTPTN sudah dibukak lama dah dan pembelian no.pin akan ditutup pada 31 Ogos, xlama lagi tuu. So, better beli lah sekarang kat BSN, only RM5. Manakala pembelian no.pin JPA dibuka pada minggu ke-4 bulan Ogos, so please alert ye. If i not mistaken, no pin scholarship JPA RM10 only, boleh beli kat BSN jugak ye. Fuhh, there are many things to do! Pasal degree pula, korang dah byar yuran ke belum? First semester memang harga yuran sedikit mahal rather than the next fee, al-maklumlah yuran pendaftaran ahli baru kan. Jika korang bakal student UiTM, so korang perlu bayar kat Bank Islam. Cara selamat nak bayar yuran, korang bayar kat Bank Islam, no transfer duit kat ATM atau using online transfer, sebab xselamat.

So, caranya korang kena print  out bil yuran pengajian kat student portal. Then bawak helaian bersama time nak bayar yuran tu. At the same time korang ambik slip bayaran kat atas meja kaca, biasa dia letak kat meja pengawal, then isi your name, ic & no bil yuran, which is related to your matric no. Kalau korang conpius jgak, better tanya pengawal kat sana, diorang akan gtau step by step. Orite, settle yang pasal bayar bil penggajian, so now settle pasal borang pendaftaran pulak ye. Make sure korang dah print out pdf borang2 penting & isi yang mana patut untuk dibawa semasa hari pendaftaran kolej. Before that, make sure korang dah buat medical check up.

I think setakat tu je lah entry pasal preparation for degree intake, Sekadar perkongsian bersama memandangkan ramai yang sekarang ni pusing kepala memikirkan hal ni. Keep calm & always do'a, May Allah ease our way. Good luck :D




4 comments:

  1. eh..tq info neh.. sya baru taw no pin ptptn tutup 31 ogos. gila ahh..huu...

    ReplyDelete
  2. Welcome @mujahidah :D

    Tiey pum belum beli lagi :D

    ReplyDelete

Thanks for do visit this blog. Please wait for comment moderation from me okey :)