Friday, 29 November 2013

I-City Here We Goo

Assalamualaikum w.b.t,

Alhamdulillah, kelmarin my friends and i were hang out at I-City. Our main plan is to play archery kat "Stars Archery" dalam I-City. Thanks to Zaim our class rap yang belanja. Beruntung betul dapat classmate yang baik hati dan pemurah ni. Rezeki namanya. Semoga Allah memurahkan rezeki kepada dia. Amin. Kelmarin lepas kelas habis pukul 3pm, pukul 5pm kiteorang on the way ke I-City. Kami naik bus but some of them pi ngan kereta. Both of trips take a few minute only, well I-City depan UiTM Shah Alam je kan.huhuhu. 4 ladies naik bus, me, Dayat, Amal and Mieqa. Actually kiteorang mintak driver bas tu berhenti kalau dah sampai kat I-City, demand lebih well we are foreigner kan. Hahaha

Once kiteorang sampai sana, we moved to the our main destination. Look for the place "Stars Archery" depan bangunan ghost house tuu. Perhh. Tempat memanah ni bukan closed, orang kat luar boleh nampak depa main kot. Honestly, this is our first time "memanah" exclude Zaim, the pro one. So cubalah panah2, ok la. even berterabur bagai.huhu. Setiap orang dapat 30 anak panah, tapi Tiey dapat lebih sebab a few of them dah lenguh tangan so Tiey tolong habiskan.hehe. Tapi game ni memang best! Sape yang belum cuba tu Tiey suggest korang cuba. "Memanah" merupakan salah satu game yang digalakkan oleh Islam tau, selain berkuda dan berenang.

Then, dalam kul 6.30pm Zaim ajak pi makan kat Kenny Rogers Roaster. Dia gtau order apa yang nak. Kami semua terbeliak bijik mata ni. Dah lah makanan kat sini mahal. Tapi dia gtau bila lagi nak makan kat sini, so dia belanja. Kami sedikit sebnyak rasa sebak, terharu dan rasa macam nak menangis. haha. Thanks Zaim! Alhamdulillah, full giler2. Kembung perut2 kot sebab terlampau banyak makanan. Finally, kiterorang pum pi main kat I-City tuu. Memang best kot. Thanks to Adele, Wana, Zaim, Fizi, Shahrul,Dayat, MIeqa and Amal for these moments! Rasa macam a real family dah. Enjoy pum enjoy tapi study pum study. "Kami"

Snap a few photo before starting our main point :D






***Stars Archery***





Kenny's Rogers Roaster- Treated by Zaim




Total up-RM344.65. Perhhh. Mahal siot. Thanks Zaim.hehe



Playing time. hohoho





Monday, 25 November 2013

The Worst Beginning of Degree

Assalamualaikum w.b.t,

Alhamdulillah petang tadi pukul 6ptg, the end of my marketing test. Tapi perasaan sedih tu sama banyak ngan happy. Haiyoo. I don't know what happen to me! Honestly, result test sekarang dah xsama macam dahulu. Jika dulu sangat "pelik bin ajaib" kalau xdapat A, tapi sekarang sangan aneh kalau dapat A. This is Degree beb. Haaah. Mengeluh T.T...Final exam is just around the corner, at the end of December my life become more worse. December is gonna say "hello" soon later and variety of test are waiting for us. Maka dengan ini ku umumkan perang belajar!


So sad cause i didn't score for the first test and after taking the 'paper" it was automatically crossing on my mind "Harap lulus" lol?? Mana yang sebelum ni keluar dewan sengih panjang lebar and the most important thing i can give a good expectation. But now? Pass is not the same "now". To Dayat, Azie and me be strong and keep believe there is a will thus there is a way. Fighting!

