Tuesday, 3 February 2015

Fitnah Berteknologi Canggih

Assalamualaikum w.b.t,

Zaman sekarang ni senang je nak spread rumors/gosip atau dengan kata lain "Fitnah" ke merata tempat dalam sekelip mata! Kalau dulu nak sebarkan benda ni datangnya dari "word of mouth" dari mulut ke mulut sebab? Xde lagi teknologi canggih dihujung jari macam zaman sekarang, Internet such as social networking medium. 


Mudahnya nak buat dosa kan? Berita duk buat citer yang bukan2x sebab nak biar sedap ayat dia tu demi nak tarik minat pembaca. Pastu si pembaca post kat fb/twitter/ig dan mengajak si pengomen yang sok2x suci or keyboard warrior untuk bagi opinion, hujah, nasihat dan sebagainya.


Kalau xtau buat xtau! Ni komen macam semua dia tau. Sakit betul bila baca komen "manusia" macam ni. So, kalau Tiey lah memang xkan komen la. Silent is better kan :)

Latest news pasal budak UiTM yang kena kelar tu, the truth wasn't be told to the people. Tapi, buat cerita yang laki tu pakwe dia bla2x. Tp, kena culik. Hurm...


Pastu yang duk viralkan keadaan Seniman Tan Sri JinsShamsuddin yang kurus kering kerana penyakir Alzheimer.  Kata keadaan dia tenatla dan sebagainya. Memang ada positive nya, once pembaca tengok gambar ni, automatik kita sama2x mendoakan kesihatan beliau. Tapi, gambar ni xdapat izin family beliau untuk tatapan umum kerana ia mengaibkan si suami/bapa kepada keluarga mereka.


Semoga kita dijauhi dari Fitnah. Sesungguhnya fitnah itu lebih buruk dari membunuh. Masya'Allah.



2 comments:

  1. Bila dah teknologi makin canggih ni, segala pendapat tak sempat nak ditapis, dah terpublish/post..

    Tapi tu la, apa2 pun semuanya bergantung pada setiap individu.. hehe.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup betul tu Shad. So, bila nak buat something especially benda yang boleh membawa kepada fitnah atau benda buruk, think twice :)

      Delete

Thanks for do visit this blog. Please wait for comment moderation from me okey :)