Monday, 30 December 2013

First Final Paper-CTU555

Assalamualaikum w.b.t,

Tomorrow and Tomorrowwwwww.....A horror day.
30/12/2013
We are celebrating final festival........Yeahhhhhhhhhh

Paper pertama untuk Degree level memang penuh debaran. Paper kod CTU555 tentang sejarah Malaysia + Agama Islam sungguh mencabar. Tambah2 lagi beta ni yang memang xsuka subjek sejarah. Haiyoo.


NAMUN.

Esok tetap esok. Semoga Allah permudahkan urusan hamba ni. Aik. Tadi beta pastu dah turun takhta jadi hamba?? 

By the way: Good luck for those yang ambik starter paper, rasanya CTU je kot yang penyetat kepada agenda final exam Julai-Januari 13-14 ni. Xkisahlah. Yang penting buat yang terbaik.

So, that's all. Alhamdulillah dah sembuh sakit hari tu. Doakan Tiey semoga dipermudahkan segala urusan. Harap dapat buat yang terbaik. Insha'Allah. Bye :)

Friday, 27 December 2013

Sakit Semasa Final Exam :(

Assalamualaikum w.b.t,

Final exam was just begun.
Next monday is the 1st paper so now is study week mood. Namun, agak malang bila ditimpa sakit tatkala saat genting macam ni. A set combo of disease have been infected onto my body. I'm getting weak, weak and weak. Hahhh. Please be strong! You have a goal to be achieved. Hissing of my heart. Tapi, semangat yang lemah macam ni memang xmampu nak lawan perasaan malas dan lebih2 lagi jangkitan yg ada dalam badan ni. Ouh disease. PAUSE sekejap yee. I nak study tau.

Sakit tu penghapus dosa. Alhamdulillah baguslah. Tapi, xnak sakit time2 macam ni. Migraine, fever and flu. Wowowooo...
Nak study pum xde mood kan. Semangat hilang entah kemana. 

"Ya'Allah. Tolonglah hambamu ini yang inginkan sembuh dengan cepatnya. Kembalilah semangat serta kekuatan ku". Amin. 

Ni benda yang perlu untuk mengubati sakit time cenggini.


Harapan sekarang: Speedy recover. Nak study ni, bnyak tau yang belum khatam. Aiyoyoo. Takut :(

Monday, 23 December 2013

Study Week Is Begin Now!

Assalamualaikum w.b.t,

Tomorrow is 23.12.2014: Maka bermulalah minggu yang amat bermakna kepada pelajar Degree Uitm iaitu STUDY WEEKS selama 7 hari! So, as a student biasa korang buat apee??

Ridiculous question?? Not really. There is two answers: 
** Balik kampung
**Study hard
So, Tiey choose the second one. Study hard but also smart. Ce wahhh. Xjugak. Insha'Allah esok Tiey start study. First thing to do before study during "study week" is managing your time table. Means that, sebelum nak start study ada benda yang kena list tau! Ni haaa:

 Subject versus Chapters 
CTU555: 8 Chapters
BMS424: 7 Chapters
STA408: 6 Chapters
BIO462: 14 Chapters
MIC455: 15 Chapters
MKT410: 11 Chapters  
CTU: Islamic, BMS: Genetic, STA: Statistic Engineering, BIO: Biochemistry, MIC: Microbiology, MKT: Marketing
So, bnyak kan benda yang kena study?? Tiey jenis style yg study semua chapter then baru buat final paper questions. Baru senang nak jawab kan. After managing my timetable, so now to start study la....

Jadual final exam. Start-30.12.2013 & last-18.1.2014
Dua tahun kami ambik final exam tauuuu. Dari tahun 2013-2014. Perhh. Dasyat maaa.


Time study week ni memang malas nak keluar beli nasi kan! Tambah2 pula sekarang ni time hujan, so memang Tiey dah prepare awal2 bekalan study week. Tu diaaaa.

Bekalan untuk 1 bulan ni.