Saturday, 23 November 2013

CPUV #1 Nuffnang : INTI Cycle 1 Degree Campaign

Assalamualaikum w.b.t,

Alhamdulillah Ya'Allah. Sebelum ni tercari2 macam mana nak dapat CPUV Nuffnang memandangkan semua bloggers dah dapat benda ni. So, merajuk ngan Nuffnang sebab Tiey dah berapa kali hantar tiket dan usahakan. Finally i got it! Tapi dah agak terlambat nak kongsikan sebab Tiey dapat benda ni dah lama, on 1 November 2013. Hari ni baru je check kat Nuffnang sebab tetiba curious nak tau pasal earning. Maaf, den kesibukan mengejar ilmu Degree di UiTM Shah Alam. Jenguk blog pum kadang2 dek kesibukan. First thing i wanna do is, thanks to all of you especially to my readers yang sudi jenguk blog usang Tiey ni. Thanks for do support my blog. Tak lupa jugak para pengiklanan yang sudi memilih blog Tiey, thanks for the given "INTI Cycle 1 Degree Campaign" and thanks Nuffnang. Appreciate it soo much.

Maaf sedikit emotional, first time kot dapat.hehehe. Biarlah dah terlambat, tapi tanda penghargaan kepada para pengiklanan kerana sudi menjadikan blog Tiey sebagai pilihan, Thanks a lot.


Sedikit info tentang INTI: International University & Colleges


Selama lebih 2 dekad, INTI telah berada di barisan hadapan dalam pendidikan tinggi di Malysia dalam kedua-dua program iaitu asasi dan ijazah lanjutan. Penekanan pendidikan berfokuskan kerjaya, kualiti abad ke-21 dan keantarabangsaan membantu untuk memupuk dan menjadikan ia sebagai satu acuan kepada setiap pelajar INTI kepada graduan yang mampu menyesuaikan diri to membuat peralihan yang lancar ke dalam dunia pekerjaan.

Bidang pengajian yang ditawarkan ialah:
  • Program PRA-Universiti
  • Business
  • Engineering
  • Hopitality
  • Law
  • Sains Kesihatan 
  • Computer & IT

Banyak lagi kos2 yang ditawarkan oleh INTI college, untuk maklumat lanjut sila layari portal utama --> 







Ragam Pengguna Facebook

Assalamualaikum w.b.t,

Seperti yang kita ketahui, facebook adalah satu medium untuk merapatkan hubungan diantara mereka yang terdekat seperti kawan, keluarga dan juga sesiapa sahaja tanpa sempadan. Facebook menyediakan pelbagai kemudahan antaranya private message, chatting, posting, album gambar dan sebagainya. Dengan kata lain, facebook merupakan satu medium yang cukup sempurna dimana semua benda ada dalam tu. Bab kata Astro "Macam-macam ada" termasuklah ragam pengguna-pengguna facebook yang terdiri daripada pelbagai jenis. Korang sebagai "facebooker" mesti dah jumpa banyak spesies aneh dalam facebook ni kan?? Haa. alien pum ada jugak, update status kat bulan dengan bahasa yang aneh. Aiyooo.


Disini Tiey ingin kongsikan beberapa ragam pengguna facebook yang hampir semua orang dah jumpa dan agak meluat dengan diorang ni. So, diharap semua ragam-ragam yang ada kat sini xde pada anda semua yee.. Its totally annoying other facebookers!

1. Pengguna FB dari planet marikh.

Eah ada jugak pengguna fb dari planet lain eak. Ni alien ke ape? Pernah x korang jumpa spesies yang dikenali sebagai "alien" ni? Bahasa yang diorang guna entah pape. Sudah tentu format bahasa Malaysia tu salah, tapi ni memang xfaham langsung dan bila kita baca ayat diorang ni semua urat2 kat muka ni perlu bergerak-gerak kan. Agak2 boleh kena strok kalau baca ayat alien ni.



