Wednesday, 23 March 2016

Giveaway Cash RM600 MAC2016 by Emas Putih

*sila tekan banner diatas untuk join*

Hadiah :
Top Referral RM100x1
Random Cash RM50x10

Start : 20 Mac 2016 - 3 April 2016

Monday, 21 March 2016

Praktikal Di USM Kubang Kerian

Assalamualaikum w.b.t,

Actually  nak habak benda ni dah berbulan yang lalu tpi sebab xde mood so now baru dapat den cerito pasal praktikal kat:
Hospital Universiti Sains Malaysia, 
Kubang Kerian Kelantan



Time ni pertengahan sem 5, kalut cari tempat untuk internship takut xdapat la kan. Memandangkan tempat tinggal kat Panji, Pengkalan Chepa so nak la intern tempat yang dekat dengan rumah. So try call Ain medicare company kat pc tu, tpi diorang gtau dah full utk internship. Hurmmm...


So kami try la apply internship kat USM kubang kerian ni. Google punyer sebab xtau nak send alamat kat mana, pastu nak refer ke sape + department mana. Kan usm tu besaq, kena specific la deparment mana yang korang nak praktikal samada pathology, immunology, genome centre etc.

Alhamdulillah, kami berjaya diterima internship selama 3 bulan (14 minggu):
22 July 2015- 22 October 2015
Tempat: Pusat Genome Centre, USM

First day: 22 July
Pendaftaran: 

- Kenal sangat USM Kubang Kerian ni tpi bila nak kena cari tempat pendaftaran perhh susah ma. Dah la gi sorang so jawabnya tersesat la. Pendaftaran dia kat komplek pentadbiran, tepi padang USM. Kalau u alls masuk dari traffic light kat pergigian tu korang kena masuk dalam lagi hingga kat pintu pagar pak guard. Kalau xkenal better tanya pak guard. Tiey jalan kaki dari Fakulti pergigian hingga pejabat pentadbiran mmg peluh ketiak. Rasa nak pengsan sebab jauh giler. huhu

Ni dia kompleks pentadbiran:



Bila dah jumpa kompleks pentadbiran tu korang masuk je dalam pejabat then gtau nak daftar as a internship student. Nanti isi borang dan yang paling penting bagi 2 keping kalau xsilap "Gambar Passport"! sebab nak buat matrik kad. 

Next-----) Lepas siap daftar tu korang kena pegi department/ tempat official (ada kat surat tawaran) untuk internship. Kalau Tiey kena pergi Pusat Genome Centre, berdekatan dengan wad bersalin ( Wad Berlian) atau sebelah Jabatan Obstetrik danGinekologi Tingkat 1. 


Ni dalam genome centre ada bnyak room. Meeting room, cleaning room, cytogenetic room, molecular room, surau, pantri n so on. Serious memang best duk dalam ni sebab selesa.



Time sampai tu  geng dah sampai ; Dayat, Fara, Mika n Azie. Dr. Tan Huay Lin as our Coordinator for Internshio kat USM yg bnyak guide kiteorang. So first day dia bagi taklimat n intro pasal room2 dalam centre ni pastu staf2 dan supervisor untuk each of student. Perhh. Ingatkan bawah sorang supervisor (lecturer) tu 2,3 org student. Tu dia each of student get one supervisor.

Disebabkan ada student praktikal jugak kat situ so kiteorang xde tempat then kite orang kena stay dalam bilik mesyuatat sementara waktu, until student praktikal lama habis diorang punya period. Almost 3 weeks jugak stay dalam bilik ni. 


First day dah dapat handbook. Balik kena study sebab esok dia nak soal. Perhh mantap. To be honest praktikal kat sini dah macam buat master or second final year project. Awal2 tu memang stress sebab kena study then kena soal u alls. Memang menyesal sebab praktikal kat sini sebab bnyak benda kena buat, study n study...

See. Dalam Human Genome Centre ni ada 2 kerja utama yang kiteorang kena buat.
1. Cytogenetic Analysis
2. Molecular Genetics Analysis 
Klik here more details


On that week kiteorang diberi benda ni. Haaa. Kena susun chromosome at the right position. Before tu Abang Nik staff genome explain detail dlu dia punya structure but on that day Tiey xde sebab pergi jumpa Supervisor at Fakulti Pergigian. 


Time ni jugak kena gi kat Blood Bank USM untuk donate darah, 10 ml untuk run for cytogenetic test that will be explained later on.