Meja study ku sekarang. Makanan benda wajib ada kat tepi. huhuhu.


P/s: Last part Tiey nak mintak maaf bnyak2 pada mana2 blogger yang kecil hati dengan Tiey. 0-0, Maaf zahir & batin ye semua. Doakan Tiey semoga Allah permudahkan segala urusan dan semoga Tiey berjaya mendapat dekan- First semester of Dgree level. Amin :)


Saturday, 21 December 2013

Shopping Kat Hot Market

Assalamualaikum w.b.t,

Bagi merayakan hari kegemilangan kami iaitu the end of last..last test of this semester Tiey plan hangout lah untuk release stress and gain new spirit. ecece. Ayat xboleh blah kan.huhu. Kalau korang pergi mana nak lepak2 ngan classmate? Korang tau x satu aktiviti yang boleh release stress iaitu "shopping". X gituu? Perhh. shopping is the best to treat your pain xkisahlah stress ke, putus cinta ke ape ke tapi shopping memang best and awesome! So our destination iailah Alam sentral je, yang paling dekat dengan UiTM Shah Alam lah. tambang bas RM2 je pergi dan balik. Jimat giler.

So, tempat yang paling2 best shopping ialah "Hot market". Sure rakyat Selangor pernah datang sini kan? Honestly, kedai ni boleh buat korang rambang mata. Rosak terus mata haaa. Tiey duk situ je dekat 1 jam lebih. Cantik giler barang2 kat sini dah tu murah pulak. Haiyoo. Memang kering lah duit dalam purse Tiey tau. Tiey suggest sape2 yg nak beli souvenir tu boleh la mai sini bagi yang xpernah datang lagi.hehehe. Banyak jugak barang yang Tiey beli tu pum dah hadkan, kalau x memang habis semua duit dalam bank coz I'm shopaholic.kiki

Ni haa.. Hot Market memang aweome!!


Teddy bear yang cute miut dan murah lagiii...



Tabung PSY yang ni memang lawa giler. RM15. 


Tiey beli mugg ni satu. Comel kan. Giraffe-Kwang Soo.hihi


Dalam banyak2 benda yang ni lah Tiey dah lama cari. Facial brush yg Korea tuu.

Saturday, 14 December 2013

Congrats to My Idol

Assalamualaikum w.b.t,

Setiap orang pasti ada idola masing2 dalam hidup mereka. Ada yang menjadikan kedua ibubapa mereka, keluarga, adik-beradik, kawan mahupun educated people such as Tun Dr. Mahathir dan sebagainya. Idola Tiey merupakan the closet people where i can observed, evaluate and make him as my exemplary! He was my brother which is Muhammad Syahmi. I used him as my idol because he deserved to be an idol and a good exemplary to my siblings. Sejak kecil lagi he was a hardworking ad kinds person, that what i most respect and salute on him. How about your idol? There is a reason why do you choose he/her as your idol right?

Dia merupakan "abangku" seorang anak dan abang yang bertanggungjawab terhadap keluarga. Sejak dahulu kala lagi dia dijadikan IDOLAku kerana kejayaan beliau dalam pelabagai aspek ketika dalam alam persekolahan. "Aku" selalu bukak almari pastu tengok semua sijil, cenderahati, pingat dan semua koleksi yang terukir namanya. Dia selalu dapat anugerah seperti pelajar harapan kejuruteraan dan juga penghargaan beliau dalam aktiviti koko. Dialah pembakar semangat "aku" tatkala diriku ini lemah dan xbersemangat.

Guna gambar passport. Maaf deh Abe Mie.hehehe


Perkara yang sentiasa menjadi ingatan kepadaku ketika ''aku" asyik membelek file2 dia, aku terkejut dengan prestasi pembelajaran beliau ketika Diploma in Engineering mechanical, UTHM dulu. Each semester he got dean list, cgpa 3.6-3.80 sumtim. Perhh. Dalam hati "aku" ni, camnerlah dia dapat camni, kira cket lagi nak 4.00plat tu. Macam mana eah dia belajar? Ia membuat diriku agak "curious" nak tau dan Alhamdulillah "aku" menjejaki perkara sama seperti mana yang dia dapat diploma dulu. He said to me "like brother, like sister".

