Wednesday, 24 September 2014

National Geographic pilih Kelantan

Assalamualaikum w.b.t,

Wahh rasa bangga dan happy bila dengar khabar baik pasal negeri kelahiranku, Kelantan. 
Paling best shopping dan makan kat sini, banyak murah maa...


KOTA BHARU - Kelantan bakal menarik lebih ramai pelancong luar selepas negeri ini terpilih untuk difilemkan dalam dokumentari National Geographic, sekali gus menjadi platform memperkenalkan pelbagai tempat bersejarah dan budaya masyarakat ke peringkat dunia. 
Menteri Pelancongan dan Kebudayaan, Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz berkata, sebelum ini dalam perjumpaannya bersama Menteri Besar, Datuk Ahmad Yakob, beliau berjanji mahu memperkenalkan negeri Cik Siti Wan Kembang itu ke peringkat dunia.
Baca selanjutnya:

Friday, 19 September 2014

Alhamdulillah, Menang Cash RM50 & Topup RM10

Assalamualaikum w.b.t,

2 weeks already, student life had just began. Tapi, serious memang busy sebab sem ni dah masuk sem 4 so kena prepare for final year project. Class tu xde pack sangat, tapi macam tu lah as a student.
Sampai lupa pulak nak update pasal senarai pemenang GA yang Tiey join tu. 


So, hari ni Tiey try check senarai pemenang utk GA:
*** Giveaway Blogwalking Bersama Mamaniza.com ***
*** Giveaway Mini GA September Cash RM300 by Emas Putih ***

Alhamdulillah Tiey menang both of these GA. Honestly memang xsangka yang Tiey menang memandangkan ni antara GA yang Tiey join setelah setahun xjoin mana2 GA.

Thanks to Mamaniza serta sponsor, dapat topup RM10.
&
Thanks to Emas putih also as sponsor, dapat cash RM50

Rezeki betul. Boleh jimat cket ni, Alhamdulillah once again :)

Sunday, 14 September 2014

Breakfast Di OldTown White Coffee

Assalamualaikum w.b.t,

Alhamdulilllah kenyang perut breakfast kat Old Town White Coffee kat Seksyen 17 dekat UiTM ni.
Kelas kau jah breakfast sini. hahaha. Sekali sekala nak rasa taste sini, Ok la, not bad.
So, Tiey order B11 code punya meal. Real western breakfast meal la ni.

Taraaa. Kenyang perut. Sorry to say, I'm not westerner so muak rasanya makan camni.
Harga RM12.90. This meal + air honey lemon tea large cup.


Another my friend order ni, roti ape entah RM8.90 + air yang sama
Tiey xorder kopi sebab i ni bukan pengemar kopi. huhu


Next time boleh datang lagi, try masakan petang pulak :)

Friday, 12 September 2014

Alhamdulillah. JPA masuk esok :)

Assalamualaikum w.b.t,

Salam Jumaat yang barakah. Alhamdulillah bangun pagi hari ni yang kelasnya xde ditambah lagi dengan berita gembira yang portal interaktif JPA updated. Esok duit masuk! Yeah. Alhamdulillah diatas rezeki. Semestinya masa untuk manage duit keluar masuk. Kalau x memang boros la gua belanja. lolol..


Thanks to JPA. Sem ni awal masuk. Seminggu start kuliah terus masuk. :)
Of cos family comes first. Treat them as well as they treat me, help me and support me!
So, esok nak keluar. Meh beli barang cket2. hehehe


Monday, 8 September 2014

Mistine Maxi Black Eyeliner Terbaik!

Assalamualaikum w.b.t,

Hari ni Tiey nak review one of famous brand iaitu Mistine. Brand ni macam Avon gitu la tp main producer dia Thailand. For those yang suka conteng mata ataupun suka pakai eyeliner tu Tiey suggest guna eyeliner ni! Sebelum ni Tiey guna eyeliner pensil, ink dan bertukar ke magic, Tapi susah nak cari yang betul2 kita boleh shape kat mata ni. Sometimes berus terlampau lembik, dakwat hitam tu mudah tanggal dan seangkatan dengannya.


So here! Mistine Maxi Black Eyeliner memang terbaik! 5 stars..
Tiey beli below RM20! Memang puas hati pakai dan yang paling penting senang nak tanggalkan :)



Which one is your eyeliner style?




Ponteng 1st Kuliah

Assalamualaikum w.b.t,

Niat semester baru nak berubah tapi tengok ni! Siap ponteng first kuliah. Aigoo.
Dont try to practice this attitude! huhu


Antara sebab ponteng:
1. Baju kurung/ kameja xbawak
2. Semua barang include no 1. tu simpan dalam stor, tp stor bukak ari ni
3. Lecturer bz dengan event budak2 baru
4. Imposibble kelas ada

Ok, sebab yang xmasuk akal. Honestly, I'm too excited nak pergi kelas harini. Tapi bila pikir balik nak pakai baju ape?? Hari ni Isnin wajib pakai baju kurung, unfortunately xde. So nak buat camner, ponteng je la termampu. lol. 