2. Artis Klon

Haa. Yang ni lagi lah ramai. Perasan diri tu artis lah sangat, well hot stuff. So, setiap saat dia update status hinggakan notification belambak pasal dia je. Haiyoo. Facebook isn't your diary life la. Even artis pum xde update status setiap saat sebab bz ngan keje. Kome?? Artis clon lah katekan.hihi


3. Menunjuk-nunjuk

Benda yang baik xperlu nak ditunjukkan tapi its ok kalau sekadar berkongsi kan. Tapi sometimes it quite annoying pengguna fb lain. Contohnya, tunjuk2 baik kat fb, alim-alim kucing dan sebagainya. Even we need to think positive, "Maybe dia nak berubah kot" atau "Memang budak ni rajin" atau "Mencari publisiti murahan"?? Tapi patutkah statement sepeti ini dikeluarkan?



4. Keyboard Warrior

Haa. Yang ni mesti ramai kan. "Keyboard Warrior" bukanlah satu istilah baru yang korang dengar, tapi benda ni dah wujud sejak wujudnya fb dimana mereka ni, para-para facebookers yang memang berani bab post diorang punya statement tapi hakikatnya si pengecut. Pengecut sebab? Gambar default picture ataupun gambar empunya tuan fb xde, so sedaplah dia mengata kat fb tu sebab xde sape yang kenal kan. Dengan kata lain, "mulut lancang" sedap berkata2. Hari2 update statement harimau tengok pum takut.huhu


5. Penceramah bebas Facebook

Penceramah bebas atau dikenali sebagai Ustaz/Ustazah Google merupakan facebookers yang berasaskan panduan google ataupun sumber wikipidea sahaja. Contohnya macam situasi bawah ni.



6. Likers tegar

Ia merupakan pengguna facebook yang ketagih akan "like" kerana setiap like membantu anda jadi ratu facebook. Xgitu? Even statement dia sendiri dia like bagi menambahkan lagi "likes" kat statement dia, konon2 nya nak tunjuk yang dia ni femes. Tapi ada jugak yang jenis suka mintak "like". Entahlah xtau apa function likers tegar ni.


So tu jelah yang sempat Tiey kongsikan jenis ragam-ragam pengguna Facebook. Hakikatnya banyak lagi jenis2 ragam pengguna fb dan xmustahil sampai besok pum belum habis kalau nak senaraikannnya semua. Tujuan utama Tiey kongsikan "ragam pengguna fb" bukanlah niat untuk mengaibkan para facebookers. Maaf sekiranya ada yang terasa. Ikhlas hati ini untuk berkongsi tentang cara beretika dalam laman sosial. Bukan setakat kat rumah, sekolah dan tempat awam je kita perlu beretika, tetapi kita juga perlu beretika semasa menggunakan laman sosial. Ini kerana bagi mengelakkan perkara yang tidak diingini berlaku seperti megeluarkan statement ugutan, racist, melukakan hati orang lain serta mengganggu kesejahteraan mereka.

Antara etika yang perlu dipraktikan semasa menggunakan laman sosial adalah: 
-Berfikir dahulu sebelum melakukan sesuatu perkara. 
(Adakah statement yang ingin dikeluarkan tu xmenyinggung perasaan semua pihak) 
-Privacy
(Pastikan perkara2 peribadi tidak diceritakan dalam laman sosial) 
-Menghormati pengguna laman sosial lain
(Jangan sesekali menggunakan kata2 yang kasar, mencarut kerana laman sosial adalah public, so semua pengguna dari semua age level membaca statement anda) 
-Masalah perlu diselesai bukan cara menulis atau posting ke dalam laman sosial 
-Kurangkan penggunaan laman sosial sekiranya anda tidak mampu beretika

Sedikit perkongsian tentang 'Ragam Pengguna Facebook". Adakah anda salah satu daripada mereka??





Thursday, 21 November 2013

My Convocation Day

Assalamualaikum w.b.t,

Alhamdulillah diatas segala kurniaan nikmat yang diberikan oleh Allah s.w.t akhirnya pada 17 November 2013 i'm officially graduated in Diploma in science. Hanya Allah yang tahu betapa gembiranya tiba saat konvokesyen setelah 3 tahun menempuhi onak2 duri dan segala macam jenis dugaan belajar bagi menamatkan diploma. By the way, congrats to all my friends yang konvo haritu and i wanna wish good luck for your degree! My convocation venue was UiTM Dungun, Terengganu. So i was there on last Friday and return back to hostel on Monday. Honestly, these moments are too sweet and unforgettable! Even bz ngan keje tapi still pergi konvo sebab xnak lepaskan saat2 terindah ini ngan member2 and beloved family.

