Sunday, 15 September 2013

Matrik Ke Diploma Ok??

Assalamualaikum w.b.t,

Matrik ke Diploma yang mana 1 lebih ok? Mesti ayat ni akan buatkan anda pening especially student lepasan SPM yang ingin membuat keputusan ke Universiti. Matrik just 1 tahun je kejap je. Tapi diploma 3 tahun, lama pulak nak habis. So camner eah?? Untuk pengetahun anda semua, masing2 mempunyai kelebihan. Matrik kejap je belajar, setahun je pastu boleh je sambung degree. Tapi diploma mengambil masa yang agak lama, iaitu 3 tahun. Tetapi, belajar Diploma lebih seronok jika dibandingkan life Matrik sebabnya mereka student matrik ni dia perlu lebih struggle utk habiskan syllibus untuk 1 tahun. Tapi Diploma 3 tahun. Honestly ramai yang stress time belajar kat Matrik tau.


Berdasarkan daripada pengalaman Tiey, belajar diploma tu sangat menyeronokkan! Even disadvantage nya dari segi tempoh pembelajaran dan usia kita. Akan tetapi, 3 tahun belajar sebagai Diploma student makes you more matured dan yang paling penting pengalaman. Ingat senang ke nak maintain result GPA starting from semester 1 hingga semester akhir. Almost people fikir budak diploma ni belajar semua topik yang budak matrik belajar selama 1 tahun tuu. Sama sekali salah! Syllabus kami, as a Diploma student xsama dengan matrik. Tapi syllabus Diploma lebih kepada Degree. Justeru budak Diploma diberi kelebihan semasa mereka berada pada permulaan Degree. Ape tuu? Mereka dapat pengecualian kredit. (Will be discussed on next entry)

Many of my lecturers bagitau yang studens Diploma are able to survive in new environment- Degree life sebab mereka ni sudah mempunyai pengalaman yang lebih mendalam jika dibandingkan budak Matrik. Tambah mereka lagi, peencapaian budak Diploma lebih baik berbanding budak matrik. Sorry jika entry ni lebih kepada Diploma sebab fakta ni berdasarkan pengalaman lecturers dan surrounding people. Masing2 ada kelebihan dan kelemahan masing2, but Tiey would like to recommend korang pilih Diploma rather than Matrik. Tapi kalau usia tu, budak Diploma lebih tua lah dari budak Matrik, so untunglah budak Matrik dan ditambah lagi mereka dapat elaun. Means that xpayah pikir tajaan atau pinjaman untuk support diorang macam student Diploma ni. -.-

So, setakat ni je lah. It will be continued.

20 comments:

  1. kak sally will go for diploma! sbb kalau nk masuk matrik kena jadi fast learner...and I'm not one of them! :)

    ReplyDelete
  2. kalau jadi cam dayah ni pula camna?budak STAM..hehehe :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau budak STAM memang conpem masuk degree terus kan.hehehe.

      Delete
  3. diploma . matriks , klu gagal , dah rugi setahun dan stress sebenarnya amik matriks nih ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha'a. Diploma belajar best sebab fun enjoy :D

      Delete
  4. 1. Diploma - sijil laku
    2. Matrik - sijil tak laku sampai ada yang kata dari ambil matrik lebih baik ambil
    STPM
    Tetapi jarang kita dengar budak2 matriks ni gagal. Umur baru 22-23 dah ambil master hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup betul2. Masing2 ada kelebihan Kalau Matrik untung dari segi umur. Lebih muda berbanding budak Diploma. Yang paling untung, budak Matrik mempunyai peluang yg lebih luas utk masuk degree berbanding Diploma sebab budak Diploma yg paling last diorang tapis.

      So peluan xbnyak sngat nak sambung Degree berbanding Matrik :D

      Delete
  5. Kita student matrik jugak! Sekarang dah sambung degree kat uitm Hihi Ha'ah memang betul kalau matrik nie kena struggle habis. Focus betul-betul, Kalau awal-awal dah kecundang memang sem 1 dah kena tendang. Tapi life kat matrik best, rindu semuanya tau. Lagipun matrik ada sediakan elaun. Tu yang best! Belajar matrik ke diploma ke Asasi ke same je, asalkan kita nak belajar. Hahah just give my opinion. Hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha'a. Budak Matrik kena struggle gila2x utk 1 tahun tu. Yang penting ada elaun, xbyar nak bayor PTPTN kan.hehehe

      Delete
  6. Replies
    1. The best answer. hihihi. Yang penting menimba ilmu :D

      Delete
  7. mengagi diploma best sebab fun! tak payah nak pikir nk kejar pointer study kat matrix. student diploma pun bole dekan tiap sem

    Entri Baru Update : Cabaran RM10 Makan Tutti Fruiti

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup kalau nak enjoy lebih ambik Diploma. Tapi kalo nak jimat masa & umur masuklah Matrik :)

      Delete
  8. pilihlah ikot kmampuan diri. jangan sebab nk cpt, last2 terjatuh. buat istikharah dulu. :)

    ReplyDelete
  9. belajar kt matrix boleh cut cost, masa pun singkat uk dpt degree.....
    :)

    ReplyDelete

Thanks for do visit this blog. Please wait for comment moderation from me okey :)