Saturday, 31 January 2015

Tak sangka perkara paling dibenci jadi kerjaya

Assalamualaikum w.b.t,

Memang dah biasa dengar macam ni kang. Xsemestinya mengaji tinggi2x last dapat kerja pum pangkat tinggi? Yup betul. Ada sesetengah penceramah, lecturer or orang yang dah berpengalaman dalam bidang kerjaya memang gitau camtu. Belajar engineering, end up kerja sebagai accountant? Kita merancang tapi Allah menentukan. Tapi, apa yang kita pilih dalam kehidupan kita adalah yang terbaik untuk buat diri kita :)


Terbaca pengalaman Akak Naimah sebagai pemilik kedai dobi yang dulu kalanya memang xminat basuh baju dan gosok baju. Beliau just sent baju dia dan family ke kedai dobi. Tapi sekarang dah jadi pemilik dobi. 

Jom baca selanjutnya:


TAK kenal maka tak cinta. Itulah perumpamaan yang boleh disimpulkan apabila mendengar sejarah kehidupan pemilik Kedai Dobi Emma’ 98.
Naimah Balkish Ngah, 49, mengakui tidak pernah terlintas di fikirannya akan terlibat dalam dunia perniagaan itu kerana tujuh tahun lalu, kerja mencuci pakaian atau yang berkaitan dengannya adalah perkara yang paling tidak disukai.

“Saya memang tak suka membasuh, melipat dan sebagainya yang berkaitan dengan pakaian.. sebelum inipun, semua pakaian keluarga saya hantar ke kedai dobi.

“Tapi semua itu berubah selepas saya mengenali seorang pekerja kedai dobi dan dialah yang memperkenalkan kepada saya tentang dunia dobi ini,” katanya.

Ibu kepada lima anak ini yang mesra dipanggil Kak Ema berkata, sejak itu dia mula berjinak-jinak dengan perniagaan tersebut.

“Saya langsung tak sangka akhirnya saya boleh menguasai kerja-kerja pengurusan pakaian ini.

“Alhamdulillah, akhirnya saya mampu memiliki kedai dobi sendiri,” katanya.

Ketika diminta berkongsi pengalaman berdepan dengan pelanggan, Kak Ema yang tidak pernah lokek dengan senyuman itu berkata, kesabaran yang tinggi perlu ada dalam diri apabila berdepan dengan pelanggan terutamanya yang cerewet.

“Satu pengalaman yang tak pernah dan mungkin tidak akan saya lupakan sepanjang hayat ini apabila dimaki oleh pelanggan yang tidak berpuas hati dengan perkhidmatan yang diberikan.

“Saya akui kesilapan adalah berpunca daripada pihak saya, tetapi sebelum itu kami sudah meminta maaf secara baik dan telah bayar ganti rugi.. bagaimanapun pelanggan itu masih tidak berpuas hati dan memaki saya,” katanya.

Namun katanya, situasi itu tidak pernah sesekali mematahkan semangatnya untuk lebih maju dalam perniagaan ini,” katanya.

Pemilik ‘Dobi Emma’98’ yang terletak di Kampung Gong Tok Nasek, di sini, menyimpan cita-cita agar suatu hari nanti dia mampu membuka cawangan baharu dengan hasil titik peluk dan usahanya selama ini.

Permohonana Biasiswa JPA Akan Dibuka Pada Bulan April

Assalamualaikum w.b.t,

Latest info dari group pemegang biasiswa JPA fb punya. Permohonan biasiswa tajaan JPA akan dibuka bulan April bukan bulan 9 macam dulu. So, for those yang nak apply biasiswa boleh apply xlama lagi la kan. Jangan terlepas pandang sudah :)


Info given from the JPA group :)


Anyway, i wish good luck untuk yang buat permohonan JPA. Insha'Allah dapat la tu :)

Laman Interaktif JPA Bertukar Kepada MySelf

Assalamualaikum w.b.t,

Those yang merupakan JPA scholars, untuk pengetahuan anda laman interaktif JPA dah xwujud since new medium yang lebih friendly iaitu MySELF-Malaysian Students Engagement Online telah menggantikan portal yang lama tu. So korang dah daftar belum? Jom daftar!



eSILA-ID tu ic korang dan password lama, sama macam yg laman interaktif JPA dulu. Xingat xpe, just klik kat lupa kata laluan, nanti korang dapat lah email :)

No need klik kat "tiada eSILA ID" sebab korang pernah daftar kat JPA interaktif portal dulu. Tapi, yg newbie tu patut daftar lah dulu yeee...

