Sunday, 8 December 2013

Keputusan JPA-Ijazah Dalam Negara

Assalamualaikum w.b.t,

Alhamdulillah pada 6 Disember 2013, hari Jumaat pukul 5pm satu berita gembira telah Tiey terima. Ya'Allah syukur alhamdulillah diatas rezeki yang telah engkau kurniakan. Finally i got the offered! Diploma dulu Tiey pernah mintak scholarhsip JPA tapi xdpat sebab xde rezeki dan memandangkan time mintak tu cgpa 3.54 on semester 2 so xdapat. Tapi member2 ramai yang dapat. Memang rasa sangat jelez sebab diorang dapat dalam RM3.5k sumtim, tapi kiteorang dapat PTPTN RM2.5k pastu tolak yuran, umah sewa dan sebagainya. Balance cukup2 buat makan je.


For those yang nak mintak time Diploma, make sure cgpa adik2 semua 3.55 above tau. Tapi apa salahnya cuba nasib kan. Kalau ada rezeki dapatlah tu even cgpa below than that. Degree pum sama, 3.55 above jugak. Tapi kalau 3.65 above chance nak dapat tu lagi lah tinggi. Rami jugak yang dapat tawaran ni, tapi ada jugak certain members yang tak dapat. This is due to cgpa, below than 3.55, range 3.4-3.5 tapi xdapat jugak. Walhal, one of my classmate cgpa 3.6 sumtim tapi still xdapat sebab faktor pendapatan keluarga. Kasihan dia, penat lelah belajar and she got vice counsellor award means that got dean list for every semester but she didn't get what she reserved!

Hopefully, diorang buat rayuan dan dapat. Be strong and find another effort! Doa kami untuk semua. So adik2, belajar elok2 kalau nak dapat scholarship JPA tau. Kalau Degree in science field kitorang akan dapat maybe RM4950 for every semester. Perhh! Bnyak kot. PTPTN bagi RM3500 je, tapi kena bayar la kan. So, the choice is depend on you! So just wanna wish congrats for those yg dapat offered dan yang xdapat tu buatlah rayuan dan good luck kepada mereka yang xmencuba nasib. Try mintak nanti sem satu lagi. 

Nk cek keputusan JPA-Ijazah Dalam Negara ----------------------> http://esilav2.jpa.gov.my/


12 comments:

  1. congrats kak ._. heee ~ btw, untuk mohon biasiswa JPA memang akan ada interview ke apa tak ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks dik. Xperlu interview pum, just apply secara on9 then hantar dokumen yang dia mintak. :D

      Delete
  2. Teringat kenangan dulu2. Walaupun frust sangat-sangat, tapi alhamdulillah masih dapat PIDN. Terima kasih Enchik JPA :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe. Alhamdulillah. Dah xpyah bayar kan. Rezeki cik Teena :)

      Delete
  3. Alhamdulillah ... saya pun dapat...

    ReplyDelete
  4. salam akak. akak mohon jpa ni bulan brapa erk? dan guna result dip or degree sem 1? saya baru habis diploma dan akan masuk degree bulan mac nanti. biasa nya bila jpa akan bukk permohonn yer? untuk kes sy, perlu guna result dip or degree sem 1 ? sorry byk tanya. thanks :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkmsalam dik. Akak kalau xsilap la apply JPA time bulan 8. Pastu proses punya lah bulan 12 baru dapat tau keputusan berjaya ke x. Hurm, duit masuk pulak sebulan lebih lepas keputusan, time tu kuliah dah start. Akak mintak guna result cgpa diploma. Tryla mintak dik, guna result cgpa diploma :)
      Insha'Allah kalau ada rezeki dapat la tu :)

      Delete
  5. Salam kak.. sy nak tanya..1. rayuan jp perlu je buat formal format? 2. Kalau masa diploma,kita bole mohon masa sem1 atau 2 je ke? Sbb ada tulis xboleh memohon masa tahun ke 2 pengajian means tht dah sem 3. Akak ada x kwn2 yg pernah memohon jpa dulu start dr sem 3?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkmsalam dik. Utk format tu I'm not pretty sure. Tp, adik boleh try apply rayuan through JPA portal n then submit dokumen sokongan contoh macam ANC award, aktif dlm sukan etc. Nak apply JPA depend on sem brapa adik skrg, i mean JPA kan biasa bukak scholarship offer tu time bulan 8/9. So, time tu korang sem 1 atau sem 2. After sem 3 rasanya xde. Macam syarat JPA, at least ad baki 2 thun lg utk apply this scholar.
      Hope membantu :)

      Delete

Thanks for do visit this blog. Please wait for comment moderation from me okey :)