Sunday, 30 December 2012

Sore throat :(


Assalamualaikum w.b.t,

Hye everyone, today is first starting my first class after 1 week holiday break at home. However, my throat was sore and I don’t know how to treat this one. Sometimes, throat sore indicates that your body going to have fever & flu. Oh noo. I hate that too much! Last night, my head was pain and it might caused by migraine. But, there is no effort that had been taken by me in order to treat that disease.  What’s going on me?

No one wants their body being infected by diseases, as it might disturb our study & also concentration in class. So, I’m trying my best to recover from this sore. It’s very painful, even swallow saliva we can feel the pain. Hopefully, this sore pain can be recovered as soon as possible with some efforts needed. I have read one article on how to treat sore throat.

””Ambil secubit- tiga cubit habbatul barakah atau as sannut di dalam hadis yang lain juga lalu digigit perlahan2 lantas dikepat lama2. Insya Allah anda akan dapati kahak anda mula cair dan penderitaan anda perlahan2 berakhir... amalkan dua kali sehari.””

Based on him, taking a few seeds of Habbatus sauda could treat sore throat by taking 2 times per day. I will try this method, and In sha ALLAH this disease can be cured.


Saturday, 29 December 2012

Return back to campus.

Assalamualaikum w.b.t,
I hve been return back to my second place which is Kuala Tererngganu home. Hoorey! & Alhamdulillah smpai dgn selamat. Naik bas sp bumi pd pkul 11pg, tu pum bas tambahan sbab tiket bas dh habis. huhu. Mjurla ad tiket gak,kalau x mmg kena ambik tiket pkul 8pg la,awl sngat tu nk tinggalkan family yg tersayang & tido.kekeke. Drp pkul 11am-2pm, mmg lega la after jijak kaki kat bus stand tu bila xtahan sngat naik bas tu, macam naik kuda je.

Tatkala smpai, trus letak brg2 kat tmpat duduk then trus duduk mcam org sesat je. Pening kepala yg teramat sngat, tmbah2 lg xcall sape lg yg nk p hantar ke umah sewa. Well, sorang2 kan cam tu la hidup kena berdikari. Tp, alhamdulillah terjumpa si fatma comel, kira ad teman la jgak kan. After that, try call prebet2 tp smunya bz,last2 ade pak cik prebet kat bus stand offer nk hntar dngan bayaran rm15 utk dua org. Pastu proses tawar-menawar,jadik rm 12 je. Hehehe. so, bukan beli brg je we need to bargain the given price.



Sebelum tunggu p.cik tu, kami dapat newspaper BH free tau. Wah, rasa macam sronok gler dpat benda free2 ni kan & pd masa yg sama senyum sinis jgak. huhuhuhu. Tp, juz baca main page & last page je. Dh tau matlamat newspaper tu ape. Tp ap yg menarik kat last page tu, yg pasal Norizwan selaku Ultras Malaysia & penyokong bola sepak Malaysia memohon presiden FAM melepaskan jawatan beliau! Wah,mmg berani punye smngat & usaha dlam memperkasakan bola sepak Malaysia. Bg sy, 100% sngat skong supaya ad perubahan pd FAM sbab cara pemikiran yg kuno yg diorang bawa ni xbwak kemana kita punya bola sepak. Based on Norizwan, stakat ni Malaysia mampu main kat AFC je yg level paling high bukan yg liga2 atasan. Tu je la kupasan dlam hati sy psal bola ni.hehe. Finally,both of us arrived safely at our love place. Yg fatma kat hostel & sy kat rumah sewa tercinta.






Friday, 28 December 2012

Lunch kat Yati Ayam Percik.

Asslamualaikum w.b.t,
Hye smua & salam jumaat kpd seluruh umat Islam. Hari nk share tempat yg paling best bg sesiapa yg nak makan nasi kerabu @ ayam pericik. Destinasi yg patut anda kunjungi! Sebab sy dh berpengalaman makan kat cni & makanan kat sane mmg best giler. Sy bg 5stars lah! hehehe. Best loh dpat makan free sbab akak yg belanja,well kita dh nk balik dh kat kampus xlama lg,so ap yg sy mengidam tu alhamdulillah dimakbulkan. Harga tu ok je,kira mmg lojik la dgn 3 org makan,RM30 sumtim. Bg sesiapa yg nk dtg @ mencuba makan kat area ni,bolehla ye. Ceh,promote plak. Tp xpe la,asalkan apa yg kita makan tu puas hati kan. :)

Ni gmbar2 yg sy snap smsa otway nk p sane & after dh smpai sane. XOXO









Falling in Love on Avril Lavigne since i was a young.