He is the only my big brother that i have, yang 2 org lagi adik. Dia merupakan anak yang ke-2 dari 8 adik beradik and i was the fourth. Tanggungjawab dia memang besar memandangkan dia adalah lelaki. He was 26's now and honestly "aku" sangat respect kepada beliau kerana sentiasa bersabar diatas ujian Allah berikan. Satu persatu masalah yang timbul. Kadang2 "aku" bersimpati dengan nasib beliau memandangkan dia ni seorang yang baik, warak dan complete set of our desire man! Tapi Allah itu maha adil. DIA xakan menguji hambanya diluar batas kesabaran hambanya.

Alhamdulillah, malam tadi "aku" dapat berita yang dia lulus temuduga SPA, gred J41. Alhamdulillah Ya'Allah. Now, he deserved to get. "No pain no Gain". Tahniah diucapkan kepada abangku yang tersayang merangkap sebagai "My Idol".hehehe. Rasa happy dan excited lebih dari abang aku pulak. Syukur kepada Allah atas nikmat yang dikurniaan dan ditambah lagi doa yang xputus2 dari ma dan abah. Berita baik ni menjadikan pencetus untuk "aku" lebih rajin untuk belajar dan ditambah lagi final next next week dah. So, Gomo Tiey Gomo!


Cebisan ayat:   
Kawan abangku- Kerja kat seashore- Semoga berjaya! Ucapan beliau kepada abangku selepas interview.
                           Suruh mak awak doakan semoga ada rezeki kali ini.
Abangku- Ma saya sentiasa doakan saya
Kawan abangku- Tapi kali ini suruh mak awk lipat gandakan doa "Doakan" semoga berjaya dalam interview tadi
Abangku: Insha'Allah 

Alhamdulillah, Alhamdulillah, Alhamdulillah. itulah yang my mum cerita after calling her just now. Allah makbulkan doa Ma. Rezeki kepada abangku yang sebelum ni xputus2 cari kerja walaupun kerja tu xlayak dengan kelulusan beliau! Tapi kerja yang hina dan darjat rendah tapi "Halal" tiada masalah katanya.
#Massive#Respect#On#Him

Monday, 9 December 2013

Family Outing AS244 2B

Assalamualaikum w.b.t,

This entry was requested by one of my classmate, so this entry was created due to her request. hehehe. Dek kesibukan xdapat lah den nak buat entry pasal "Family Outing AS244 2B". Study pum kami study tapi gelak pum kami gelak jugak tau. We are Biomolecule science students never and ever being a skema student. hahaha. Alhamdulillah, event class dah terlangsai selama 2 hari 1 malam kat Hulu Selangor Sri Damai Chalet sponsored by Family Adele. Thanks a lot Adele! Honestly, this moment is the sweetest moment during in first semester tauu. Even pi hari Sabtu kul 12.30pm pastu balik hari Ahad 5.00pm tapi macam dah pergi sane 3 hari 2 malam. Perhh. Terbaik.

Ape yang Tiey membebel ni?? Thanks again to Adele family dan jugak classmate yang menjayakan our "Family Outing Days" ni. Dedicated to Adele, Wana, Mieqa, Dayat, Amal, Fara, Azie, Zaim, Fizi dan Shahrul. Best sangat2, sampai xterkata. Once kiteorang sampai kat Chalet tu, kiteorang dihidangkan dengan pelbagai buah-buahan! Yang paling penting ada durian my favourite one dan ada jugak buah manggis dan rambutan. Tapi apa yang menarik kat sini ialah pemandangan sekeliling. So natural and beatiful! Ada pelabagai spesies binatang, kolam, tumbuhan hijau, dusun dan ada air terjun jugak.huhu