Friday, 30 January 2015

Altel Memang Thorbaik!

Assalamualaikum w.b,t,

Gara2x geram pakai celcom sebab memang selalu sedut duit sampai habis so kita bertukat ke rangkaian Altel! Ni lecturer punya promote, sebab Altel ni sebenarnya milik Syed Mokhtar Bukhari. 

So, sambil korang topup tu duit yg diorang dapat hasil korang dan pengguna lain ia akan diguna untuk charity dan sebagainya. Maksudnya sambil jd pengguna korang pum menderma la. 



Tiey dah guna 4,5 bulan dah. Memang puas hati! No. altel 011, tp xsure skrg dah ada no. lain ke x. Actually motif utama nak guna sebab internet bulanan dia murah RM28/month. Then tamat tempoh selama 90 hari kot.. Perhh. Tp tu still promotion process la. Skrg pum still jalan lah. hehe
The most important thing, Line tenet meme laju. huhu



Yang paling penting, tempoh sah dia lama. Kalau rangkaian lain topup RM10, tempoh sah 7 hari je. Tapi Altel 10 hari. Lama woo. hehe 
Ni bukan nak promote ke ape, tp macam tu lah. Jom support produk Muslim + Melayu.


Line Altel ada ker? Eah LTE kottt... KB pum. Apetah lagi KL n Shah Alam tu. Selagi ada line celcom, disitu lah ada line Altel. Xsure, diorang collabrate ke camner cuma kalau nak check kredit pum korang just dial *124# sama macam Celcom. 




Ape kelebihan Flight Firefly, Malindo & Airasia

Assalamualaikum w.b.t,

Just nak share experience naik flight Firefly, Malindo and Airasia. MAS? Exclude sebab ni pakej student punya. hehehe. Biasa balik Shah Alam --- Kota Bharu.
So nak book flight yang mana 1?


Depend atas harga la. 
Airasia paling murah RM39, Tp murah la below RM80
Firefly paling murah pum RM59, tp still below RM79
Malindo harga murah, biasa fixed RM69..

Luggage atau pum baggage (Sama je makna dia) untuk Firefly 20kg.
Tapi, Airasia dengan Malindo only 15kg.
Xtau nak agak 15kg tu berat mana? Biasanya time2 balik cuti sem, balik naik flight memang pening duk pikir la kan takut over exceed.. So, ni haaa. Muat penuh satu beg troli :)


Check in? Firefly & Airasia check in kat web dia, Kalau Malindo check in kat tempat yg korang nak naik tu. Tp jangan lupa print out tiket korang nak bagi kat dia time check in nanti.


Seat? Okei.. Puas hati sangat kalau naik Firefly sebab seat dia luas, selesa, tenang pastu boleh gerakkan ke blkg seat kita punya. Sama macam Malindo. Tp, honestly Firefly lebih syok :)
Airasia tuu sempit cket dia punya seat, pastu xboleh gerak ke belakang. Well low fares kan, jadilah asalkan boleh balik. Xgituuu? hehe

Dan yang paling penting! Firefly siap supply Makanan + Jus tau. Korang boleh pilih nak jus ape, pastu nak muffin atau kek. Contoh:


Malindo plak dapat biskut, pastu air kosong. Ok la kan?
Airasia? Xde pape. hehe

Departure:


Firefly = Subang
Malindo = Subang + KLIA 2
Airasia = KLIA 2

Firefly just depart kat Subang je, so xde la kat KLIA 2 tu.. KLIA 1?? Tu untuk international punya, yg ni KLIA 2 camput rasanya. Tp, mmg besar giler la. Puas hati kalau nak putar2 area sini. hihiks.
Kalau Subang plak, kecik je. bukan 24 hours. So, kalau berhajat nak tidur kat sana mmg korang kena tidur n lepak kat mcd lah yerr :)

