Friday, 30 January 2015

Ape kelebihan Flight Firefly, Malindo & Airasia

Assalamualaikum w.b.t,

Just nak share experience naik flight Firefly, Malindo and Airasia. MAS? Exclude sebab ni pakej student punya. hehehe. Biasa balik Shah Alam --- Kota Bharu.
So nak book flight yang mana 1?


Depend atas harga la. 
Airasia paling murah RM39, Tp murah la below RM80
Firefly paling murah pum RM59, tp still below RM79
Malindo harga murah, biasa fixed RM69..

Luggage atau pum baggage (Sama je makna dia) untuk Firefly 20kg.
Tapi, Airasia dengan Malindo only 15kg.
Xtau nak agak 15kg tu berat mana? Biasanya time2 balik cuti sem, balik naik flight memang pening duk pikir la kan takut over exceed.. So, ni haaa. Muat penuh satu beg troli :)


Check in? Firefly & Airasia check in kat web dia, Kalau Malindo check in kat tempat yg korang nak naik tu. Tp jangan lupa print out tiket korang nak bagi kat dia time check in nanti.


Seat? Okei.. Puas hati sangat kalau naik Firefly sebab seat dia luas, selesa, tenang pastu boleh gerakkan ke blkg seat kita punya. Sama macam Malindo. Tp, honestly Firefly lebih syok :)
Airasia tuu sempit cket dia punya seat, pastu xboleh gerak ke belakang. Well low fares kan, jadilah asalkan boleh balik. Xgituuu? hehe

Dan yang paling penting! Firefly siap supply Makanan + Jus tau. Korang boleh pilih nak jus ape, pastu nak muffin atau kek. Contoh:


Malindo plak dapat biskut, pastu air kosong. Ok la kan?
Airasia? Xde pape. hehe

Departure:


Firefly = Subang
Malindo = Subang + KLIA 2
Airasia = KLIA 2

Firefly just depart kat Subang je, so xde la kat KLIA 2 tu.. KLIA 1?? Tu untuk international punya, yg ni KLIA 2 camput rasanya. Tp, mmg besar giler la. Puas hati kalau nak putar2 area sini. hihiks.
Kalau Subang plak, kecik je. bukan 24 hours. So, kalau berhajat nak tidur kat sana mmg korang kena tidur n lepak kat mcd lah yerr :)

Selalu dapat seat mesti kat sayap punya flight. Aduihh. Nak murahkan :)


Pandangan bawah bila flight dah naik? Same je. hahaha 
Xkisah korang naik flight mana. hehe


Kiterorang kalau nak murah memang remove insurance, bla2x sampai harga dia macam harga asal without any additional charge. Cuma tax tu wajib la kan. Xde insurance?? Kami doakan semoga samapai dengan selamatnya. Insha'Allah :)




2 comments:

  1. tiey, Air Asia dpt free luggage jgk ke? rasanya takde.. sobsob..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eah dapat je sebelum ni Tiey naik. Just klik yg 15kg, yg tu free :)
      Haritu Tiey balik cuti sem pum AirAsia free luggage, tiket RM39 only. Tp, Tiey tmbah 5 kg so jd 20kg jg RM62.

      Delete

Thanks for do visit this blog. Please wait for comment moderation from me okey :)