ASSALAMUALALIKUM. w.b.t



Today i'm gonna share about someone that had been a singer since she was young which is Avril Lavigne. She was my idol since i was young. Almost all of us know & familiar this famous international singer right. Actually i'm proud on her because of her's commitment, independent, full of confidence and determination in music industrial & also her talent! She was famous since we were child, but she still known by worldwide nowadays. So,she doesn't unforgotten by people as her voice is adorable, talented person and having good looking appearance also

Short biography about Avril Lavigne:
~Name: Avril Ramona Lavigne 

~Born: September 27, 1984
~When Avril was almost 18, she released "Complicated" from her debut album titled: "Let G
~Complicated" went to number #1 on Billboards Top 100 while also earning her 5 Grammy nominations, MTV music awards, MTV European music awards and many more.

Based on my blog song, i would like to share this I love You by Avril Lavigne



Monday, 24 December 2012

Hati xtenteram bila pikiq psal MUET!

ASSALAMUALAIKUM w.b.t,
Muet oh muet, diriku sentiasa terpaku tatkala memikirkan mu oh muet. Entahla,sero nalim tahap dewo kalu mikir ko muet ni. xtau la nk kato gano. YA,ALLAH engkau permudahkanlah segala urusan ku.AMIN! In sha ALLAH,saya akan usaha sebaik mungkin utk dapatkan band 3 keatas! usaha tangga kejayaan.

Mano2 hok tebaca entry post2 sy ni terutamanya hok bab2 speaking bahaso ingeris tu harap la jngan suko sore mugo ayat bi kito tu dasyat that dewo. Dalam blog ni la sy nk naip gapo2 hok sy raso sy xpatut tulis kat fb. Tapi kalu ada ore sudi nk betulkan ayat bi kito meme dialu2 kan la. Kiro nk practise nulis n speaking dlam blog ni je la.

So stakat tu je lah nk share hari ni.hehehe. tq sapo2 hok sudi baco.

Sunday, 23 December 2012

Recall back historical place

Assalamualaiku w.b.t,

Early morning i'm going to new secondary school that had been established about one year ago which is Sek.Men Panchor Perdana in order to register my youngest sister for intake in form 1. However, the date for registration is on 29 december, so we just return back to home. Oh noop. Nope return back to home, but having breakfast with my beloved family at Landak stalls. We are ordering nasi air and mee sup with air cendol's. Wow, awesome hot soup that suitable to be eaten during raining season.

Then, we are going to historical place which is pantai pak amat to see scenery at there. For a long time we haven't been here, all surrounding change because of physical factor and also environment. I don't know how to tell the differences of that place before and nowadays. But,let pictures describe everything.





Looking for natural beauty product?

Assalamualaikum w.b.t,

Hye everyone and sleep tight i wish to all of east cost people. Sleep during raining seasons is the best moment with cool air and good environment. Hihihihi

Straight to my purpose, i'm looking for natural beauty product right now?. Oh nope! I had found superB product and i'm trying to share to all of u. Natural products mean the chemical composition of those products are comprised from valuable nutrient that haven't hazard chemicals (side effect) for long period after using these products. As science student, being aware about chemical hazard is a good precaution before its too late to regret before choosing suitable product to apply on our skin body. 

First all, i would to share my product to all of my readers which is Metalfortis & Collagen Plus Vitamin E. Please visit on their fb page: sini

As consumer of this product, i'm recommended to all of gurls and boys by using this product as it could solving your skin problem. The most important thing, the chemical compositions of this product are valuable nutrients and good for skin care. I'm interested on its content which is made from cocos nucifera (kelapa). Last semester i have already done a research about this chemical compound and without doubt, i'm pretty sure this product is good to us.

Besides, there is no bad side effect during applying this product but it gives more better effect to me. So let's try this product :)


Saturday, 22 December 2012

Middle Semester Break

ASSALAMUALAIKUM...
Hye & good night alls. I was at home since yesterday & spent my precious time with  sleeping only. Well, raining seasons make our feeling falling in love to sleep. In sha ALLAH, i will do all of my tasks that need to pay attention as the task must be submitted after this mid sem break. Two important task must be focus on which are PHY360 & CHM260! I have to find past research stuffs in order to complete my thesis of these projects.

