Tuesday, 24 February 2015

Adat bertunang Orang Selangor

Assalamualaikum w.b.t,

Memandangkan kami orang Kelate nak bertunang dengan orang Selangor, kami xtau adat orang sana. Kalau kat kelate just bawak sirih junjung pastu beberapa hantaran + cincin belah rotan. My mom sibuk duk google camner la adat bertunang kat sane. Tambah2x ni first time keluarga kiteorang terlibat dengan case pertunangan. Well, semua still single mingle lagi so agak kekok .

Tambah2x lagi kami orang kelate, agak kekok la nak ckap luar especially my mom n my dad. Hehe. So, kena buat skrip la suh abah baca nanti time majlis tunang tu. 


Isi-isi penting majlis pertunangan:

1) Pendahuluan: 

Pantun pembuka bicara
“Gagah hulubalang memegang panjiDayang menari bertingkah irama“Adat bertunang meterai janji,Menanti hari disanding bersama
2)  Main point

Then korang mulakan bicara dengan Al-fatihah dan bagitau perkara2 yang berkaitan dengan pertunangan iaitu:
1.       Cincin tunang
2.       Wang hantaran sebanyak RM****
3.       5/6/7 dulang hantaran
(quran, kek, telekung, perfume, sireh junjung, cek wang hantaran dan sebagainya)

3) Tarikah Penting (Nikah + Sanding)

Tarikh nikah: contoh 27 APRIL 2015
Explain details.

Nikah kat mana (Surau Kuala Selangor)
Tiada hantaran dan sebagainya


4) Majlis Bersanding 

Majlis bersanding bulan June 2015 (Tarikh belum ditetapkan lagi)
Yang ni kalau korang nak asingkan. Tapi xde masalah lepas bertunang nikah + bersanding terus. Ni plan abang kita punya sebab diorang kerja kat Sarawak, timing tu problem.


5) Penutup

Pantun penutup la dan doa penutup majlis. That’s all J 

|Amaran|
Kalau pihak perempuan mintak putus, dia kena bayar 2x duit hantaran tu kepada pihak lelaki
Tapi...
Kalau pihak lelaki mintak putus tunang, so duit hantaran + cincin dan barang2 dikira burn

Adat-adat perkahwinan kat Selangor ni. |Penting!!|

* Betunang kena bawak hantaran (Sireh junjung paling penting) + cincin + duit hantaran
( Duit hantaran tu kena bagi cash or half depan kat orang sane la)
* Akad nikah kena bawak hantaran lagi
* Bersanding tanpa hantaran. Bawak diri je




Monday, 23 February 2015

Majlis Pertunangan Abang

Assalamualaikum w.b.t,

18/02/2015 otway ke Kuala Lumpur memandangkan cik tunang abang tu orang Kuala Selangor. At the same time, kami satu keluarga wish Happy birthday to him! Semoga panjang umur dan dipermudahkan segala urusan perhubungan dengan cik tunang tuuu...Actually ni first time pi masuk pinang orang sebab no one from my family yg dah bertunang atau kahwin. Kira ambik pengalaman la ni.. 

Dear my bro, happy engagement dan semoga bahagia :)


Bakal kakak ipar. Insha'Allah :)



Congrats to both of you. Semoga dipermudahkan urusan untuk next stage, nikah :)


My mom dengan menantu pertama





Grandma and mom


My eldest sister ambik berkat + aura, semoga cepat kahwin Sis Yana


Abah and firdaus


My mom :)



Tuan punyer blog and adik2x nak welfieee...







Wednesday, 18 February 2015

Jom Belajar Internet Slang

Assalamualaikum w.b.t,

Gara-gara main C.O.C game punya, well clan chat mat saleh punya guna abbreviation word/ short form punya ayat, sepatah haram xfaham. So, meh kita sama2 belajar ye.


