Monday, 2 September 2013

Settle Medical Check Up

Assalamualaikum w.b.t,

Alhamdulillah harini dah settle perkara penting yang kena buat for the degree intake which is Medical Check Up. Tiey buat kat klinik Pengkalan Chepa, RM20 je well klinik kerajaan patutlah murah dan ditambah lagi student UiTM. hihi. Actually sebelum ni member Tiey dah pi survey klinik2 kerajaan yang lain, macam Hospital KB katanya ramai sangat pastu kena bayar RM50 dan HUSM plak kena bayar RM80 sebab hospital swasta kan. Kalau nak buat kat klinik/hospital kerajaan last minute macam Tiey ni korang kena buat appointment dulu la. Tapi kalau klinik/hospital swasta on the spot je boleh buat.


So, medical check up has a few session lah. First kena buat pendaftaran, perlu bayar bil pastu pergi ke bahagian yang check tekanan darah/pulse, berat dan tinggi. Terkejut kot pulse Tiey tinggi sangat, pastu doktor tanya Tiey nervous ke dan yang paling shocked, berat Tiey 49kg dengan ketinggian 167cm. Means that, 'bmi' Tiey xideal la. 2,3 hari yang lalu Tiey timbang berat 53kg, tapi harini dah berkurang hingga 49kg gara2 cirit birit dan muntah2. Aiyooo. Maybe tu penyebab pulse jantung tinggi kot.

Third step, urine test lew. Alhamduillah negative sugar and albumin. Sihat walafiat.hehe. Then the last session, x-ray. Finally, settle jgak my medical check up session that is begin on 9.00am until 11.30am. Nanti pendaftaran kolej 7/9 hari Sabtu ni just bawa dokumen penting hasil Medical Check up tadi  dan x-ray tu xpyh bawak pum xpe sebab time diploma haritu dia xmintak pum. Tapi better bawa la, kot2 tetiba dia nak. Heee. Xpasal2 garu kepala sebab xbwak.hihi. So thats all. Bye and xoxo :D

10 comments:

  1. bila nervous breakdown memang pulse boleh jadi tinggi, dulu akak masa buat medical check up kerja pun facing the same problem... ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe. Memang nervous influence our heart beat. Tapi tadi xrasa nervous cket pum. Entahla.

      Delete
  2. klinik kerajaan kat tempat iqa pon 20rm je.hee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha'a. Murah tapi kena sabar la sebab kena tunggu giliran kan :)

      Delete
  3. Yang hasil x-ray tuu lebih baik sediakan payung sebelum hujan.
    Kalau diorang taknak, kita tak rugi apa-apa pun. Hehe.
    Anyway, good luck kak Tiey :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha'. better bawak la kan. Nanti xpasal2 dia mintak memang kena lah kak Tiey.

      Thanks dik @Najwa:)

      Delete

Thanks for do visit this blog. Please wait for comment moderation from me okey :)