Hey guys, it quite burden ourselves as we are still under Diploma level, but experience learn us on how to go further as we have already done a thesis for BIO300. So, focusing on my thesis for Physic, the purpose of study is to "evaluate and compare the stability of cement concrete mixed with waste material". Waste material? Such as glass,plastic,coconut shell,coconut fiber, rubber and so on. So that, we are trying to provide safeguard to environment as these waste material release harmful gas during disposal process. Besides, we also try to help construction to make variety of brick material composition which is cement+waste materials,perhaps can give more strength and high durability than normal one.

While, for Chemistry project we are trying to evaluate Habbatus sauda chemical composition. For our knowledge, our Prophet Muhammad use habbatus sauda as medicine instead of using chemical. Indeed, people will argue my statement as the bygone doesn't has convenient medicine such as nowadays. However, why Yahudi Laknatullah use habbatus sauda as their medicine rather than use convenient medicine? Pretty sure! The benefit of Habbtus sauda can't be doubt because of its chemical composition that we are trying to make some research and focus to only one compound which is Thmoquinone  functioning as anti-bacteria.

Hopefully, our research journey can run smoothly and we will try our best to be the best group and also give new knowledge to us. Moreover, our research could help people gaining new knowledge and we also can create new finding that give advantage to human being.



Wednesday, 19 December 2012

How to increase your broadband speed

ASSALAMUALAIKUM,
Hye guys, today i would like to share sumtim but b4 that, i wanna wish congratulation to all of PMR candidates for the result that have given on this day. Orite, straight to my purpose which is im try to share on how to increase our internet speed, especially for broadband. Ok,you all just follow my instruction and hopefully it could help your internet speed more better than before.

First step: Type "cmd" on your start search button



Next step is: Type on your command "ipconfig" and press ENTER key
then your internet ip address would be appear on this command such as 10.43.1.154 or whatever & press ENTER key



last step is: Take your ip address and fill on that command ex: "ping 10.43.1.154 -t" & press ENTER key.
Then you will be able to see repeated command.


So,that all from me and let's try on your broadband,perhaps it work :)
Sorry if there is a lot of mistakes because i'm just try to share as i can.

Tuesday, 18 December 2012

Monsoon Season..

ASSALAMUALAIKUM,


Monsoon season was began and heavy rain was pouring on earth, especially east coast state. So, raining season is a big challenge to us as a students that must be face especially going the campus by walking. That is   a big obstacle during that travelling right? However there must be complete preparation in order to face monsoon season such as buying big umbrella, plastic shoes, waterproof beg & also rain coat as the better protection from rain.

The most big challenge to students is "sleep" or hibernate during this nice temperature and wet surrounding. It make us to sacrifice our book rather than our blanket. Oh, that was a big serious problem that i should to handle!

But...mid sem break just around the corner. It is starting on 20-29 December 2012, & i'm waiting for the date to spend my hibernate time & doing some task too. Raining season? what cross on your mind? Only sleep right or doing the same thing that we have done during our childhood when this season was began? 
For me is time to find "monsoon food" and people might be know what's is on earth monsoon food should be.

Yessss!!! Kelantan "monsoon food" the most famous one is "Putu Halba" is made from tapioca. Wow, it taste is really great and i can feel my swallow is going to move through my esophagus!


Gulp,it look so delicious than other foods during this season. Besides, the best dishes during this season is nasi kosong with ikan masin goreng. That is awesome smell that could promote your body to breath deeply. HAHA
So here, only two famous dishes that could give people having a great moment during this season. But the most superb is sleep tight with your blanket,pillow and other stuffs that can comfort your raining day. :)

Saturday, 15 December 2012

Kelebihan Surah Al-Mulk

Assalamualaikum w.b.t,

Hari ni sy juz nk berkongsi kelebihan membaca surah Al-Mulk kpd all of my readers dan juga utk menambah pengetahuan agama kepada diri saya sendiri. Seperti yg kita tahu pahala membaca al-quran mmg bnyak kan, jadi marilah same2 kita mengalunkan bacaan ayat suci al-quran dimana2. In sha ALLAH, perjalanan hidup kita di atas muka bumi ALLAH ni sentiasa berpegang kpd tiang yg kukuh.