Selalu dapat seat mesti kat sayap punya flight. Aduihh. Nak murahkan :)


Pandangan bawah bila flight dah naik? Same je. hahaha 
Xkisah korang naik flight mana. hehe


Kiterorang kalau nak murah memang remove insurance, bla2x sampai harga dia macam harga asal without any additional charge. Cuma tax tu wajib la kan. Xde insurance?? Kami doakan semoga samapai dengan selamatnya. Insha'Allah :)




Thursday, 29 January 2015

Maksud Movies Format BRRip, DVDRip, CAM, TS....

Assalamualaikum w.b.t,

Tegoggle tadi, sebab org pompuan ni biasa la kan pandai download je. Tau pum tau, tp xdetail. Haa, nak bagi details cket explanation movie punya format ape benda tu BRRip, Cam and so on. 


CAM :
Kalau korang pernah tengok filem atau cerita yg ada penonton tengah gerak kiri kanan dalam filem tu maksudnya tu Cam-quality filem punya. Biasanya diorang rakan guna mini tripod, but almost all of them guna manual punya kamera so normal lah tu Shake, macam korang rakam movie camtu. Sound memang fail since diorang rakan onboard punya sound and audience punya suara pum boleh dengar. Overall, kualiti memang poor, xrugi kalau korang x download. hehe


TELESYNC (TS) :
Sebenarnya jenis ni sama macam CAM Cuma TS ni difilemkan atau recorded dalam keadaan yang berbeza, more advance lah katekan. Biasa guna external audio source but still low quality tp much better than CAM.

TELECINE (TC) :
Yang ni punya copy siap dari dia punya film tape. Sound and gambar tu should be more good than CAM and TS, tp due to the equipment involved so still xpuas hati macam BluRay punya la. J

SCREENER (SCR) :
Tape filem dihantar ke rental stores dan tempat2x lain utk promotion punya. So, si pengopi ni kalau MASTER punya maybe high quality and transferred into VCD or SVCD.

DVD-SCREENER (DVDscr) :
Premise sebagai screener, tp transferred kpd DVD. So, kualiti depend kat ripper punya skill, andai dia terer so filem tu should be high quality. Biasa akan transferred dalam SVCD atau DivX/XviD

R5 RETAIL (R5) :
R5 ni sama macam telecines Cuma bezanya yang ni guna pro punya equipment, professional studios dan semestinya pro punya pengopi. Quality sama macam DVDSCR’S.


DVDRip :
Satu salinan of the final released punya DVD. Maksudnya pre punya filem, should be excellent punya quality la. DVDrips are released in SVCD and DivX/XviD.
rip maksudnya disc to kita convert ke digital format contoh avi or mkv.


BRRip:
BluRay rip! Yang ni memang thorbaiikkk. Full HD:)


Range pulak:

BRRip  > DVDRIP > R5 Retail > DVDSCR > Telecine > Telesync > PDVD > CAM


Tuesday, 27 January 2015

Song Ji Hyo Dipilih Sebagai Pelakon Tercantik Di China

Assalamualaikum w.b.t,

Saper xkenal Song Ji Hyo, Blank Ace Running man ni. Memang lawa giler orang nya. Xhairan lah kalau berdasarkan survey yang telah dibuat oleh negara China, Ji Hyo antara actress yang dipilih sebagai paling tercantik followed by Suzy, Han Ye Seul , Yoona. 


Honestly, Tiey memang suka Ji Hyo ni. Lawa pum lawa + courteous orang nya. Kalau korang ni Running Man punyer fan tau lah camner dia ni. Sopan, kuat "ace" n xgedik like other girls. I always support team yang ada Ji Hyo, well dia sorang je yang girl dlm running man tu kan.. hihi







WhatsApp Bila Nak Benda Je??