NP = No problem
TY = Thanks 
OMGD = Ouh My God Dude
SUP = What’s up
ASL = Age/Sex/Location
BATO/VATO = Dude
GEEZ = Jesus
TYT = Take your time
NM = never mind/ nothing much


RU = Are you?
IDK = I don't know
LY = Love you
TTYL = Talk to you later
LOL = Laugh of loud (sarcasm)
W8 = Wait
NOTB = None of your business


Most common short form yg diorang guna. Nak tau banyak lagi, moh ler tengok sini http://www.internetslang.com/

Monday, 16 February 2015

Result Sem 4 Dah Keluar

Assalamualaikum w.b.t,

Alhamdulillah 13/02/2015 Pukul 1am dapat email, result ouh result.
Actually xtau pum result keluar pada tarikh tu. Baru je bersedih dengan kehilangan insan murabbi TGNA serta Datuk Hasbullah Awang. So, time tu kul 1am nak tido sebab nak hilangkan rasa sebak kehilangan tokoh yang tercinta Tuan guru. Tetibe dapat email check, eah result??


Segala puji bagi Allah, Alhamdulillah semua lulus. Cuma, terkilan sebab xdapat Dean list. cket lagii.. Memang padan la dengan usaha yang agak "pemalas".. Ape pun thanks to lecturers, family, kawan2x and those yang banyak membantu. Alhamdulillah once again, thanks to Allah kerana mempermudah segala urusan.


So, 2/03/2015 start sem 5. Hurm,,,,Memang xde semangat nak masuk sem baru. Anyway, enjoy your great semester yang berbaki lagi 2 minggu. huhu

Fully Respect To TGNA Dari Korporat Cina

Assalamualaikum w.b.t,

12 February, Maka perginya murabbi Tuan Guru Nik Aziz Nik Mat bekas menteri besar. Hanya Allah yang tau betapa sedihnya kami, especially anak2 kelantan. Bukan yang beragama Islam je, tapi all of races menangisi kepergian Allahyarham. Semoga Jannah tempat kembali mu. Amin,

Fully respect from Chinese corporate company!



Photo source: zamrimohamad fb


Thursday, 12 February 2015

Main Clash Of Clans Guna Komputer??

Assalamualaikum w.b.t,

Memandangkan Clash of Clans (C.O.C) game ni memang gempak punyer so try lah install benda ni kat dalam phone. Malangnya benda ni kuat makan space pastu heavy load so uninstall plak benda ni. Then, dengan adanya application BlueStacks gua boleh main coc guna komputer. Lagi puas hati, besar gedabak. huhu


I'm still beginner. Still berjinak dengan coc, tp rasa cam dah puas dah main benda ni. Digalakkan si tegar coc better main benda ni kat komputer untuk elakkan hp tersayang dari heavy load + panas = cpu grr. hoho. Apps especially games memang makan bateri phone plus overheating mobile phone. 


Size pum besar la jugak, puas hati nak main. Ni guna lappy punyer.  So kalau nak tau caranya klik sini: http://fatihahazanan.blogspot.com/2015/02/bluestacks-app-sama-macam-play-store.html






BlueStacks App Sama Macam Play Store?

Assalamualaikum w.b.t,

Sape tau ape tu BlueStacks? Ahaa. Yang belum tau tu jom ambik tau. BlueStacks ni merupakan satu application sebijik macam Play Store, tempat untuk download apps contoh whatsapp, camera 360 ataupum games. Play store khas untuk pengguna mobile phone, tapi Bluestacks khas untuk komputer!


Sekarang ni whatsapp, games macam clash of clans, maze runner, instagram korang boleh access through computer. Perhh hebat. Nak main games yang ada kat play store tu pum korang boleh main semua. Ahaaa. Thorbaik! 

Download kat sini: BlueStack App


Click download, pastu install je. Then korang pilih nak install ape! Memang puas hati. 



Wednesday, 11 February 2015

1st GiveAway WanitaBesiBerbicara

Assalamualaikum w.b.t,

Jemput join GA sis Emma you all. Syaratnya sangat senang!
Klik banner yer:


Once 22 March is arrive, so I just wanna wish "Happy belated" to sis Emma :)


Happy suweet 24 sis Emma yah!

Ucapan diiringi doa untuk sis Emma,
Ikhlas dari saya Fatihah Azanan :)


Amin....Ya rabbal alamin...

The most important thing since age is growing faster, semoga dipercepatkan jodoh. Eah dah kahwin belum eah Sis Emma ni. Okei. Kalau dah kahwin semoga kekal bahagia hingga ke hujung hayat.
Insha'Allah.


