Wednesday, 23 March 2016

Giveaway Cash RM600 MAC2016 by Emas Putih

*sila tekan banner diatas untuk join*

Hadiah :
Top Referral RM100x1
Random Cash RM50x10

Start : 20 Mac 2016 - 3 April 2016

Monday, 21 March 2016

Praktikal Di USM Kubang Kerian

Assalamualaikum w.b.t,

Actually  nak habak benda ni dah berbulan yang lalu tpi sebab xde mood so now baru dapat den cerito pasal praktikal kat:
Hospital Universiti Sains Malaysia, 
Kubang Kerian Kelantan



Time ni pertengahan sem 5, kalut cari tempat untuk internship takut xdapat la kan. Memandangkan tempat tinggal kat Panji, Pengkalan Chepa so nak la intern tempat yang dekat dengan rumah. So try call Ain medicare company kat pc tu, tpi diorang gtau dah full utk internship. Hurmmm...


So kami try la apply internship kat USM kubang kerian ni. Google punyer sebab xtau nak send alamat kat mana, pastu nak refer ke sape + department mana. Kan usm tu besaq, kena specific la deparment mana yang korang nak praktikal samada pathology, immunology, genome centre etc.

Alhamdulillah, kami berjaya diterima internship selama 3 bulan (14 minggu):
22 July 2015- 22 October 2015
Tempat: Pusat Genome Centre, USM

First day: 22 July
Pendaftaran: 

- Kenal sangat USM Kubang Kerian ni tpi bila nak kena cari tempat pendaftaran perhh susah ma. Dah la gi sorang so jawabnya tersesat la. Pendaftaran dia kat komplek pentadbiran, tepi padang USM. Kalau u alls masuk dari traffic light kat pergigian tu korang kena masuk dalam lagi hingga kat pintu pagar pak guard. Kalau xkenal better tanya pak guard. Tiey jalan kaki dari Fakulti pergigian hingga pejabat pentadbiran mmg peluh ketiak. Rasa nak pengsan sebab jauh giler. huhu

Ni dia kompleks pentadbiran:



Bila dah jumpa kompleks pentadbiran tu korang masuk je dalam pejabat then gtau nak daftar as a internship student. Nanti isi borang dan yang paling penting bagi 2 keping kalau xsilap "Gambar Passport"! sebab nak buat matrik kad. 

Next-----) Lepas siap daftar tu korang kena pegi department/ tempat official (ada kat surat tawaran) untuk internship. Kalau Tiey kena pergi Pusat Genome Centre, berdekatan dengan wad bersalin ( Wad Berlian) atau sebelah Jabatan Obstetrik danGinekologi Tingkat 1. 


Ni dalam genome centre ada bnyak room. Meeting room, cleaning room, cytogenetic room, molecular room, surau, pantri n so on. Serious memang best duk dalam ni sebab selesa.



Time sampai tu  geng dah sampai ; Dayat, Fara, Mika n Azie. Dr. Tan Huay Lin as our Coordinator for Internshio kat USM yg bnyak guide kiteorang. So first day dia bagi taklimat n intro pasal room2 dalam centre ni pastu staf2 dan supervisor untuk each of student. Perhh. Ingatkan bawah sorang supervisor (lecturer) tu 2,3 org student. Tu dia each of student get one supervisor.

Disebabkan ada student praktikal jugak kat situ so kiteorang xde tempat then kite orang kena stay dalam bilik mesyuatat sementara waktu, until student praktikal lama habis diorang punya period. Almost 3 weeks jugak stay dalam bilik ni. 


First day dah dapat handbook. Balik kena study sebab esok dia nak soal. Perhh mantap. To be honest praktikal kat sini dah macam buat master or second final year project. Awal2 tu memang stress sebab kena study then kena soal u alls. Memang menyesal sebab praktikal kat sini sebab bnyak benda kena buat, study n study...