Assalamualaikum w.b.t,

Saper pernah kena camni?? Whatsapp kita time perlu je. Especially time nak mintak tolong whatsapp lah kiter. Time kita hantar wp xde plak dia reply ke hape.
Tapi.... Time nak itu ini pandai2 lah cover yang haritu apesal xreply. bla2x..


Well said. Manusia..
Tp, lagi sakit kot time dia whatsapp nk mintak tolong tp kita xmampu nak realisasikan so dia senyap terus xbalas. Even read. hahaha. Sakit pulak kita rasa kan. So, sabo je laaa


Monday, 26 January 2015

Segmen Bloglist Februari - Jun by Cik Manis

Assalamualaikum w.b.t,

Jemput join, syarat semudah ABC bab kata Cik Manis. hehe
Klik banner :)


Sunday, 25 January 2015

Giveaway Travelog Oman IIUM by Blog Iqa

Assalamualaikum w.b.t,

Jom join giveaway yang super simple ni :)

Klik banner:


Hadiah2x:

- Tshirt I Love Oman.
- Button badge Oman
- Pen I love Oman
- Keychain Oman
- Postcard Oman
- Hiasan dadu Oman



Mini Giveaway By azhafizah.com

Assalamualaikum w.b.t,

Jom join!
Syarat mudah je. Klik banner bawah kalau nak join ye :)


20 pemenang dicari!

Tarikh tamat: 30 Januari 2015

Restoran Barra, Seksyen 7

Assalamualaikum w.b.t,

BARRA, Seksyen 7 Shah Alam.
Depan UiTM Shah Alam je, tempat lepak budak2 UiTM je...

So, awal2x sem dulu memang suka datang sini. Tempat ni memang femesla. Cer citer menu ape yang korang selalu order kalau datang sini? Ahaaa. Macam sama je menu kita kana. 
Tapi, tempat ni provide shisha so yang tu kelemahan dia. Memang benda tu wangi tapi sakit betul tengok budak2 laki yang duk sedut benda tu...

Ok, just ignore all of them. Kita cari tempat yang paling jauh dari diorang and order.
Ape lagi??

Ni laa menu utama:
*  Ayam tandorri
*  Nasi Ayam Barra
* Roti Nan Cheese Mozarella
xde kita order *  Roti Nan Double Cheese
*  Roti tisu

Yummy. My feveret. Tapi kadang2 sedih sebab selalu je habis cheese Mozarella dia. Lastx2 kena tukar order ambik Roti Nan Double Cheese :(


Ayam Tandorii 


Nasi ayam Barra yang super rare. Tapi, pedas wei sakit perut den. 
But sooo sedap!




Dah lama xlepak Barra. Rindu lah plak. Sekarang tengah renovate but still bukak lagi. Next sem tengok lah kita datang lagi mam Nan cheese Mozarella :)

Al-Rawsha Nasi Arab, Seksyen 7

Assalamualaikum w.b.t,

Haritu Kolej Mawar, Uitm Shah Alam ada buat event majlis makan bertema kan "Arabic night" kat tempat ni haa Al-Rawsha Nasi Arab, Seksyen 7, Shah Alam.


Event ni adalah tanda penghargaan buat staf2x kolej, serta jawatankuasa perwakilan kolej, sekitariat dan ketua aras blok kolej. Alhamdulillah, I'm one of them. Boleh makan free. 
So, ni first time dapat makan kat sini. Before tu goggle dulu, sebab xpernah dengar eah ada eah tempat ni kat Seksyen 7. So, taraaa. Lawa kan :)

Istana nasi arab


Doorgift untuk kami semua :)


Event kat tingkat atas. Kelas kau jah, 5 starts tempat dia ni.


Hidangan pertama kami....



Makan dulu yer... Sedap sangat3x




Next our main menu, makan besar malam tu! Kenyang giler2x. 
Alhamdulillah



Disuggest for those yang mengidam tahap dewa nak makan nasi arab. Moh leh ke sini. 4 stars! Sedap sangat2x. Tapi harga tatau la memandangkan ni kiteorang makan free. hehehe

Before tu, lets snap a few photos yaaa :)


Bothieee :D


Dah kenyang so ape lagi.. Balik. Thanks to Kolej Mawar for the treat and those moments :)