On Thursay- At that night my friends and I went to Kuala Terengganu by Mutiara bas. Wah, dah lama xberkumpul ramai2 camni pastu dengar gosip masing2. Seat atas fully booked by us. So on 4am-Jumaat kami sampai kat sane and thanks a lot to my beloved friend which is Sahal yang banyak berjasa kepada kami sebab sudi datang ambik kat bus stop dan bwak kiteorang shopping. On Friday we just take rest at that place, UiTM Dungun hostel then we were brought by Sahal jalan2 dan shopping.huhu. Next day-Saturday: Almost family of my friends are on their way, getting of their members, assemble together to celebrate the day. Alhamdulillah on 3.30pm Friday my family safely arrived and i got them once they reached the main gate. huhuhu.

The day that we are waiting for----Convocation Day. began on 2.00pm. Feel of nervous. Dah la rehersal xpergi. haiyoo. On 1.30pm kiteorang perlu berkumpul to get our card no. dan extra stuff-selempang for those who are given ANC award. Tiey tersesatlah plak, xjumpa dewan tu kat mana. Family kena duduk dalam dewan la. So dengan muka yang nervous ni pi cari dewan tu last2 baru jumpa. Then, kiteorang beratur ikut no. Tiey no.82 turn untuk naik stage ambik scroll. Lepas masuk dalam dewan tu dan acara konvokesyen bermula. Bila each graduated student kena panggil naik atas stage, hati ni dah mula berdebar. 

Finally, my turn..hohoho. Alhamdulillah tersangat lega lepas pi naik stage. Tapi mc silap sebut nama Tiey.huhuk. Its ok. I have been given a big clapping from audiens. Thanks a lot! Konvokesyen ni memang sangat bermakna kerana ia menjadi pencetus dan semangat untuk Tiey terus rajin berusaha untuk mengecapi lagi akan kejayaan yang sama seperti Diploma dulu. Thanks to my beloved family, relatives, friends, lecturers, teachers, supporters and all of you who being part of my life!

#Convocation Moments







Friday, 8 November 2013

Lepak kat Nando's

Assalamualaikum w.b.t,

Selamat pagi! Lama dah xmenaip entry dek kesibukan yang melanda diriku ini. Cewahh, ayat xboleh blahh. Ok. Straight to the point last night my friends and i were hang out kat bandar Shah Alam, eah bukankah Shah Alam tu bandar? hoho. Fine. Kat PKNS well situ kan bnyak bangunan. Kami dari kampus bertolak dalam pukul 3.30pm seperti yang dirancangkan, tapi sebab Tiey yang lewat dan ditambah lagi dengan bas yang datang lambat so dalam pukul 4.40pm jugak kami sampai kat PKNS tu. Kami geng 4 orang yang cun and comel ni naik bas je.huhu. Patutlah datang lambat sebab tunggu bas.hahaha. Salahkan bas yee. Khap :p

Our first destination is Alam Sentral, Hit bowling pins. Perhh. Hit terus. Sampai sana dah ternampak member2 yang lain sedang menunggu, kasihan diorang. Naik kete so datang awal la. Tapi yang paling shocked nya ada si Shahrul ni haa. Sporting giler kot senior ni even kiterorang xlah berapa rapat dengan dia, tapi he still joins us. Pastu kami main 2 games bowling, pemenangnya Zaim dan yang juara mempunyai rekod rendah ialah Tiey. Muahaha. Entah kenapa xde ong petang tu. Bola asyik masuk dalam longkang je. Haish.

