Sunday, 23 March 2014

Tips Kulit Lembut & Sihat

Assalamualaikum w.b.t,

Kulit yang cantik merupakan impian kepada wanita. Tapi, xsemua tau caranya.
So, jom amalkan tips dibawah bagi mendapatkan kulit yang lembut bab sutera. Tips dibawah ni memang senang dan almost girls apply all these steps.

Step 1:
Bersihkan badan sekali sehari
Lebih elok jika kita dapat membersihkan diri 2x satu hari atau 3x sehari iaitu pada waktu pagi, tengahari dan malam. Tapi, as a muslim kebersihan tu merupakan sebahagian daripada kita so kita dah biasa membersihkan badan (mandi).  Penggunaan body shower adalah wajib! Bergantung kepada citarasa masing2.

Step 2:
Gunakan shower brush
Lagi elok kalau guna shower brush yang bersifat "Exfoliate" yang mana dapat membuang daki serta sel-sel kulit mati. Cara mudah ialah dengan menggunakan scrub yang bersifar exfoliate dan gosok pada bahagian badan menggunkan span lembut semasa mandi.

Step 3:Keringkan badan menggunakan tuala yang lembut
Langkah penjagaan ini sangat penting kerana pemilihan tuala yang salah boleh mengundang kepada kerosakan pada kulit. Ini kerana, struktur kain yang keras boleh merosakkan kulit semasa ia digosok pada bahagian kulit badan. Jadi, pastikan pemilihan kain tuala adalah betul dan pastikan gosok dengan lemah lembut untuk mengelakkan calar pada kulit.

Step 4:
Apply skin moisture
Skin moisture xramai yang apply sebab rumit, tapi x bagi wanita yang pentingkan kecantikan. Ada yang guna skin moisture selepas mandi dan ada juga yang menyapu losyen selepas mandi. Tiey lebih suka step ni sebab best apply losyen kat badan. Bau losyen memang sedap + kulit pum lembut.

p/s: All these steps Tiey apply :)












10 comments:

  1. kulit lelaki agak2 blh lembut x? hehehe

    ReplyDelete
  2. pakai losyen atau pelembab badan.. minum air banyak2..
    jemput join GA Fiza nie.. http://ourmemoria.blogspot.com/2014/03/cuti-cuti-give-away.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup so true.
      Thanks sudi jemput. Insha'Allah ada kesempatan nanti Tiey join :)

      Delete
  3. bau losyen tu akan sebati dgn bau badan ... mmg best .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha'a. Tiey apply losyen je skrg ni sebab bedak talkum can cause cancer so takut dah nak guna.

      Delete
  4. ni mesti kulit cantik, mulus je kan. hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eah xla. Actually yg 3 steps atas tu basic steps yg biasa kita buat. Cuma apply moisture tu je additional method. :)

      Delete

Thanks for do visit this blog. Please wait for comment moderation from me okey :)