Friday, 14 August 2015

Science Biomolecule Semester 5

Assalamualaikum w.b.t,

So today 14 August 2015, I'm officially end of Semester 5. Result sem 5 dah keluar, Alhamdulillah lulus semuanya. Hanya Allah yang tau betapa berdebarnya nak check result disebabkan oleh Killer subjek punye. Fuhhh. Syukur Ya'Allah. 


Story mory pasal "Science Biomolecule".. Kronologi Semester 1, 2, 3, 4 and now Semester 5 boleh baca kat situ. 

So ni subjek semester 5!


BMS545: Immune- Lecturer Dr. Hana. Fuhh. Ni subjek killer bagi kiteorang la. hehe. Alhamdulillah lulus. Takut nak check sebab final haritu agak susah la katekan. So, immune ni korang belajar pasal immunity, lymphoid organ etc. Ad lab. 

BMS654: Disease - Lecturer Dr. Saiful. Belajar pasal disease- Hallmark of Cancer, Chromosome, Syndrome Down, Huntington disease. Memang fun + cerita + ilmu yang Dr. Saiful share. 

BMS656: Functional Genomics - Lecturer Dr. Saiful. Subjek ni persis Bioinfo yang korang ambik sem lepas tu. Xde lab. Yang ni best. hehe

BMS662: Patho - Lecturer Prof Ilham. Ni subjek feveret. Belajar pasal diease yang disebabkan oleh mikrob contohnya Salmonella, Shigella etc. Kena hafal cycle dia. Ada lab. Tapi yang paling awesome, Prof Ilham memang terbaikk!

ENT600: Entrepreneurship: Puan Siti Zahrah. Quite fun dengan cara Puan yang mengajar. Sempoi sangat2x. Siap boleh makan lagi. Kena buat blueprint, projek team. Kena buat video + presentation (individual) untuk ape2 je. Video + projek xyah present kat depan pum.

FSG661: Final Year Project - Under sv masing2. Ahaa. Yang ni lew paling curik banyak masa. Gap banyak dihabiskan kat lab je. Buat projek... Pandai2 la bagi masa ye. Gara2 benda ni blog terabai. Ceh. Really enjoy + stress buat projek, tapi ilmu tu penting + pengalaman. :)

TAC501: Bahasa ke 3. Bahasa Arab pilihan saya. Makin tinggil level dia makin susah belajar. Tapi xde susah pum nak skor. 

Science Biomolecule Semester 4

Assalamualaikum w.b.t,

Fuhh tetibe rajin menulis belog. Ni memang rare. Btw, niat nak sambung details explanation pasal kos Degree "Science Biomolecule Semester 4" diteruskan! 


Ni haa "Science Biomolecule". Ada details kronologi untuk setiap sem 1-3.
Now nak citer cket pasai sem 4. 

Ni subjek sem 4:


Semester 4: Science Biomolecule korang kena ambik 8 subjek!
Details for each subjek:


BMS541: Subjek Methods II- Lecturer Dr. Faiz. Subjek ni korang belajar pasal molecular method contohnya PCR, Machine FISH, Micorarray etc. Lab ada. 

BMS544: Subjek Biotek- Lecturer Dr. Syarifah. So biotek ni ada topic details pasal animal, plant, mikrob dan sebagainya. Lab ada.

BMS546: Subjek cell signalling- Lecturer Dr. Rohana. Nota dia bagi cuma xdetails. Belajar basic pasal macam mana signal2 dalam badan ni akan affect our body system. Contoh molecular signal (ligand) move on to our receptor kat cell pastu involved gene expression as body punya feedback mechanism. (Mini project group)

BMS651: Subjek Bioinfo- Lecturer Dr. Roziah. Belajar banyak guna komputer. Macam mana nak guna blast, ncbi, nak buat phylogenetic tree, nak design primer, nak cari size gene dan sebagainya. Lab dia kat lab komputer. 

ELC550: English 3rd level- Lecturer Dr.Dina. Belajar cara nak buat reference, APE format. Summarize dan etc.

FSG611: Proposal Final Year Project - Under supervisor masing2. Supervisor korang boleh pilih tpi orang yang handle cos ni (lecturer) akan bagi mana yg dikira rezeki korang. Dapat supervisor camtu ke cmni redha je la. Korang jugak yang tick kan. So time ni korang kena buat proposal, intro, literature review, method etc. Subjek ni lew yang pening sebab kena baca banyak article. Pastu wajib jumpa sv nak tunjuk kita punya ongoing project search. 

MIC674: Biosafety - Lecturer Dr, Faiz. Sama macam method II. Ada lab, banyak buat discussion how to minimize hazard n so on. 

TAC451: Bahasa ke 3. Belajar level bahasa ke 3 up cket dari before ni. Tapi, Bahasa arab senang nak skor.