See. Dalam Human Genome Centre ni ada 2 kerja utama yang kiteorang kena buat.
1. Cytogenetic Analysis
2. Molecular Genetics Analysis 
Klik here more details


On that week kiteorang diberi benda ni. Haaa. Kena susun chromosome at the right position. Before tu Abang Nik staff genome explain detail dlu dia punya structure but on that day Tiey xde sebab pergi jumpa Supervisor at Fakulti Pergigian. 


Time ni jugak kena gi kat Blood Bank USM untuk donate darah, 10 ml untuk run for cytogenetic test that will be explained later on. 








Friday, 29 January 2016

Permohonan Biasiswa Shell Malaysia 2016

Assalamualaikum w.b.t,

Memandangkan krisis ekonomi 2016 so bajet belajar automatik meningkat secara drastik. Nak guna ptptn rasa cam ekkk. JPA? Kalau dah try meh try mohon 
"Biasiswa Shell 2016- Malaysia: Permohonan Sambung Belajar diDalam dan Luar Negara"

shell scholarship

Permohonan biasiswa Shell Malaysia 2016 dibuka dari: 
11/01/2016 (Isnin) - 10/02/2016 (Rabu)

SHELL Malaysia mencari pelajar yang layak untuk ditaja yang sedang atau bakal menyambung pelajaran dalam pengajian tinggi dalam bidang berikut:
Engineering: Mechanical, Civil, Chemical, Petroleum, Electrical & ElectronicsSciences: Geology, Geosciences, Geomatics, Geoinformatics, Biostratigraphy,Commercial: Human Resources, Finance & Accounting, Business & Management
Syarat2 & Permohonan boleh dirujuk disni: 
 Good luck :)


Thursday, 14 January 2016

End of Debate Session

Assalamualaikum w.b.t,

Last year, last semester. Xde la packed sngat jadual since 5 subjects je ambik n only 2 papers yang ada final. So, 2 yang lain no final papers but too much articles needed to read and test over n over. 
So, one of the subject is ethic, discuss on ethical issues on genetically modified application that had been established for a long time ago and recently try to market gmo product. 

We as a student mesti faham what is the gmo? Why do we need gmo? The advantages and disadvantages offered by them?
Basically, gmo involved the transfer of gene from one of source such as bacteria, virus or gene silencing to the subject sample. 

Ehh, ter introduce and explain pulak pasal gmo. Yesterday Alhamdulillah done debate session, represented as NGO which is against of the GMO product. 
We are focus on the GM Sweet pepper Capsicum annum viral disease resistant PK SP01


One of the valuable knowledge and information we've gained through the study of this subject- Ethic-
Kalau tanya public people and even the closest one especially our family they might clueless what is the GMO? Bahaya yang mereka xtahu, such a war tapi xnampak.

GMO xsemestinya buruk since it involved gene modification by altering natural creation but in order for human sustainable so we have to...


Monday, 4 January 2016

Happy New Year 2016

Assalamualaikum w.b.t,

Almost several months or half of year kot xupdate belog. Busy? Not really, but out of mood. 
First of all Happy New Year, 2016 guys. Miss u alots :)



New Year 2016 with new things to achieve! Gonna be fresh graduate soon tapi kepala bercelaru pasal keje ouh keje. May Allah ease my way and indeed all of us. InshA'Allah Amin. 
Hope mood blogging datang sebab banyak benda nak update ni. 

See u again, bye :)


Friday, 14 August 2015

Science Biomolecule Semester 5

Assalamualaikum w.b.t,

So today 14 August 2015, I'm officially end of Semester 5. Result sem 5 dah keluar, Alhamdulillah lulus semuanya. Hanya Allah yang tau betapa berdebarnya nak check result disebabkan oleh Killer subjek punye. Fuhhh. Syukur Ya'Allah. 


Story mory pasal "Science Biomolecule".. Kronologi Semester 1, 2, 3, 4 and now Semester 5 boleh baca kat situ. 

So ni subjek semester 5!


BMS545: Immune- Lecturer Dr. Hana. Fuhh. Ni subjek killer bagi kiteorang la. hehe. Alhamdulillah lulus. Takut nak check sebab final haritu agak susah la katekan. So, immune ni korang belajar pasal immunity, lymphoid organ etc. Ad lab. 

