Wednesday, 26 March 2014

Diploma or Degree Level Senang?

Assalamualaikum w.b.t,

Ahaaa. Ada jugak yang xpaham persoalan diatas. "Diploma atau Degree senang?"
Korang rasa?
Theori dia sama macam ni, kindergarten dengan primary school yang mana senang?
So, automatik korang tau jawapan dia kan!


For those from Diploma to Degree level is much easier than Matrik, Asasi or whatelse.
Reason?
Diploma 3 tahun, so almost students were already adapted with life campus, short break with many needed tasks to finish. One thing, mereka yang the same course from Diploma ke Degree is more fun. 

Contoh, dari Diploma Mikrobiology ke Degree Mikrobiology, perjalanan diorang lebih mudah sebab they have learned about specific field which is "Microbe". X macam yang different cos in Diploma pastu further study Degree dalam different cos is quite tougher tp field still xmelencongla. Maksudnya, dari diploma sains ke Degree of Molecular Biology still same field, sains gunaan tp the degree level is more specific.

More higher level, the more tougher, difficult and challenging
So, never look down on anything that placed at the top. Mungkin ada yang bagitau eah ko xpyh la nak bajet dapat 4.00plat each sem in degree level as well as diploma dulu. Degree life susah beb.

Gila! Down wei lepas dengar one of silly statement ni. Patut bagi la constructive advice or whatever yang dapat buatkan kita ni strong. Tapi, the truth xde benda yang high level makin senang. Xgitu??
Xkan korang main games, semakin tinggi level semakin senang?? 

8 comments:

  1. yus rasa macam nak ambik diploma. btw, thanks kak for the info :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Its up to you dear, Kalau adik rasa nak jimat wang dan masa so pilih matrik. But, if you wanna have a enjoy and relax journey of study so pilih diploma. Apepum akak doakan yang terbaik utk adik :)

      Delete
  2. i started with asasi in upm and sambung degree sini jugak. yup, degree is tougher than asasi. in asasi we were spoon fed, but no longer in degree.

    ReplyDelete
  3. Buat habis baik confirm result pun pasti terbaik :)

    ReplyDelete
  4. Degree susah. tapi belajar Degree paling seronok.. hihi

    ReplyDelete

Thanks for do visit this blog. Please wait for comment moderation from me okey :)