Esok conpem pergi kelas! Promise. hihi


Sunday, 7 September 2014

Mini GA September Cash RM300 by Emas Putih

As-Salam

[Siala nak join sila tekan banner di atas]

Mini GA September Cash RM300 ini di anjurkan oeh Emas Putih dan disponser oleh Emas Putih ,  Anagurls , Aimisyafiqah , Julia , Dyba , Tarmizi Mizi , Angah Judin , Amir Zahari , Nisa Ahmad , Halim Brothers 

Daftar Semester 4

Assalamualaikum w.b.t,

Alhamdulillah sampai dengan selamatnya di UiTM Shah Alam.
So, daftar kolej aka hostel "Kolej Mawar".
Dapat block 2A-02, mujur tingkat 2 je so xpayah nak naik lif kan. The most important thing, my roommate is my classmate! Senang nak buat keje la :)


Taraaa.. Xbanyak pum brg sebab for the rest ada simpan kat dalam stor. Unfortunately, stor bukak esok dan baju kurung semua simpan dalam sana..So, esok nak pergi kelas pakai ape??
Aigooo.. Pusing kepala pikir pasal esok ni. 

Btw, new semester 4 is begin!
New hope, spirit and effort had been set up!

Semoga semester ni lebih rajin dan yang paling penting result make sure excellent! Promise!

Saturday, 6 September 2014

Shopping Kat Tak Bai, Thailand

Assalamualikum w.b.t,

Kelmarin Tiey dengan akak serta adik2 pi Tak Bai @ Taba, Thailand. Actually, ni first time Tiey jejak kaki kat sini, akak plak dah kali kedua. Honestly, memang syok giler shopping kat sini. Minggu lepas satu lagi pi Munduk dan minggu ni Taba la pulak. huhu

Dah sampai kat jeti tu, naik perahu yang ada kat sane. Pakai jaket keselamatan tau :)



Memang takut woii perahu bergerak ditolak ombak. huhuhu
Driver boat kena berhenti kat tepi jeti untuk pemeriksaan polis. Jangan lupa bawak ic tau :)




Alhamdulillah dah sampai Thailand setelah menyeberangi sungai. Syok naik perahu ni :) Kena bayar rm2 setiap orang.


Dahaga la plak, terjumpa stall ni. Sedapnya air dia. Kawww molek! RM2 satu.
Nak air ape?? Jom order!



Nak sewa moto comel ni pum boleh. Kat Thai no needs to wear helmet dan boleh ride 3 orang tau. huhu


Dan semestinya shooping tudung adalah perkara wajb!! Tudung sebelah kiri yg 3 tones tu style baru, kat Malaysia xde lagi.. Serius syok shopping tudung kat sini, berbunga mata gue ni. Haigooo..


Ahaaa.. Produk kecantikan pum semestinya! Sabun Arbutin yang femes tu pum ada. Tiey beli banyak jugak produk, nanti Tiey review kalau berkesan!


Lastly, masa untuk balik. Thanks for the great moments that i've got with my beloved family. 





Friday, 5 September 2014

Mahasiswa Memperlekeh UiTM Di Twitter??

Assalamualaikum w.b.t,

Salam Jumaat semua :)
Ni isu panas sekarang pasal Si budak yang baru daftar UiTM baru2 ni telah mencemuh dan memperlekehkan minggu orientasi UiTM di laman sosial twitternya. 


Baru daftar 3 ari terus berlagak! Tau UiTM ni bukan universiti apex macam USM, UKM, UM dan sebagainya. Tapi, kalau lah budak ni betul2 terer conpem sambung oversea doe. Cakap xpakai otak derr. Gua student UiTM jugak, tp kalau xpuas hati xde la emo kat laman sosial camtu. Panas btoiii..

Petikan menerusi myMetro:
Menerusi laman Twitter peribadinya, mahasiswa yang dikenali sebagai @mieruuzairis itu mencemuh minggu orientasi UiTM dengan kata-kata kesat selain memperlekehkan Institusi Pengajian Tinggi Awam (IPTA) itu dengan mengatakan anak-anaknya tidak akan menjadikan UiTM sebagai pilihan pada masa hadapan. 
"Kalau aku dah ada anak dah besar nanti, i'll make sure that my children wont pursue their studies at uitm! like ever!," katanya dalam tweet berkenaan.