Tanpa membuang mase, ni diantara fadhilat2 membaca surah al-mulk ye kawan2:

1-Mendapat Syafaat

  • Daripada Abu Hurairah r.a dari Rasulullah SAW bersabda: “Sesungguhnya di dalam al_Quran ada 30 ayat memberi syafaat kepada pembacanya sehingga diberi keampunan untuknya iaitu surah al-Mulk.”
2-Menyelamatkan daripada seksa kubur
  • Rasulullah Shallallahu ‘Alaihi Wasallam bersabda: “Sesungguhnya di dalam Al-Quran ada satu surah yang terkandung 30 ayat. Surah itu ialah surah Al Mulk. Ia akan datang kepada pembacanya untuk membantu bersoal jawab dalam kubur sehinggalah mereka selamat masuk ke dalam Syurga.” 
3. Hati Beriman
  • Rasulullah SAW bersabda: “Hatiku ingin supaya Surah Al-Mulk berada di dalam hati setiap orang yang beriman.” (iaitu setiap muslim hendaklah mempelajarinya dan membacanya dengan istiqamah).
4.  Mendapat Keistimewaan
  • Saiyidina ‘Ali berkata: ”Sesiapa mengamalkan surah Al Mulk, nescaya dibawa ia pada hari kiamat di atas sayap malaikat serta wajahnya yangcantik seperti nabi Yusuf.” 


##ALLAHUAKBAR...Banyak fadhilat2 membaca surah Al-Mulk ni ye, jadi marilah sama2 kita renungkan & beramal termasuk sy sendiri. In sha ALLAH.



Friday, 14 December 2012

ASSALAMUALAIKUM w.b.t,

Salam jumaat kepada seluruh umat ISLAM serata dunia. Hari jumaat hari yang paling mulia disisi ALLAH kan dan ia merupkan penghulu segala hari. Banyak hadis menerangkan kelebihan hari Jumaat, misalnya hadis Rasulullah S.A.W yang diriwayatkan Abu Hurairah berkenaan penghulu hari, bermaksud: “Jumaat dinamakan sebagai `Sayyidul Aiyam’ iaitu penghulu segala hari (hari yang sebaik hari).

” Katanya Rasulullah SAW bersabda: Kita (umat Muhammad) adalah yang terakhir (datang ke dunia) tetapi yang terdahulu (diadili) pada hari kiamat. Kita adalah yang paling dahulu masuk syurga, padahal mereka diberi kitab lebih dahulu daripada kita sedangkan kita sesudah mereka. Kita diberikan petunjuk oleh Allah akan kebenaran yang mereka perselisihkan itu yang Allah telah tunjukkan kepada kita iaitu Hari Jumaat.

Maka hari ini (Jumaat) adalah untuk kita (Alhamdulillah,negeri pantai timur memberikan cuti umum pada setiap hari jumaat kerana kelebihan jumaat kpd umat Islam tu amat bnyak). Besok (Sabtu) untuk kaum Yahudi dan lusa (Ahad) untuk kaum Nasrani. ALLAHURABBI,kelebihan kepada kita sebagai umat Rasullah s.w.t.

Hari ni bukan nk bg ceramah @ pape,tp cuma nk share la sikit al-kisah hari jumaat yg biasa kita set on our mind ialah solat jummat kan yg mana wajib utk org lelaki sahaja mengikut mazhab syafie. Saya amat terkilan la dgn seorang bdak ni sbab ceteknya pemikiran bab2 agama. Bukan niat sy disini nk mengaibkan si dia, tp sekadar berkongsi kerana kita sbgai al-insan ni mmg xperfect.justeru ap yg salah tu kita perbetulkanlah ye.



Macam ni ke budak2 zaman skrg? khutbah xnk dngar sdngkan khutbah tu merupakan rukun solat jumaat. Andai kata smbhyang jumaat,tp xckup rukun solat jumaat smua tu sia2. Jadi marilah kita beramal sbab ada lg yg masih xphm & xjelas psal solat jumaat ni kan.