Amin once again. Tuan empunya badan lawa, conpem ramai peminat ni. hihi. Anyway, May Allah bless you dear sis Emma :)


Salam perkenalan dari saya, semoga ukhwah kita terbina dengan eratnya walaupun menggunakan blog life. hihiks. Nice to meet you .



Tuesday, 10 February 2015

Giveaway 7 Hari by Syira Lokman

Assalamualaikum w.b.t,

Jemput join semua, klik banner bawah ye :)


Antara Hadiah-Hadiahnya:

Wang tunai RM50 [Ayuni]
Wang tunai RM10 [Fadzi]
Wang tunai RM10 [Khaty]

Topup RM10 x1 [Inani]
Topup RM10 x1[Azharan]
Topup RM10 x2 [Along]
Topup RM5 x2 [Diee]

4 helai Sapu tangan vintage x1  [Diee]
Basic H Shaklee RM46 [N.Aqidah Azahar]
Belvya 1 jar (nilai : 85 WM, 95 EM) [Fina]

Review Blog [Nurin]
Tapak Iklan free selama sebulan [Syira]

Tamat: 16 February 2015

Sakitnya Bila DiFitnah!

Assalamualaikum w.b.t,

Fitnah? Hanya Allah yang tau betapa sakitnya difitnah atas sesuatu yang kita xbuat kan. Tapi, kena ingat bahawa Allah xakan menguji hambanya diluar kemampuan mereka kan?? Bila mereka yang berpangkat ada kuasa menabur fitnah kepada kita, yang hanya manusia biasa xmampu nak lawan selain pertahankan diri dengan kata2 dan bukti yang ada! Namun kerana kuasa bahawa dia berada lebih atas, selesa dan kuat berbanding kita.


Pernah x mengalami situasi ni bilamana korang difitnah hidup2x?

Sakit kan. Hanya Allah yang tau. Walaubagaimana pun, Alhamdulillah masih bersyukur kerana diuji oleh Allah s.w.t. Itu bermakna oleh masih sayang kat kita, supaya kita xlah lalai, leka dan jauh dari NYA. 


Pengalaman difitnah time belajar Diploma dulu atas tuduhan yang sangat murahan. End up terpaksa duk luar, rumah sewa. Aku bukanlah anak orang kaya! Awal sem target nak duk hostel hingga habis belajar serta cemerlang (Dean list) every semester. Tp, malangnya terpaksa dilempar keluar kerana malang xberbau. Namun, Allah itu maha Adil. Dia bagi rezeki melimpah ruah time tu.


Apa?
Abah dapat kerja tambahan. Alhamdulillah, dapat bagi duit untuk bayar umah sewa. Then, segala urusan belajar Allah permudahkan. Grad dengan Anugerah Naib Cansellor. Alhamdulillah :)


Jadi?? Jangan mengalah dengan apa yang Allah berikan kepada kita. Ada hikmah disebalik itu. Keep strong. :) Masih merindui dan terkenang zaman belajar Diploma dulu. Setiap langkah memang nak balas dendam untuk dapat Dean list setiap sem. Sebab nak buktikan even aku dicampak kat mana2 pum, Tapi I still alive and the most important thing cemerlang dengan jayanya.



Produk L'arome Apple Stem Cell Memang Berkesan!

Assalamualaikum w.b.t,

Sekarang ni produk hot iaitu L'arome yang menawarkan banyak faedah kepada pengguna! Harga sale RM100++ memang mahal. Susah nak cari harga below tu sebab biasalah kan orang berniaga mesti nak ambik untung banyak kan? Tapi, ada yang jual murah RM70 sumtim je. 

More info pm direct kat fb Sis Wany


Before that meh nak share Kelebihan yang ada pada produk Larome ni!