Respond dari Alumni UiTM: 
Kuala Lumpur: "Dia masih budak-budak dan tidak tahu cabaran kehidupan di kampus." Itu kata Presiden Alumni Universiti Teknologi Mara (UiTM), Datuk Zaini Hassan ketika mengulas tindakan seorang remaja yang baru bergelar mahasiswa mencemuh serta memperlekeh UiTM menerusi laman sosial.

p/s: Biasalah budak2 lagi kan so still xmatang. Bersyukurlah kerana anda merupakan orang yang terpilih untuk mendaftar sebagai pelajar Universiti! Ramai lagi yang xdapat tu sedang menunggu. Kalau x nak so why not tarik diri dan bagi peluang kat orang lain?? 

Wednesday, 3 September 2014

Giveaway Blogwalking Bersama Mamaniza.com.


Assalamualaikum

Dengan ini, dilancarkan Giveaway Blogwalking Bersama Mamaniza.com

Bermula 9 pagi 1 September dan akan tamat pada 12 malam 10 September 2014

Tujuan giveaway ini :  Untuk memperkenalkan blog-blog baru dalam dunia blogging serta dapat juga menambah rakan-rakan baru dalam list follower anda. 

Sila FOLLOW BLOG mereka :


Sila LIKE PAGE mereka :


Sila FOLLOW IG mereka :
[nor_farihan] [aimimiddleton] [shidaradzuan] [ct aman] [huda] [asha]

Senarai Hadiah :
Goodie Beg - 40 pemenang (Mama)
Top up RM 10 - 9 pememang
Top up RM 5 - 5 pemenang
Wang Tunai RM 30 - 2 pemenang
Dish Wash Concentrate Shaklee - 1 pemenang
Potrait - 2 pemenang
Novel - 1 pemenang
Shawl - 5 pemenang
Fridge Magnet + Bookmark LE - 3 pemenang
Button Bagde + Bookmark LE - 2 pemenang
Agent Dorship Sophie - 20 pemenang
Brooch - 2 pemenang
Header Blog - 1 pemenang
Keychain - 1 pemenang
Buku Motivasi - 1 pemenang
Coin Purse dan Bookmark - 5 pemenang
Nota : Diharap semua peserta dapat memenuhi syarat yang ditetapkan, dan enjoy blogwalking oke!

Pecah Rekod Selfie Terbanyak Dunia

Assalamualaikum w.b.t,

Ni keratan akhbar Metro 1 September.
Mr. Selfie atau Raja Selfie mengambil gambar selfie terbanyak dalam 1 jam iaitu 613 gambar.
Beliau telah mengalahkan pemegang rekod dunia iaitu Melinda Shaker merupakan warga Kanada dengan jumlah 421 gambar. 

Photo hiasan semata-mata (Google image)

Secara automatiknya, Mr. selfie atau Hazwan Noor, 20 tahun telah memegang rekod dunia dalam bidang "selfie". lol. huhuhu. 
Agak2 korang la, kalau minah atau Ratu selfie yang join ni konpem menang ni kan!
1 minit 100 gambar xgitu? huhuhu


Hotel Kenangan, Kuala Terengganu

Assalamualaikum w.b.t,

Hari Ahad 31 Ogos tiey and family pi Kuala Terengganu sebab my sister dia interview kat LHDN. So, try cari hotel badjet yang berdekatan dengan lhdn and finally kami decided untuk book Hotel Kenangan, Kuala Terengganu. So, based on experience Tiey nak kongsi kan dengan anda semua pasal hotel ni. 


Hotel ni strategik, betul2 kat bandar Kuala Terengganu, sebelah dia Affin bank, pustaka seri intan 2. Di hadapan pulak Lhdn, majlis bandaraya KT permint, maybank, cimb bank. Dekat je dengan bus stop, shah bandar dan seangkatan dengannya. 

Akak Tiey book hotel ni kat agoda.com, triple room maksudnya katil queen dan single total up RM85.
Check in paling awal kul 2pm dan check out pukul 12pm. 

Ni ruang berehat, buat air kopi dan sebagainya. 


Tnggu lif sat, dapat bilik 309. Tingakt 3 penat mo jalan :)


Tadaaa.. Dah sampai pum. Ni bilik kami. Besar tu boleh la, sesuai dengan harga la kan.
Ada * almari * tv * meja *


Tandas ok la. Suis nak charge hp atau apa2 sahaja xdisediakan. Nak charge hp ke, korang kena cabut suis tv tuu. Iron xprovide, kalau korang nak kena mintak kat kaunter la. Pasal tandas plak paip air satu je dapat guna, yang paip hujan dengan mandian panas tu xdapat nak pusingkan benda tu, ketat sangat. 

Katil pulak kalau kita goyangkan bergerak kiri kanan. Hati2 la, jangan lompat2 nanti tau la akibat. hehehe
Hurm, honestly xtau nak komen ape. Kalau nak tau detail try korang baca komen kat hotel review ni kat website lain. Lastly, harap sangat pihak hotel impove service dari segi kebersihan. 

So, ad +ve dan -ve kat situ, pandai2 lah korang nilaikan :)
Thanks hotel kenangan for the "kenangan" that we had gained during our journey to Kuala Terengganu.