Sembahyang solat jumaat ni bnyak kelebihan, antaranya drp sabda Rasulullah : “Sesiapa hadir solat Jumaat pada saat pertama, dia umpama berkorban seekor unta. Sesiapa hadir solat Jumaat pada saat kedua, dia seperti berkorban seekor lembu. Sesiapa yang menghadiri solat Jumaat pada saat yang ketiga, dia seperti berkorban seekor kibas. Sesiapa hadir solat Jumaat pada saat keempat, dia seperti memberi hadiah seekor ibu ayam dan sesiapa hadir solat pada saat kelima, dia seolah-olah memberi hadiah sebiji telur.”
Apabila imam naik ke mimbar, malaikat menutup buku catatannya dan ikut mendengar khutbah. Justeru, sesiapa yang datang untuk solat selepas itu seolah-olah dia hanya datang untuk solat semata-mata, tidak direkodkan di dalam buku kehadiran malaikat.
Setiap hari Jumaat, Allah S.A.W  mengutuskan  malaikat ke bumi, mencatat nama mereka yang ke masjid. Malaikat-malaikat akan ke langit menyembahkan apa yang dicatatnya. Allah S.W.T mengampunkan dosa-dosa mereka yang datang ke masjid.
Pada hari Jumaat juga, Allah S.W.T mengutus malaikat ke muka bumi. Di tangan mereka kalam-kalam emas, juga kertas-kertas daripada perak, berdiri di pintu-pintu masjid, mencatat nama mereka yang masuk masjid, dan mendirikan sembahyang Jumaat. Apabila telah sempurna sembahyang, mereka kembali ke langit lalu berkata: “Wahai Tuhan kami, kami telah catatkan nama mereka yang masuk masjid dan menunaikan Jumaat.”
Allah S.W.T berfirman yang bermaksud:
“ Wahai Malaikat-Ku, demi kemuliaan dan kebesaran-Ku, sesungguhnya Aku telah ampunkan mereka, tidak berdosa sedikit pun.

Jadi sy nk share video ni dan pd diri saya tidak mustahil smua ni boleh berlaku dengan kekuasaan ALLAH.


Sunday, 2 December 2012

My sweet moments during sending me at University :)

Bismillahirrahmanirrahim,


Assalamualaikum to all of my readers even though my blog doesn't has any readers. HAHAHHA. Its ok because my blog purpose is to release my feeling & what i want to write on my blog.
Today is Saturday, i was at my rented house since yesterday. My family was sent me and stay overnight at my rent house. They were just left on evening at 2pm after having fun.




Unforgotten moments with my beloved family that i was spent over 1 day and i would like to share those moment with u alls. Yesterday is the 1st day at Terengganu and we only spent our time at pantai pandak while eating sotong goreng,popiya & a few dishes. Then the night we just having conversation, watching television at my room as all of us were tired after being face long journey even it only takes 4 hours from kota bharu to Chendering. So the night, we were slept with blissful because so tired.



On this day, saturday we were going to Pusat Akuatik Batu Buruk at 9.20am then we were arrived at 9.40am. The first session was opened already, so we just buy 4 tickets,swimming clothes and jump into the pool quickly as it will be closed on 11.30am. After that, we were having a lunch at KFC, set c & the last moment before sending me at my rent house, we stopped at Kedai Keropok Losong 007 because we think that this shop is provided the most good keropok losong taste than others even we have a few dissatisfaction on their staff.

After that, i was arrived at my rent house and my family were continue their journey, back to home and arrived safely at 6pm. Alhamdulillah to ALLAH s.w.t for easiest our way & Hopefully my study journey is also smooth as well.

So the end of my sweet journey moment with my beloved family & Sorry to my reader if my English is very damn worst. I hope there is somebody can make correction on my error typing.

Saturday, 24 November 2012

Yang pergi xkan kembali lagi....


Assalamualaikum w.b.t,
Hari ni saya nak berkongsi cerita tentang perasaan bila kita kehilangan sesuatu yang kita sayangi, xkira la benda ke or ape2, lebih2 lagi bila kehilangan orang yg tercinta atau binatang yg kita sayang. Once bila sayang tu terdetik pada suatu benda, kalau 1 hari xjumpa memang rase gelabah la,takut hilang dan sebagainya.

