Tuesday, 3 September 2013

Resepi Kulat Goreng Celup Tepung

Assalamualaikum w.b.t,

Harini Tiey nak throwback kenangan zaman sekolah menengah dulu selalu buat kulat goreng celup tepung. Sekali buat nak buat lagi sebab sedap sangat2x dan sampailah sekarang still buat lagi.hihi. Zaman sekarang ni siap jual kat pasar malam lagi si kulat goreng celup tepung tu. Korang ada jumpa x?? Kalau kat pasar malam Chendering, Kuala Terengganu ada lah. Tapi kat Kelantan setakat ni tadak jumpa lagi. Mula2 tu terkejut jugak diorang jual benda ni sebab xpernah dibuat orang, tapi laris kot. huhu. Bisnes mestilah kreatif, jual ape yang orang xjual so xde competitors sangat. Main point Tiey sebenarnya nak share resepi "Kulat Goreng Celup Tepung" bagi yang belum pernah makan dan ingin mencuba boleh ye try resepi Tiey.hihihi

Caranya senang je kot, boleh sangat nak buat setiap hari pum.

Bahan-Bahannya: 
-Kulat
-Telur
-Tepung KFC/Adabi
-Minyak masak

P/S: Tepung KFC/Adabi tu kalau nak buat sendiri pum xpe. Caranya campurkan (tepung gandum + serbuk kunyit + serbuk kari  pastu gaul sehingga sebati) Pandai2 lah bajet kuantiti tu ye :)

Cara-cara nak Celup Kulat serta Menggorengnya

1. Basuh serta bilas kulat sehingga bersih dan sejatkan supaya kering


2. Pecahkan telur kedalam mangkuk


3. Sediakan tepung KFC/Adabi untuk mencelup kulat



3. Celupkan kulat kedalam telur


4. Selepas tu letak kulat yang dicelup telur tadi kedalam tepung ni (Pusing/Golekkan kulat sehingga tepung melekat keseluruh bahagian kulat tu yee)



Last step goreng dengan minyak yang panas. Lepas goreng hidang dan makan. hhihi. Senang je kan?? Jom cuba ye! Simple tapi best. Lagi sedap kalau cicah dengan sos. Ok. Tiey makan dulu ye.. Yummmy :D








22 comments:

  1. Replies
    1. Tiey pum dah lama xbuat. Tetiba my mum beli kulat, so ape lagi kita goreng celup tepung la.hehehe

      Delete
  2. Sedapnya...dah lama tak pekena kulat ni..dulu masa kecil mak selalu jgk mso kulat masak lemak..sedap..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ouh Tiey xpernah lagi makan kulat masak lemak. Tapi kalo kulat masukkan dalam tomyam pum best jugak kan. :)

      Delete
  3. waa bestnye . . dh lama cara nak msk ni . . dulu selalu makan kat matrik . . masa mula-mula tak pernah tau pun orang masak cam ni . . kawan suruh try . . Ya Allah bila dah try mmg syok abis laa . . rasa tak mo henti mkn . . hehehe . .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tiey dulu pum takut jugak nak makan kulat sebab takut benda ni kan beracun. Tapi lepas buat tu oh man! Memang sedap sangat2x.

      Delete
  4. oh ye lupa nak tanya . . tiey beli kulat tuu kat mne ye ?? lg satu kn bukan susah ke nak buang racun tuu ?? ekeke . . sorry tny . . mak tak pernah masak kulat jd tak tau . .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kat pasaraya ada, dah packing. Kulat ni xbahaya pum sebab tu boleh dimakan. Tapi se'elok2 nya rendam dulu supaya spores dia hilang dari permukaan kulat tu.

      Okei xpe, tanye je. Tiey always on :)

      Delete
  5. Replies
    1. Kalau yang ni kita panggil kulat, kalau cendawan tu dia punya top tu macam payung pastu tebal sket macam cendawan Super mario.hehe

      Delete
  6. suka buat . rasanya lbh kurang cam ayam goreng . tu yg suka sgt !

    ReplyDelete
    Replies
    1. First ingat rasa pahit sebab xpernah makan kulat bimbang beracun. Tapi lepas try tu perhh memang sedap sangat2x macam ayam kfc rasanya kan :)

      Delete
  7. org kelantan panggil cendawan kulat.. dulu pun fiza terpinga2 jugak..xkan mkn kulat kn..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ouh ye ke. Sebab bagi Tiey kalau mushroom biasa yg kita makan dalam sizzling tu. Based on biology classification ni kulat.hehe

      Delete
  8. baru je buat td lepas teringat post tiey :P

    ReplyDelete
  9. Replies
    1. Boleh je. Tapi lagi best kalau Wanie guna kulat sama macam Tiey tuu. Macam ayam kfc. Sedap :D

      Delete

Thanks for do visit this blog. Please wait for comment moderation from me okey :)