Wednesday, 21 August 2013

Shampoo Penyebab Kelemumur??

Assalamualaikum w.b.t,

Good morning guys. Today Dr. Tiey nak share sedikit pengetahuan kat korang tentang shampoo. Korang guna shampoo ape? Shampoo Bawang? hehehe. Korang tau xshampoo bawang tu ape? Yang Jack Lee jadi duta produk tu la.hihi. Orite. "Shampoo"?? Ape tuu?? Shampoo merupakan cecair khusus yang dikhaskan untuk rambut. Ke ade yang pakai shampoo kat badan? hoho. Kalau ada tu biasa nya bukan spesies manusia.hehe. Untuk pengetahun, shampoo juga penyebab kepada kelemumur "Dandruff". Haiyya kenapa jadik camtu? Bukankah function kita beli shampoo "anti dandruff" untuk elakkan kelumumur, tapi lain pula jadinya. Nak tahu lebih lanjut, jom Dr. Tiey terangkan.:D


Haaa. ni sebabnya. Nak tanya korang cket, uji minda la katakan. Shampoo tu jenis alkali, acid atau netural? Ni subjek pernah belajar time darjah 4 atau 5 camtulah.Untuk pengetahuan anda, shampoo merupakan sejenis cecair yang bersifat alkali, yang mana ia akan menukarkan kertas litmus paper merah ke biru. So, rambut kepala anda bersifat neutral. Oleh yang demikian, bila kita apply shampoo yang bersifat alkali pada rambut yang bersifat neutral apa jadinya?? alkali+neutal = alkali. Ini bermakna rambut kulit anda akan bersifat alkali - memyebabkan kulit kepala kering dan menyebabkan kelemumur.


Now, how to overcome masalah sekarang ni? Ni kimia ni tau.hehe. So, kita perlukan acid. Weh! Acid?? Nak buat ape pulak nanti rosak la kepala kalau terkena acid. Ok. Acid ada banyak jenis samada strong acid atau weak acid. Kat sini kita guna weak acid, dan yang pasti kita guna yang natural punya iaitu buah limau purut/limau kasturi/limau purut dan sengkatan dengannya. Caranya? Lepas korang basuh rambut yang dishampoo tu, korang applykan buah limau tadi kat rambut yang still basah bagi meneutralkan rambut korang. Korang sapu, penyet2 buah limau pada keseluruhan rambut dan juga bahagian scalp (kulit kepala). Tapi kalau kulit kepala korang luka atau ada kelmumur, korang akan rasa sedikit pedih time air buah limau terkena kat kepala tu.

So, hasilnya?? Sure rambut korang lembut bab sutera! Ditambah lagi, rambut korang tidak lagi besifat alkali tapi dah bertukar kepada neutral sekarang.huhu. Tiey dah cuba apply cara ni setiap kali shampoo rambut. Memang menjadi! Rambut Tiey lembut giler, macam lepas buat teknik rebonding. siyes ni..hehe. Yang pasti memang hasil yang korang dapat memang tersangat awesome. So that, tiada lagi masalah kelumumur kerana rambut anda sekarang bersifat neutral dan lebih sihat! Selain daripada tu, buah limau kan memang bagus untuk rambut. Selamat beramal :)

Tambahan: Sape yang ada masalah kelumur, tapi xnak cuba cara ni sebab time korang apply buah limau kat kulit kepala korang akan rasa pedih. So, caranya korang blend kulit limau, xkisahla limau nipis, purut atau klit oren sunkist/mandarin. Then, time nak mandi tu korang basuhkan rambut pastu taruh kulit limau yang telah diblended. After that, korang gosok2 kat bahagian kepala/ try sikap rambut guna penyikap rambut yang jejarinya agak besar sedikit supaya rambut korang xtersekat2 nanti. Insha'Allah kelemumur korang pasti hilang. Teknik ni pum Tiey pernah cuba. Alhamdulillah menjadi :)

Correction: Duta Shampoo Bawang ialah Jackie Chan. hahaha.

26 comments:

  1. ok tq for the tip..nak cuba la...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Most welcome dear. Try la @Pn. Bayu. Insha'Allah menjadi. :D

      Delete
  2. wahh thanks for sharing,..barutau ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Most welcome dear. Jom try buat sekali @telingabulat :D

      Delete
  3. waaa macam menarik . .
    nak try laa . .
    hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jom @diary try apply nanti setiap kali nak shampoo rambut. Tiey dah try, menjadi :)

      Delete
  4. kena memilih shampoo yang betul, kalau silap pakai memang akan ada kelemumur dan juga uban... hu hu hu... so far, pakai shampoo baby johnson jer... *_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha'a. Kadang2 salah pilih shampoo juga antara faktor lain penyebab kepada kepala dijangkiti kuman dan membentuk kelemumur. Biasanya shampoo yang murah.

      Delete
  5. thanks for the tip!:)
    kalau rambut gugur plak,macam mane ek?ada tip tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Most welcome. Rambut gugur setiap hari tu proses normal rambut. Tapi kalau dah over sangat better tanya pakar sebab Tiey xpasti tip yang sesuai utk awk apply.

      Sebelum ni Tiey ada buat research pasal coconut oil pada kepala, hasinya positif. So, Tiey cadangkan awk try guna produk contoh D'Herbs (utk rambut gugur)sebab kandungan utama produk ni herba dan yang paling penting ada kandungan ni "Cocos nucifera" atau coconut oil.

      Delete
  6. akak pernah guna satu syampoo ni yang bahan nya guna chamomile , terus naik kelemumur banyak dan berkerak kat atas kepala. Lepas pada tu tak pakai terus dah syampoo tu sekarang guna syampoo utk kulit kepala jenis lain plak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup, sometimes dandruff is caused by shampoo itself, this is due to its content. Maybe xberapa friendly sangat dengan kulit kepala so boleh mengundang kepada kelemumur. :)

      Delete
  7. iqa memang menghadapi masalah kelemumur nie.tension gila.tak taw nak watpe. tapi lepas baca entri neh baru taw camana nak settle masalah ni.tq yaaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ouh ye ke. Iqa try guna method first dulu, bilas rambut dengan buah limau purut/nipis selepas syampoo. Kalau xjadi jugak iqa try buat yang 2nd method tu, blend limau. Insha'Allah menjadi.

      Same2 sayang. Sharing is caring :)

      Delete
  8. Boleh Tiey senaraikn shampoo yg pernah Tiey pakai yg elok utk kulit kepala kita? :)
    Thanks :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tiey biasa guna sunsilk kaler biru (anti dandruff)& shampoo head & shoulders. Kadang2 penyebab kelemumur disebabkan oleh kita juga. Cara kita jaga rambut.

      Kita girl biasanya suka pakai tudung time rambut basah kan. So, rambut yang basah tadi terperap dan menyebabkan busuk lalu menyebabkan kelemumur.

      Delete
  9. saya dah banyak tukar shampoo... pasal kelemumur tu le... lepas ni nak try tips dari tiey ni laa...

    ReplyDelete
  10. eh lupa... ni update terbaru blog saya.. salam kenal :) www.sofinahlamudin.com/2013/08/nuffnang-ada-tak-blogger-yang-sudi.html

    ReplyDelete

Thanks for do visit this blog. Please wait for comment moderation from me okey :)