Ape yang telah saya hilang ni sampai sedih semacam? Sebenarnya ia adalah seekor kucing yang comel sangat2, nakal pastu jenis kucing yang paling xmenyusahkan ni dipijak kereta . Pelihara si kucing tu memang xpenat, bagi je ape2 pum dia makan, pastu suka sngat kacau saya tido especially time berselimut mesti dia pi kacau kaki kita yang suka sngat beralih arah time tido. Adik2 plak suka main ngan kucing comel tu, sbab kucing ni jenis yg "nikus" pastu muka yg memang cute gler tu buat kita bertambah geram nya nk penyet2 dia.hihihi

Gambar atas tu after kucing ni kena pijak ngan kereta. Mulut terjelir keluar sebab xtahan nafas dan disebalik tu keluar darah. Mungkin salur pencernaan dia dh pecah manakala kaki kanan dia patah teruk. Sedih yg teramat tengok keadaan insan kecil ni yg menahan kesakitan. Maafkan kami, kami xmampu nk bwak ke hospital, kami xmampu. Hanya air mata saja mampu mengalir dan mengekang mata untuk melihat saat terakhir bersama anda. Walaupun seekor kucing, tapi sayang kami terhadap mu xterbeli. Kami sayang kamu wahai kucing comel ;( ........................................

Tapi tu smuanya kenangan yg lepas dan xpasti ni kali ke berapa dh kucing yg telah singgah menginap sebumbung dgn kami. Ada yg mati sakit, kena pijak dgn kereta mcam nasib si kucing comel ni, terminum air sabun la, pastu kena buang kat pasar malam la bg yg overactive sngat n suka buang najis yg over sngat. Tapi tu la lumrah hidup kita sebagai ciptaan ALLAH, yg bernyawa pasti menemui ajal. Jadi xboleh kita nak salahkan sape2 atas sebab kematian kerana ajal ditangan ALLAH s.w.t kan. Reda jelah dengan takdir yg ALLAH tetapkan dan doa dari daku semoga ALLAH mengampuni lah dosa2 kami sekeluarga sekiranya kami tidak mampu menjaga kucing2 yg telah menginap sebumbung dengan kami.

Harapan saya,datanglah kucing baru ke rumah saya sebagai pengubat rindu dan kami sekeluarga adalah pencinta kucing. Kami just pelihara kucing2 yg terbiar je,yg tuannye xmampu nk pelihara sbab dh ramai sngat kat rumah dia n so on. Kucing ni binatang yg comel kan, senang nk pelihara n boleh dijadikan kawan kita jugak. Tapi kenapa ade jgak yg sanggup dera, potong kaki kucing macam "Hero", sedihkan? 
...Sama-samalah kita mengelakkan diri dari menyeksa binatang, lebih-lebih lagi menyeksakan mereka dengan api. Sesungguhnya tidak ada yang berhak menyiksa dengan api selain Rabb (Tuhan) pemilik api.” Hadith Riwayat Abu Dawud, hadits shahih...
Abu Hurairah seorang penhafal hadith nabi digelar "Bapa Kucing" oleh Rasullah s.w.t kerana sikapnya yg gemar terhadap kucing.

**Sayangilah kucing anda dan bantulah sekadar yang mampu terhadap kucing2 jalanan,jika kita xmampu nak bagi pape pum biarkan lah mereka tanpa menyepak, menyeksa mereka kerana mereka ada hati***

Friday, 9 November 2012

Result Kuar...



Assalamualaikum. 

Today is 9 November, friday. First of all, praise to be ALLAH i woke up and still alive, Alhamdulillah.

Hari ini smua student UiTM sibuk nk check result n post status kat fb or mana2 laman sosial pasal result kan. So, sini saya saje2 nk kongsikan kegembiraan dan kesyukuran yg teramat kepada ALLAH S.W.T, keluarga, lecturers n my fellow friends especially group study friends. To my beloved lecturers, Puan Adida, Miss Farahiyah, Puan Lily, Encik Yus n Miss Nadia.