Rasa seolah "rusa masuk bandar" tercenggang bila masuk dalam tu. Masya'Allah cantiknya. Pada malam tu kiteorang ber BBQ dengan geng2 classmate. Ayam, udang, ikan, sotong, sosej semua ada. Memang syok giler makan! At the time jugak ada suprise. hahaha. Gelak dulu. Thats day was Adele birthday so kiteorang suprise kan dia. She doesn't notice yang kiteorang siap bawak tepung pastu dengan lakonan si Bella yang sakit tuu. Mantap. "Happy Birthday to Adele". Sonok giler kot! Muka ni penuh dengan tepung dan kek ising. Comel je budak2 ni. :p

Next day, awal pagi kami merewang. Masak apa yang patut sebelum pi mandi kat air terjun yang berdekatan. Siyes happy sebab dalam fikiran ni xterpikir langsung pasal test, report even banyak benda yang sedang menunggu. hahaha. Kami merewang bersama2 dan makan bersama2. Perkara penting snap photo dan ditambah lagi ada 2 artis ni yang suka sangat bergambar. Penuh gambar diorang je dalam folder Tiey ni. haish. Al-maklumlah photographer, so kurangla gambar Tiey. Anyway i'm happy with the job as photographer. hahaha. The end of life story-Family outing AS244 2B.

Heading to the main place #SriDamai#Chalet




Yeahhh. Durian- King of fruit comes. Eat them





Santai bersama and snap several photos




Start- BBQ #Family#Outing#AS244 2B







Birthday girl-Adele. #Makan#Tepung.hihi



Sunday, 8 December 2013

Keputusan JPA-Ijazah Dalam Negara

Assalamualaikum w.b.t,

Alhamdulillah pada 6 Disember 2013, hari Jumaat pukul 5pm satu berita gembira telah Tiey terima. Ya'Allah syukur alhamdulillah diatas rezeki yang telah engkau kurniakan. Finally i got the offered! Diploma dulu Tiey pernah mintak scholarhsip JPA tapi xdpat sebab xde rezeki dan memandangkan time mintak tu cgpa 3.54 on semester 2 so xdapat. Tapi member2 ramai yang dapat. Memang rasa sangat jelez sebab diorang dapat dalam RM3.5k sumtim, tapi kiteorang dapat PTPTN RM2.5k pastu tolak yuran, umah sewa dan sebagainya. Balance cukup2 buat makan je.


For those yang nak mintak time Diploma, make sure cgpa adik2 semua 3.55 above tau. Tapi apa salahnya cuba nasib kan. Kalau ada rezeki dapatlah tu even cgpa below than that. Degree pum sama, 3.55 above jugak. Tapi kalau 3.65 above chance nak dapat tu lagi lah tinggi. Rami jugak yang dapat tawaran ni, tapi ada jugak certain members yang tak dapat. This is due to cgpa, below than 3.55, range 3.4-3.5 tapi xdapat jugak. Walhal, one of my classmate cgpa 3.6 sumtim tapi still xdapat sebab faktor pendapatan keluarga. Kasihan dia, penat lelah belajar and she got vice counsellor award means that got dean list for every semester but she didn't get what she reserved!

Hopefully, diorang buat rayuan dan dapat. Be strong and find another effort! Doa kami untuk semua. So adik2, belajar elok2 kalau nak dapat scholarship JPA tau. Kalau Degree in science field kitorang akan dapat maybe RM4950 for every semester. Perhh! Bnyak kot. PTPTN bagi RM3500 je, tapi kena bayar la kan. So, the choice is depend on you! So just wanna wish congrats for those yg dapat offered dan yang xdapat tu buatlah rayuan dan good luck kepada mereka yang xmencuba nasib. Try mintak nanti sem satu lagi. 

Nk cek keputusan JPA-Ijazah Dalam Negara ----------------------> http://esilav2.jpa.gov.my/