Monday, 9 February 2015

Beza Students Degree Dari Diploma Dan Matrik/Asasi

Assalamualaikum w.b.t,

Lepasan Diploma atau Matrik/Asasi mempunyai kelebihan masing2 bila bawa diri dalam Degree life. Kalau dulu lecturer bagitau yang budak lepasan Diploma ni senang adapt once dah masuk dengan Degree life. 3 tahun belajar Diploma dulu, so guna pengalaman orang kata well makan garam. huhu. Memang betul. Tapi, ada kelemahan masing2x. Xgitu budak lepasan Diploma? haha

Ni ape yang dialami oleh kami, geng2x lepasan Diploma once dah hidup dalam Degree Life. Iaitu, Malas nak mampuihhhh!!! Betul tu. Sebab Diploma dulu dah 3 tahun, sekarang pulak 2 tahun setengah/ 3 tahun. So, mood nak belajar tu dah hilang. Dah xrajin macam Diploma dulu. Dah tu orang lain yang further study ke Master, PHD dan highest level lagi excellent je?? Entahla. 


So, bagitau lah kat kawan supaya bagi tau kat adik2 nanti masuk asasi atau matrik. Satu tahun then sambung degree terus. Memang semangat lah nak study. Yang penting umur tuu jimat. Maybe budak lepasan Diploma jadi camtu sebab umur? hahaha. 


Tapiii...
Kawan gitau yang xjugak. Ada yang "culture shock"! Dulu belajar 1 tahun, memang disiplin tinggi la. So, sekarang Degree bebas cket so faham2x lah.

Conclusion?? Depend atas orang tuu lah. Kalau nak? Memang dapat la kan dengan usaha yang setimpal! Masing2 ada kelebihan serta kelemahan. Anyway good luck :)


4 comments:

  1. All the best ! ,

    Saya ada buat GA , Sudi tak join ? http://matalensajemariberceloteh.blogspot.com/2015/02/1st-giveaway-wanitabesiberbicara.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks alot :)
      Insha'Allah free nanti sy join ye.

      Delete
  2. setuju dengan it depend kepada setiap individu how dian nak handle that sort of thing.. hehe
    budak diploma, surely dah ada experience msuk alam uni gitu. and maybe sebb diploma dah 3 tahun, smbung degree terasa agak malas itu mungkin datang.. sila tepis ya.. hehe.. wish you good luck in future.. :D

    ReplyDelete

Thanks for do visit this blog. Please wait for comment moderation from me okey :)