"Usaha tangga kejayaan" betulkan. Imposibble kalau kita berjaya tanpa usaha even u are extreme genius, there must be a effort. betul ke ayat bi sy ni? HAHA

Point sy nye, pasal result je la & sy xsangka sebernarnya dngan ape yg sy dapat sbab sblum ni sy ad post yg sy memang gugup gila time jwab paper BIO310 dlam dewan hari tu. Tapi. syukur sngat2 sy dpat A- even xcapai target. Target sy nk dpat 4plat sem ni tp rezeki sy stakat tu je. There is no give up to set on my mind, but try more effort for the next sem. Insyallah mungkin impian sy akan tercapai nanti sem 6 kot. AMIN. Sebelum tu nk ucapkan tahniah la kepada kawan2 yg berjaya dan xlupa jgak kat kwan2 yg ada kena repeat subjek. Sabar dan terus berusaha kerana kejayaan xkan ada tanpa usaha ye :)

Wednesday, 7 November 2012

Muet oh Muet 2013~


Ni jadual muet untuk sesi 2013. Agak-agak nak ambik sesi Mac, Julai or November? Kalau nk ambik sesi Mac kena cepat2 la beli no pin yg berharga RM101.00 tu kat BSN sbab tarikh tutup 16.11.2012, xlame dah tuu. Ape tu Muet? Malaysian University English Test...MUET ada 4 papers:
-listening (45marks)
-speaking (45marks)
-reading(120marks)
-writing (90marks)
so total marks=300~ wow! banyak tuuuu.

ni markah utk setiap band:
Band 6: (Jumlah markah:260-300)
Band 5: (Jumlah markah:220-259)
Band 4: (Jumlah markah:180-219)
Band 3: (Jumlah markah:140-179)
Band 2: (Jumlah markah: 101-139)
Band 1: (Jumlah markah: bawah 100)


Saya dah ambik Muet, dpat BAND 10! ko ader? HAHA
*GOOD LUCK!! kepada sesiapa yg nak ambik muet, buat yg terbaik n termasuk diri ku jua.HUHU.


Tuesday, 6 November 2012

Waiting for the DAY...

ASSALAMUALAIKUM, 
Today is 6 November 2012 yep. xctually im waiting for the date and i feel quite nervous. 9.November? is friday right! so pada hari jumaat ni bz la line student portal UiTM n line facebook. Al maklumla result nk kuar bukannye ape.Tapi result ni mendandakan segala2 nya sepanjang perjalanan sem tersebut kan. Kalau la kite dpat result yg agak 'low' mesti org pandang kita ni pemalas or whatever kan. Tapi itulah realiti kehidupan. 

Xakan ada sesuatu kejayaan tu tanpa usaha kan? Jadi pantasla org yg dapat skor tu belajar habis habisan. Berdasarkan dari pengalaman belajar, kalau kita dapat buat final n carry mark kita ok, Insyallah result pum ok. Tapi ada jugak sesetengah kawan2 sebaya saya ni carry mark ok, tp final xdpat buat. Hurm~ kenapa benda ni boleh berlaku. Walaubagaimanapum kita xboleh nk salahkan takdir, anggapla tu adalah ujian dari ALLAH s.w.t. Xsemestinya kegagalan kita berpunca dari sikap pemalas kita, walhal kita dah usaha bagai nak rak sebelum ni. Sabarla, sesungguhnya ALLAH suka pada org yg sabar n sabar itu adalah separuh dari iman. 

Nasihat kepada diri saya sendiri dan kekawan, reda lah dengan apa yang kita dapat dan bersyukurla dengan apa yang telah kita usahakan. Andai kata result yg dapat tu tak layak dengan apa yg kita usahakan, anggapla itu adalah ujian dan ada hikmah disebalik tu. Selamat menunggu hari jumaat duhai sahabat dan saya dah xkeruan sebab jwab final hari tu xmenentu xspcially bio310. Kita dah berazam, berusaha dan sekarang bertawakkal lah kpd ALLAH yg lebih maha mengetahui akan hambanya yg lemah ni. Insyallah, sesungguhnya apa yg ALLAH rancang itu adalah terbaik buat diri kita. Kita yang merancang dan DIA yg menentukan :)

Tuesday, 30 October 2012

Saya Peminat Fanatik THE RED WARRIOR'S"

Baru je baca "Keputusan Penuh Anugerah Bola Sepak Malaysia 2012"
Alhamdulillah Kelantan menang 4 anugerah :)

Persatuan Terbaik : KAFAPenjaga Gol Terbaik : Khairul Fahmi Che Mat
Penyerang Terbaik : Norshahrul Idlan Talaha
Anugerah Supermokh (MVP) : Norshahrul Idlan Talaha