BMS654: Disease - Lecturer Dr. Saiful. Belajar pasal disease- Hallmark of Cancer, Chromosome, Syndrome Down, Huntington disease. Memang fun + cerita + ilmu yang Dr. Saiful share. 

BMS656: Functional Genomics - Lecturer Dr. Saiful. Subjek ni persis Bioinfo yang korang ambik sem lepas tu. Xde lab. Yang ni best. hehe

BMS662: Patho - Lecturer Prof Ilham. Ni subjek feveret. Belajar pasal diease yang disebabkan oleh mikrob contohnya Salmonella, Shigella etc. Kena hafal cycle dia. Ada lab. Tapi yang paling awesome, Prof Ilham memang terbaikk!

ENT600: Entrepreneurship: Puan Siti Zahrah. Quite fun dengan cara Puan yang mengajar. Sempoi sangat2x. Siap boleh makan lagi. Kena buat blueprint, projek team. Kena buat video + presentation (individual) untuk ape2 je. Video + projek xyah present kat depan pum.

FSG661: Final Year Project - Under sv masing2. Ahaa. Yang ni lew paling curik banyak masa. Gap banyak dihabiskan kat lab je. Buat projek... Pandai2 la bagi masa ye. Gara2 benda ni blog terabai. Ceh. Really enjoy + stress buat projek, tapi ilmu tu penting + pengalaman. :)

TAC501: Bahasa ke 3. Bahasa Arab pilihan saya. Makin tinggil level dia makin susah belajar. Tapi xde susah pum nak skor. 

Science Biomolecule Semester 4

Assalamualaikum w.b.t,

Fuhh tetibe rajin menulis belog. Ni memang rare. Btw, niat nak sambung details explanation pasal kos Degree "Science Biomolecule Semester 4" diteruskan! 


Ni haa "Science Biomolecule". Ada details kronologi untuk setiap sem 1-3.
Now nak citer cket pasai sem 4. 

Ni subjek sem 4:


Semester 4: Science Biomolecule korang kena ambik 8 subjek!
Details for each subjek:


BMS541: Subjek Methods II- Lecturer Dr. Faiz. Subjek ni korang belajar pasal molecular method contohnya PCR, Machine FISH, Micorarray etc. Lab ada. 

BMS544: Subjek Biotek- Lecturer Dr. Syarifah. So biotek ni ada topic details pasal animal, plant, mikrob dan sebagainya. Lab ada.

BMS546: Subjek cell signalling- Lecturer Dr. Rohana. Nota dia bagi cuma xdetails. Belajar basic pasal macam mana signal2 dalam badan ni akan affect our body system. Contoh molecular signal (ligand) move on to our receptor kat cell pastu involved gene expression as body punya feedback mechanism. (Mini project group)

BMS651: Subjek Bioinfo- Lecturer Dr. Roziah. Belajar banyak guna komputer. Macam mana nak guna blast, ncbi, nak buat phylogenetic tree, nak design primer, nak cari size gene dan sebagainya. Lab dia kat lab komputer. 

ELC550: English 3rd level- Lecturer Dr.Dina. Belajar cara nak buat reference, APE format. Summarize dan etc.

FSG611: Proposal Final Year Project - Under supervisor masing2. Supervisor korang boleh pilih tpi orang yang handle cos ni (lecturer) akan bagi mana yg dikira rezeki korang. Dapat supervisor camtu ke cmni redha je la. Korang jugak yang tick kan. So time ni korang kena buat proposal, intro, literature review, method etc. Subjek ni lew yang pening sebab kena baca banyak article. Pastu wajib jumpa sv nak tunjuk kita punya ongoing project search. 

MIC674: Biosafety - Lecturer Dr, Faiz. Sama macam method II. Ada lab, banyak buat discussion how to minimize hazard n so on. 

TAC451: Bahasa ke 3. Belajar level bahasa ke 3 up cket dari before ni. Tapi, Bahasa arab senang nak skor.