Thursday, 29 January 2015

Maksud Movies Format BRRip, DVDRip, CAM, TS....

Assalamualaikum w.b.t,

Tegoggle tadi, sebab org pompuan ni biasa la kan pandai download je. Tau pum tau, tp xdetail. Haa, nak bagi details cket explanation movie punya format ape benda tu BRRip, Cam and so on. 


CAM :
Kalau korang pernah tengok filem atau cerita yg ada penonton tengah gerak kiri kanan dalam filem tu maksudnya tu Cam-quality filem punya. Biasanya diorang rakan guna mini tripod, but almost all of them guna manual punya kamera so normal lah tu Shake, macam korang rakam movie camtu. Sound memang fail since diorang rakan onboard punya sound and audience punya suara pum boleh dengar. Overall, kualiti memang poor, xrugi kalau korang x download. hehe


TELESYNC (TS) :
Sebenarnya jenis ni sama macam CAM Cuma TS ni difilemkan atau recorded dalam keadaan yang berbeza, more advance lah katekan. Biasa guna external audio source but still low quality tp much better than CAM.

TELECINE (TC) :
Yang ni punya copy siap dari dia punya film tape. Sound and gambar tu should be more good than CAM and TS, tp due to the equipment involved so still xpuas hati macam BluRay punya la. J

SCREENER (SCR) :
Tape filem dihantar ke rental stores dan tempat2x lain utk promotion punya. So, si pengopi ni kalau MASTER punya maybe high quality and transferred into VCD or SVCD.

DVD-SCREENER (DVDscr) :
Premise sebagai screener, tp transferred kpd DVD. So, kualiti depend kat ripper punya skill, andai dia terer so filem tu should be high quality. Biasa akan transferred dalam SVCD atau DivX/XviD

R5 RETAIL (R5) :
R5 ni sama macam telecines Cuma bezanya yang ni guna pro punya equipment, professional studios dan semestinya pro punya pengopi. Quality sama macam DVDSCR’S.


DVDRip :
Satu salinan of the final released punya DVD. Maksudnya pre punya filem, should be excellent punya quality la. DVDrips are released in SVCD and DivX/XviD.
rip maksudnya disc to kita convert ke digital format contoh avi or mkv.


BRRip:
BluRay rip! Yang ni memang thorbaiikkk. Full HD:)


Range pulak:

BRRip  > DVDRIP > R5 Retail > DVDSCR > Telecine > Telesync > PDVD > CAM


2 comments:

  1. saya kaki download movie..sume term tu dah pernah jumpa..
    jenis cam,telesync mmg x download la..R5,R6 bole la.
    satu lg jenis webrip..ok la nak tggu kuar brrip tu..hdrip gmbr clear tp kdg2 ade embedded subtitle lain..kdg2 crop..kdg2 ade watermark.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks a lot kaki download movie. Kita tau tu pum benda yg basic punya sebab nak download citer. hehe

      Delete

Thanks for do visit this blog. Please wait for comment moderation from me okey :)