Keputusan Lain :
Jurulatih Terbaik : B. Sathianathan [ATM]
Pertahanan Terbaik : Aidil Zafuan [ATM]
Tengah Terbaik : Safiq Rahim [Selangor]

Pemain Muda Terbaik : Rozaimi Abdul Rahman [Harimau Muda/Sabah]
Pemain Import Terbaik : Marlon Alex James [ATM]
Kelab Terbaik : Sime Darby FC
Kelab Penyokong Terbaik : ATM
Pengadil Terbaik : Nafeez Wahab

### Tapi yang paling sedih, kecewa n kesot hati telajok ialah "kelab penyokong terbaik" jatuh kepada~ ATM. Amat aneh apabila pihak penganjur xdpat nk bukak mata luas2 yg setiap game pasti stadium akan dipenuhi dengan penyokong merah! Kira2 80% penyokong yg memenuhi stadium tu adalah "RED WARRIOR FAN'. Kalaula alasan pihak penganjur yg penyokong Kelantan ni kbnyakkan xbermoral or bila mereka mula mengaitkan dgn prangai penyokong hok suka mekongla,bedil la n WHATEVER. Hei!! penyokong lain pum sama la tp Kelantan kan di anak tirikan. sabojela~ Tapi nk wak camane kan dah bukan rezeki kita. Apepum tahniah la KELANTAN. We Love "The Red Warrior" <3

Course AS120

Ape tu course AS120? xctually this course is under applied science faculty of UiTM. If i not mistaken, UiTM Kuala Terengganu, Chendering & UiTM Jengka Pahang yg provided course ni. AS120 as UiTM code or applied science dlm bahasa Melayu nya sains gunaan. Ape tu sains gunaan? nak buat ubat guna2 kan org ke? camni la bila ada yg bertanya tntang kos yg saya ambil. Let me explain about applied science course. 
Untuk pengetahuan semuala, cos ni kita perlu ambik selama 3 tahun! Al maklumla diploma, bukan degree. 

Tapi yg best nya dapat belajar physic, chemistry, dan biology as basic subject, so xboleh nk lari la ye from part 1 till part 6. Tp yg part 1-3 kena ambik 7 final papers yg mana termasuk 3 subjek asas tu, kokoriukulum,math, agama (CTU) n lastly english (BEL). After sem 4-6 just 5 subjects je. suka la yg teramat sngat sbab ckit je subjek kena ambik.hehe. Time the end of sem 4, kena decided samada nk ambik phy or bio nanti part 5. saya plih bio~kalau ambik bio, nanti part 5 kena ambik BIO310 la pastu yg ambik phy kena ambik PHY350 Maknanye stiap student part 5 ambik 2 subjek bio @ phy la. 

Apa yg paling menarik la time part 5 ni, utk subjek BIO300 kena buat satu projek. lantakla projek ape pum yg pasti projek tu ada kaitan dengan sains. Yang paling best nye xde final derr.huhu. so, camtula perjalanan budak2 cos applied science ni. nanti part 6 plak ambik 5 subjek jgak tp kena ambik 2 chemistry. xtau lg sbab skrg ni tngh cuti sem n insyallah awal bulan 12 ni baru la msuk part 6. :)

Monday, 29 October 2012

Project BIO300

let me share sumtim about PROJECTBIO300 for applied science student. i have done it & Alhamdulillah i had been successful finish on those project. i got the 1st place among all of my group batch. what the most important thing before starting the project, u have to think a good idea for your tittle of project. let me give you some tips:
1-A project that has not been done yet. ( a new venture)
2-Interesting project (make ur reader especially lecturer having curiosity on ur project)
3-Simple project and use less chemical (because it will take time to order chemical)
for the project BIO300, u have to present to your lecturers and judges. only 10% for the presentation. so, dont worry i f u have enough preparation.
I had asked my lecturer as she was judge for the presentation about the common question that will be asked. so, she gave a few ex:
-objective
-method of overall project
-result
**Actually this subject is really fun especially during conducting this project. i have done an experiment which title is "the effectiveness of "......good luck to all of u!

Thursday, 12 April 2012

Projek pistol

Projek Pistol Vs Projek Bio300...
grrrr...the project must be planed wisely. nk buat projek ape ntah.
any suggestion to me?
-e-coli sp bacteria in water content?
-glucose level in fruits?
ntah loooooh.