Thursday, 7 August 2014

Homemade Inai Berbahaya??

Assalamualikum w.b.t,

Homemade Inai mmg dah lama femes sebab senang nak pakai dan pelbagai warna. Tapi sekarang ni timbul isu kat fb pasal satu brand inai ni yang menyebabkan kuku si pemakai rosak dan sakit. 
Tiey xpernah try sebab ragu2 pasal chemical yg ada dalam inai tu dan ditambah pula status Halal. So, Tiey prefer inai daun yg halal wa toyyiba. Just pandangan Tiey semata2 je. Jangan marah yeee :)

Credit photo: Google image

One of fb user ni, seorang ibu yg telah membeli homemade inai ni then pakaikan kat anak dia. Then anak dia menangis sebab sakit time pakai inai tu dan kesannya kuku si anak tu rosak.

Ni antara status yang dibuat oleh Si ibu:

Brand inai tu Tiey sensor sebab xmau kena saman. hehe (Nak tau brand ape try korang goggle je)


Kesan kuku si anak dia lepas pakai homemade inai tuu:



Dan...Ni respond owner homemade inai tuuu:


Credit photo: Tuan Fb (Ibu kepada mangsa)
I think no need to mention her fb kan??

So, based on this situation korang rasa ape yang patut dibuat?? Kalau Tiey memang konpem dah bertambah lagi keraguan nak beli homemade inai ni. Tapi, kalau korang pakai ok so pakai je la.. Depends atas chemical yg diguna, so be more careful.
Before that, make sure baca dia punya ingredients dulu apa. Try la goggle cket :)




22 comments:

  1. macam2..hehe senang2 pkai yang daun kan..halal dan terjamin :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu arr. Kuku pum lagi elok lepas pakai inai daun kan :)

      Delete
  2. takutnya nak beli inai sekarang. tanam pokok la hehe pastu buat sendiri ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha'a. Baik tanam pokok inai pastu bila2 masa leh buat inai n pakai kan Nad :)

      Delete
  3. eh? inai homemade pon bahaya ke? :o

    ish...ish...ish

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu lah. Actually bahan2 dia guna tu xfriendly sngat, bukan bahan natural. To, ad je yg guna pewarna minuman etc. Entahla. Kena tengok ingredients first baru beli. Kalau was2 baik xyh guna.

      Delete
  4. Macam2 skrg ni.. haishh.. kita sebagai pengguna perlu bijak memilih sesuatu produk tu.. tapi Fatin rasa, better pakai inai semulajadi je, yg kita sendiri buat. tak perlu beli yg dijual kat kedai tu, sebab dikhuatiri entah bahan apa yg digunakan, betul tak? :) sebab sesetengah org tak tahan dgn certain chemicals.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup betul tu. Tp, ada yang nak guna instant inai sebab muda dan cepat, so wujud nya homemade inai ni. Tulah, bahan2 yg diguna pulak di iktiraf well homemade items. As a user depend kat diorang la kalau rasa elok dan yakin pakai.

      Tp Tiey mmg xkan try la :)

      Delete
  5. salam. sy pakai inai buat sendiri dari pokok inai..hhe jimat tak perlu guna kos duit..kos masa ja :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkmsalam. Samela. Tiey pum guna inai daun jugak. :)

      Delete
  6. inai tumbuk lerr selamat.. hehe. nak beli apa pun memang kena periksa betul betul dulu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha'a kan. Dijamin selamat dan halal :)

      Delete
  7. Scha rasa better guna yg daun punya. Eeei, rasa nak tanam je pokok inai.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup, daun inai asli is better than homemade inai kan :)

      Delete
  8. home made inai? ahaha. x taw pon ada

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ouh ye ke. Xpe. Xpenting pum. hehe

      Delete
  9. Better pakai inai dari pokok sendiri kan.. yang dijual kat pasaran maybe ada campuran dah sebab tue jadi kesan sampingan macam tue.. tapi masalahnya dah tak ramai yg tanam pokok inai sekarang nie kan....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup. Banyak khasiat guna inai daun tu, bukan sekadar dapat cantikkan kuku tapi merawat kuku jugak. Ha'a, payah nak tanam inai ni. Tiey tanam xhidup2

      Delete
  10. Alaaaa qila baru je pakai T_T
    tapi alhamdulillah qila ok je hikhik. Sebenarnya salah orang tu kak tiey sbb makcik qila pun jadi cemtu jugak ya allah sakit gila!!!
    Kuku dia jadi lentik aaa TT_TT

    creepy gila aaaa!!!
    Nasibaik dia yg pakai dulu. Biar dia rasmi dulu before anak hehe.
    Pastu baru lah tukar yg baru and ok sikit hm.
    Sometimes diorang terlebih kan kapur. And tu yg bahaya kak tiey.

    And sometimes pulak ikut kuku (kot) hahaha.
    Ada kuku melekat, ada kuku sensitive i guess so hehe.

    Tapi pape pun inai daun & inai mekah the best!
    long lasting and merah cantik hihhihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la. Depend bahan yg produk tu guna ape. Kalau ok boleh la pakai. Nasib la kalau dapat yg x ok kan. Anyway, yup inai mekah n ina daun mmg terbaik kan dik comel :)

      Delete
  11. pakai je inai yg dari daun fresh tu.. baru classic.. hehehe..

    ReplyDelete
  12. thanks dear sudi visit my blog n leave yr cmmnt..btw,skrg ni mcm2 de..plih y smulajadi in shaa ALLAH slmt..bile cite sal inai igt time stdg..mmber2 suke sgt pkai ina tp alhmdlillah xdr ape..apepun tuk pringtn..hihi

    ReplyDelete

Thanks for do visit this blog. Please wait for comment moderation from me okey :)