Lai2x...Eah dah Maghrib dah. So kami utamakan solat Maghrib dulu dan mengisi perut kat Nando's. Orite. Dah sampai part dengan tajuk entry harini.hahaha. Panjang lebar citer mukaddimahnya. Nando's? Peri-peri flame grilled chicken. Ape benda tuu? Ni first time Tiey makan kat sini tau. Time nak pilih menu tu, Tiey la yang paling last buat pilihan sebab dalam hati "Ape benda ni wei". Maknanya Tiey kurang layan lah benda2 macam ni. Come from Africa tuu beb. Last2 pesan je apa yang patut.

Honestly memang mahal makanan kat situ. Maaflah, den ni selera orang kampung. Makanan camtu perut den xberapa nak terima sangat. Lepas 15 minit sumtim sampailah hidangan kami. Meal Tiey yang paling simple, macam budak2 je den tengoknye. Pastu pi beli air cool blog sebab air kat situ mahal dan serius xtau air ape dengan kepelikan yang ada pada nama dia tuu. Finally semua siap2 makan. Tetiba time nak keluarkan duit waiter cakap dah cashout??? Eah2x..Ada orang belanja? Wow...Terkejut gua. Mahal kot. Dah 8 orang makan. Eah Adele yang belanja. Ouh gracias Adele. Love you too much. (Aaah. ruginya xorder macam member lain.hahaha)

Dengan perut yang full dan finish sesi photography, then kami pun pulang ke tempat masing2. Awesome! The best moment ever with new classmate. Enjoy and having a great fun!! Thanks guys.

Thanks for those who were here last night. 
Dayat, Wana, Shahrul, Zaim, Adele, Bella & Fizi (Me-Photograper)



Nando's. The simplest meal that's belong to me.


Sunday, 3 November 2013

Hari Keluarga HIMSAK

Assalamualaikum w.b.t,

Alhamdulillah kelmarin, hari Sabtu kami set2 ore Kelate berhimpun bersama dibawah Himpunan Siswazah Kelantan (HIMSAK) dalam program Hari Keluarga! Wah! Memang seronok giler sebab dapat berkumpul bersama sambil join sukaneka yang dianjurkan dalam program ini. Program ini berlangsung pada pukul 8.00a.m sehingga 2.00 petang. Memang syok giler. Tapi apa yang paling menarik, bukan semua yang hadir adalah Kelantanese tetapi dari pelbagai negeri include urusetia. Ore Pahang, Selangor, Johor dan hampir daripada semua negeri yang hadir dalam majlis tersebut. Tiey pagi2 lagi berjalan kaki ngan member pi event ni demi memberi sambutan dan sokongan kepada set2 Kelate!


Pada pagi tu xramai sangat yang hadir, al-maklumla hari minggu pastu ramai yang balik dek cuti Deepavali dan cuti panjang. Tapi program still meriah kerana turut hadir bakal graduate yang datang ambik jubah sebab event ni buat kat dataran DATC tempat yang diorang pi ambik jubah. Tiey pakai blouse sebab Tiey ingat just suka2 je pi sane pastu plan nak p derma darah. Akan tetapi, urusetia invite kiteorang untuk join sukaneka. So ape lagi, kiteorang join jelah. Mula2 tu skema giler sebab malu, xkenal ngan diorang termasuk peserta lain. Pastu memang syok giler lah. Antara acara yang terdapat dalam part sukaneka tu, Isi air dalam botol, tiup belon sampai pecah, gula2 dalam tepung, sambut belon air dan bawa bola pingpong guna sudu. Perhh. Memang syok. Each group consist of 4 members and Alahmdulillah kami bawa balik 2 hamper.

Last event, makan gulai kawah. Syok giler + letih,hihihi. This moments is so beautiful sebab ada member ni datang dari jauh kot gara2 nak join event ni. Hogoh Pahang Hogoh, from UiTM Jengka which is Merlin. Sanggup depa mai sini sebab nak jumpa kami dan join event ni. Set2 kito belako. #GomoKelateGomo

Kenangan semasa Hari Keluarga #HIMSAK#