✔ Mengurangkan kesan parut selepas bersalin
✔ Tanpa risiko kesihatan.
✔ Tidak perlu berlapar.
✔ Hanya kurangkan sedikit amalan pemakanan (Bagi mendapat kesan yang lebih menakjubkan). Dapat bakar lemak uolls dalam masa 24jam. 
✔ Dapat mengurangkan kesan parut selepas bersalin bagi wanita.
✔ Dapat mengempiskan perut ....
✔ Membakar lemak secara berterusan.
✔ Menghilangkan stretch marks
✔ Menghilangkan selulit
✔ Menghilangkan double chin
✔ Boleh membantu mengempiskan perut ibu selepas bersalin
✔ Boleh membantu untuk mendapat kan six pack


Cara Menggunakan : 

✔ Sapukan 2 kali sehari, siang atau malam (selepas mandi ) pada bahagian bermasalah. (Gunakan setiap hari untuk kesan yang lebih baik). 
✔ Letakkan dalam 1-2 titik bergantung pada tempat sapuan.
✔ Jangan letak terlalu banyak sebab takut panas.
(Selang berapa minit selepas sapu, uolls akan mula berasa panas pada bahagian yang telah disapu) 


Nota Pendek : 
1.Tiada kesan minyak pada tangan dan bahagian-bahagian yangg telah disapu 2.Boleh juga disapukan pada double chin. 3.Mengeluarkan angin-angin dalam badan.
4.Jangan terkena mata dan mulut. Basuh tangan selepas mengambil produk ini.

Monday, 9 February 2015

Beza Students Degree Dari Diploma Dan Matrik/Asasi

Assalamualaikum w.b.t,

Lepasan Diploma atau Matrik/Asasi mempunyai kelebihan masing2 bila bawa diri dalam Degree life. Kalau dulu lecturer bagitau yang budak lepasan Diploma ni senang adapt once dah masuk dengan Degree life. 3 tahun belajar Diploma dulu, so guna pengalaman orang kata well makan garam. huhu. Memang betul. Tapi, ada kelemahan masing2x. Xgitu budak lepasan Diploma? haha

Ni ape yang dialami oleh kami, geng2x lepasan Diploma once dah hidup dalam Degree Life. Iaitu, Malas nak mampuihhhh!!! Betul tu. Sebab Diploma dulu dah 3 tahun, sekarang pulak 2 tahun setengah/ 3 tahun. So, mood nak belajar tu dah hilang. Dah xrajin macam Diploma dulu. Dah tu orang lain yang further study ke Master, PHD dan highest level lagi excellent je?? Entahla. 


So, bagitau lah kat kawan supaya bagi tau kat adik2 nanti masuk asasi atau matrik. Satu tahun then sambung degree terus. Memang semangat lah nak study. Yang penting umur tuu jimat. Maybe budak lepasan Diploma jadi camtu sebab umur? hahaha. 


Tapiii...
Kawan gitau yang xjugak. Ada yang "culture shock"! Dulu belajar 1 tahun, memang disiplin tinggi la. So, sekarang Degree bebas cket so faham2x lah.

Conclusion?? Depend atas orang tuu lah. Kalau nak? Memang dapat la kan dengan usaha yang setimpal! Masing2 ada kelebihan serta kelemahan. Anyway good luck :)


Kos Biomole Ni Susah Macam Medik Ea??

Assalamualaikum w.b.t,

Bila junior or junior to be search for keys #Biomole UiTM, taraa membawa kepada my blog. Alhamdulillah, ikhlas hati ini memang nak tolong adik2 yang nak further dalam degree especially kos Sains Biomolecule UiTM Shah Alam. 



Ok, Bila adik2 ni tanya. 
#Akak....Kos ni susah kan? Ade orang kata lagi susah dari MEDIK??
Ekk. Entahla akak nak bagi komen. Honestly, kos ni "memang susah" kalau korang xstudy. hihi. So far ade je yang dapat Dekan! Cuma akak je belum :(.


Every sem memang plan nak dapat dekan. Satu KELAS punya skor!! Malangnya final punya soalan perhhhh... Pikir luar kotak. So?? hahaha. Cobaaan. Bila nak dekat result keluar hanya mampu berdoa la, usaha pum dah. So tawakkal je lah. Cuma, nasihat untuk adik2 yang nak sambung kos ni make sure korang memang kena betul2x serius giler la. Rajin tu penting!


Jangan jadik macam akak, malas nak mampuih.. Oppsss. Entahla, sejak masuk degree ni memang perangai macam tu. heee. Ape pum never give up. I will try my best especially skor Dekan. hurm..

So, thats all.