Tuesday, 30 October 2012

Course AS120

Ape tu course AS120? xctually this course is under applied science faculty of UiTM. If i not mistaken, UiTM Kuala Terengganu, Chendering & UiTM Jengka Pahang yg provided course ni. AS120 as UiTM code or applied science dlm bahasa Melayu nya sains gunaan. Ape tu sains gunaan? nak buat ubat guna2 kan org ke? camni la bila ada yg bertanya tntang kos yg saya ambil. Let me explain about applied science course. 
Untuk pengetahuan semuala, cos ni kita perlu ambik selama 3 tahun! Al maklumla diploma, bukan degree. 

Tapi yg best nya dapat belajar physic, chemistry, dan biology as basic subject, so xboleh nk lari la ye from part 1 till part 6. Tp yg part 1-3 kena ambik 7 final papers yg mana termasuk 3 subjek asas tu, kokoriukulum,math, agama (CTU) n lastly english (BEL). After sem 4-6 just 5 subjects je. suka la yg teramat sngat sbab ckit je subjek kena ambik.hehe. Time the end of sem 4, kena decided samada nk ambik phy or bio nanti part 5. saya plih bio~kalau ambik bio, nanti part 5 kena ambik BIO310 la pastu yg ambik phy kena ambik PHY350 Maknanye stiap student part 5 ambik 2 subjek bio @ phy la. 

Apa yg paling menarik la time part 5 ni, utk subjek BIO300 kena buat satu projek. lantakla projek ape pum yg pasti projek tu ada kaitan dengan sains. Yang paling best nye xde final derr.huhu. so, camtula perjalanan budak2 cos applied science ni. nanti part 6 plak ambik 5 subjek jgak tp kena ambik 2 chemistry. xtau lg sbab skrg ni tngh cuti sem n insyallah awal bulan 12 ni baru la msuk part 6. :)

No comments:

Post a Comment

Thanks for do visit this blog. Please wait for comment moderation from me okey :)