Wednesday, 22 April 2015

Kelebihan Makanan Pedas Untuk Kesihatan

Assalamualaikum w.b.t,

Long time no see ya. Finally datang jugak dengan entry "Kelebihan Makanan Pedas Untuk Kesihatan". Spicy food terhasil dari ramuan "LADA" sebab tu jadi pedas. So, ada benefits x lada ni?Cari penyakit je makan pedas ni, last2x mulut panas. Tapi. ramai pengemar masakan pedas kan? Okei, move to the main point, kelebihan masakan pedas antaranya: 


**** Hilangkan Berat Badan ****

Cili ataupun makanan pedas ni dapat meningkatkan kadar metabolisma badan. Kajian telah membuktikan bahawa component utama dalam chilies atau lada yang dikenali sebagai capsaicin mempunyai kesan thermogenic yang menyebabkan badan kita dapat membakar kalori untuk 20 minutes. So for those yang nak diet, jom try makan makanan pedas, tengok berkesan ke x.


**** Kesihatan Jantung ****

Kajian menunjukkan bahawa beberapa budaya yang mengamalkan pemakanan spicy food mempunyai risiko yang rendah untuk terkena serangan jantung dan stroke. Sebab utama ialah lada boleh mengurangkan effect kerosakan oleh LDL atau dikenali sebagai bad cholesterol. Malah kandungan capsaicin dalam lada juga dapat menghalang radang (inflammation) yang mana merupakan faktor risiko bagi masalah jantung.


**** Penghalang Kanser ****

Berdasarkan daripada kajian yang dilakukan oleh American Association for Cancer Research, kandungan capsaicin dalam lada dapat membunuh beberapa sel kanser dan leukemia. The most common spice, macam turmeric (kunyit) yang biasa terdapat dalam serbuk kari rempah ratus dan mustard (biji sawi) boleh memperlahan kadar penyebaran sel2 kanser dan pertumbuhan tumors. Gregory A, senior consultant for health care berkata ia mempunyai kesan yang positive pada badan untuk membunuh kanser sel sepertimana drugs cancer berfungsi.


**** Menurunkan Tekanan Darah ****

Vitamin A dan vitamin C dapat menguatkan dinding otot jantung tatkala haba yang dihasilkan dari pemakanan yang pedas dapat meningkat kadar pengaliran darah keseluruh bahagian badan. Justeru, kedua2 approach tadi mempunyai fungsi yang sama iaitu menguatkan system saluran jantung. 



**** Meningkatkan Penghasilan Hormon Baik ****

Untuk pengetahuan anda, spicy food dapat meningkatkan penghasilan hormon2 baik seperti serotoin yang mana berfungsi untuk mengurangkan kadar tekanan dan stress.


So itu saja antara kelebihan makanan pedas untuk kesihatan. Setiap benda yang wujud dalam alam ini mempunyai manfaat masing2x samada untuk ecosystem ataupun untuk makhluk yang hidup. 



Sunday, 19 April 2015

First Time Makan Di Lawangsari Sek 7

Assalamualaikum w.b.t,

Long time no see ya dear readers. Ok. Food review is coming since this week I'm free, well cuti mid sem. So, those student UiTM Shah Alam conpem kenal restoran ni kan. 
Restoran: Lawangsari
Lokasi: Belakang Giant Sek 7, Shah Alam

Sebenarnya kedai ni sekali dengan pisang cheese jakarta yang femes sangat kat fb tuu haa. Actually dah lama terdetik nak datang sini, tp finally i went to da place!

Tiey order pisang cheese coklat RM8.


Rasa dia not bad la. Pisang dia sedap crunchy + masin mentega. Best la. Cheese banyak cuma coklat agak sikit. Kalau nak sedap kena extra chocolate. Lagi sedap ada dip coklat. Perhh. Memang nikmat makan . huhu

Jom order


At the same time kami order makanan -nasi goreng- sebab dah duk kat meja kedai Lawangsari tu kann. Kawan order Nasi Goreng Lawangsari = main menu sana and tiey plak order nasi goreng seafood.

Taraaa. Nasi Goreng Lawangsari


Kuah kaler hitam tu rasa dia black paper bbq camtu. Tiey plak order Nasi goreng seafood tapi sebab display dia xlawa kaler kicap2 gitu tambah lambat cket sampai so terus mam. Xdapat snap.

So xnak citer panjang2, korang datanglah try.

Evaluation: 3/5 stars 


Sunday, 5 April 2015

Nasi Kerabu Nara Jumbo Femes!

Assalamualaikum w.b.t,

Mana peminat nasi kerabu ni. Haa meh nak review nasi kerabu yang ti makan kat sini
Location: PKNS Shah Alam


Jemput singgah fb dia, nanti korang leh skodeng apa menu yang ada kat situ. 



Tiey order Nasi Kerabu NARA Jumbo + Teh tarik madu ice


Perhh teh tarik madu ice dia memang sedap + nasi kerabu tuu


Ni makan lepas men bowling kat Plaza Alam Sentral (P.A.S)..Kul 8.30pm kiteorang pi mam sini, means kedai ni still bukak even malam. Tu yang nak highlight. huhu

Nasi kerabu ketam kat sini xde, ada kat cawangan lain. Plan nak mam yg ketam punya, tp xpe la try yg nara jumbo punya. Ni gambo dio. Curik dr fb HON


Kedai kat PKNS:


Food star?
4/5 stars given from me! Knp bukan 5 stars sebab rasa cam agak kering, biasa rasa cam basah sikit  sebab ada kuah yg kurang selain budu dan sambal.
Recommended utk u all try. Xrugi kalau datang mam sini.


Happy Birthday My Friend, Dayat

Assalamualaikum w.b.t,

Special entry for you dear xrommate, but still classmate, friendmate, fusionmate and ape2 je lah. Sanggup buat entry lewat malam just because of you. huhu


03 April is your bornday! Happy birthday to you Hidayatul Mustaqim or known as Dayat. Turned to 23 sweet years old. Alhamdulillah, dah besar panjang means dah xlama nak kahwin tuu. lol. Ok. tahun depan habis degree kan. hehe :)


Serious rasa cam terharu bila awak gtau "Bila saya check hp, xde plak wish dari awak".......The closest one-friend- xwish. Saje je tuu sebab nak suprise kan awak malam tuuu. hehehe
I always remember the day wahai dear friend Dayat ♥♥♥♥♥♥

Nanti kita celebrate birthday sama2 yer, tunggu my birthday dulu. huhu. Thats all. Nanti jangan kata yang blog Tiey berhabuk sebab dah buat special entry for u dayat. hehe. 

At the same time sambut birthday Hisyam 30 March, Happy birthday bro :)


Together celebrate both of  bornday friends Dayat & Hisham :)
Happy bithday to both of you!

Semoga dipanjangkan umur serta berjaya didunia & akhirat. Amin.



Blog Berhabuk??

Assalamualaikum w.b.t,

Nyte peeps. Memang blog ni dah berhabuk sebab tuan blog malas + busy nak update blog. Banyak benda nak cerita tapi sebab kebisian yang melanda campur dengan malas so macam ni lah blog jadinya.


However, never makes Nuffnang disappointed on you! Dah bagi iklan xkan mau goyang saje, mesti ad traffic maa... Ok., i will try to hit back my blog traffic. Stay tuned. haha 
K. baiii. Tengah carik idea ;D