Thursday, 28 August 2014

KPP 02- Latihan Praktikal Di Litar

Assalamualaikum w.b.t,

Dah settle kelas teori KPP 01 ??
Dah lulus Ujian Komputer ??
Dah buat Lesen L ??


So, move on the next KPP 02 iaitu Latihan Praktikal Di Litar selama 5 jam setengah.
Tiey buat 3 hari je, hari pertama 1 jam setengah dan hari berikutnya selama 2 jam.

Hari pertama, iaitu selama 1 jam setengah korang belum belajar memandu lagi tapi diberi penerangan oleh cikgu pasal kenderaan iaitu rutin pemeriksaan kenderaan (RPK) dan rutin sebelum memandu (RSM). So, haritu korang just diajar bukak bonet kereta, pastu tengok kat ruangan enjin. Korang akan diberi pendedahan tentang alatan2 yang perlu dicheck sebelum memulakan perjalanan. Contohnya, tahap kuantiti minyak engine/silinder, minyak brek, air pengelap cermin, bateri dan sebagainya.


Selepas tu, korang akan disuruh untuk hidupkan kereta, tekan cekam/clash. Pastu cara nak tekan batang yang kat stereng tu untuk isyarat kiri dan kanan. Then, tukar2 gear serta laraskan tempat duduk.

Berakhir hari pertama, so untuk hari kedua dan ketiga korang akan diajar cara untuk memandu. Dah settle KPP 02, so seterusnya ke KPP 03.

7 comments:

  1. dia ramai2 or sorang2 dengn pengajar tu.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setiap sesi handled by one teacher. Ada 2 sesi so 2 pengajar yang berbeza la :)

      Delete
  2. hi assalamualaikum,, saya ni tak lama lagi buat ulangan jpj on the road. terkandas masa bulan 3 haritu. terkejut sebab sistem dh lain. RPK ni mcam mana eh? susah tak? nanti kena buat depan jpj sorang sorang ke? :)

    ReplyDelete

Thanks for do visit this blog. Please wait for comment moderation from me okey :)