Saturday, 17 August 2013

Tips Study Biology

Assalamualaikum w.b.t,

Selamat pagi semua! Pagi yang indah & cerah dek sinaran mentari ni Tiey nak share something which is "Tips study Biology" bab kata lain, subjek menghafal. Tapi, subjek yang menghafal selain Biology seperti business management, computer dan lain2x, adalah tidak sama dengan subjek Biology! Korang nak tau kenapa? Sebabnya subjek Biology ni best sangat2! This is because Biology is a study of living things and also non living things. It is related to our natural life, such as human being, flora, fauna, environment and others. So, straight to my main purpose is sharing tips on how to study biology properly.


Actually, setiap orang ada style masing2 kan. Ada yang study sambil dengar lagu, makan, meniarap, tengok tv, online facebook, duduk di bucu katil dan sebagainya. Adakah semua itu berhasil??? Based on my experience, ada seorang senior ni yg memang agak genius, grad degree with first class! Dia gtau cara yang paling awesome supaya mudah ingat semasa hafal notes Biology ialah, korang baca nota dengan suara terkeluar dari peti suara korang. Maknanya bukan korang baca dengan hati la. Hissing of your heart.huhu. Tu diantara tips yang Tiey selalu buat! Baca sambil memahami apa yang dibaca tau. Bukan baca sahaja!

Cara mudah nak study Biology macam Tiey list bawah:
  • Baca nota perlahan-lahan ( Agar xmengganggu rakan/mereka yang berdekatan) 
  • Baca sambil memahami isi yang tersurat & tersirat. ( Korang kena imagine cket)
  • Baca sehingga anda memahami fakta tersebut (Repeated)
  • Bila dah faham fakta tersebut korang try lukis diagram . (Ex: Flow of lymph-Lukis ikut yg anda faham, tapi kalau yg dah ada diagram korang hafal lah yang tu)
  • Then, korang try explain apa yang korang faham ( Explain seolah2 korang tengah xplain kat member, macam pembaca berita pum boley.hohoho)
  • Jika korang dah mampu explain apa yang korang baca tadi, so buat tutorial
  • Lastly, tengok movie (ex: respiration process) To enhance your memory

So, tu lah tips yang Tiey selalu amalkan bila study subjek Biology. Memang penat giler2, sebab kena membebel sorang2 demi menghafal notes. Tapi semua tu berbaloi! Apa yang penting korang faham apa yang korang baca tadi even korang xmampu nak tulis macam ayat buku nota tu. Sebab once korang dah faham semua fakta, korang senang lah nak goreng jawapan time exam.huhu. The last one, buat tutorial (latihan), make sure korang ambik soklan past year sebab senang nak practice korang nanti bila jawab final examination. Jawapan korang mintak ngan lecturer la, xpum discuss nga dia. Kalau xpaham korang tanye.

Finally, wishing Good luck to all of you! Are you able to follow the way of  my study? Ataupun korang jenis yang study sambil pakai earphone atau sambil online facebook? Tu korang punya style, depend atas keselesaan korang. Tiey just share useful tips on how to tackle Biology subjek.  Hope dapat membantu :)

6 comments:

  1. Kebanyakan kawan Teena stadi mcm ni. Diorang akan 'cakap sorang2'. Tp sy cakap jugak tp dalam hati. Study biology ni kena faham betul2, then baru senang nak hafal kan. Tp most of my subject memang kena hafal 100%. Kena jadi otak komputer. Time ni sorang pun tak boleh kacau aku. Haha.

    # Selamat hari raya aidilfitri :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wah,student cos komputer ni. Best belajar subjek computer. Tiey pernah ambik subjek CSC, suka sangat belajar sebab minat. Tapi subjek computer lg susah sebab betul2 kena ingat fakta kan. Kalau biologi ni boleh la pikir lojik akal.hehe

      #Selamat Hari Raya jugak @Teena

      Delete
  2. yg imagine dan cerita kat org tu memang betol.. subjek yg byk fakta kene ingat memg kene buat stail cenggini

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe. Lantak lah orang kate kita ni macam orang gila, cakap sorang2 kan.hehehe.Ye, kita gila ilmu :)

      Delete
  3. ala..iman xblaja bio.so xta mcm mana heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe. Xkira subjek ape pum, kecuali yg menghafal tu boleh guna tips macam ni.hehehe

      Delete

Thanks for do visit this blog. Please wait for comment moderation from me okey :)