Wednesday, 6 August 2014

Kebaikan White Egg Untuk Kulit Muka

Assalamualikum w.b.t,

Hari ni rasa nak share kebaikan putih telur untuk kulit muka.

Credited to: Google image

Telur kaya dengan sumber protein yang mana dapat menyuburkan kulit badan. 
Untuk mendapatkan faedah yang terdapat pada telur especially telur putih ikut cara-cara dibawah ni 
·         Pisahkan putih telur tadi dari kuning telur tu.
·         Then, kacau sehingga berbuih.
·         Lepas tu sapukan pada muka secara menegak maknanya daripada dagu ke dahi.
·         Keringkan white egg yang kita apply kat muka tadi selama 15 hingga 20 minit dan basuhkan muka dengan air suam.
·         Nak lebih effektif, campurkan beberapa sudu kecil lemon juice dan lihat keberkesanannya nanti.

Kebaikan putih telur kepada  kulit:

1.      Menegangkan kulit (Skin tightening) 
Lepas apply putih telur kat muka tu, of coz kita akan rasa kulit kita mula menegang. Kesannya akan dapat dilihat selepas muka dibasuh yang mana muka akan berseri-seri, sihat dan mengurangkan kedutan atau garisan halus pada muka. Selain itu, putih telur juga dapat menegangkan liang muka, justeru bila muka dibasuh, secara automatiknya ia dapat membuang sel kulit yang sudah mati
2. Mengurangkan minyak pada muka (Oil-Blotting) 
Telur putih boleh membuang minyak daripada liang muka semasa proses menegangkan muka dengan putih telur. Merujuk kepada Cosmetics-n-Skincare.com, untuk mendapatkan effective result untuk membuat mask muka based on white egg, campurkan oatmeal, madu dan putih telur untuk mencuci, exfoliate dan melembutkan kulit muka.
3. Membuang bintik putih pada muka (Whitehead Remover) 
Bintik putih yang selalu merosakkan wajah muka kita merupakan liang muka yang dipenuhi dengan minyak dan kotoran. Merujuk pakar Acnetalks.com, beliau mencadangkan telur putih dicampur dengan sedikit lemon dapat membantu membuang bintik hitam. Sementara, protein yang ada dalam telur putih membantu menyembuhkan liang muka dan menyuburkannya.

Actually, kadang2 je Tiey apply telur putih sebab time guna telur je baru apply putih telur kat muka. Tu pum kalau rajin. Tapi sekarang ni dah ada intanst white egg mask, so senang nak apply. Dah xpayah nak pecahkan telur pastu separate ape kan. Tapi, the pure one is more better than the instant one kan, well maybe dah dicampur dengan chemical.

Ni haa, yg femes sekarang. Tiey guna benda ni mmg best pakai!



23 comments:

  1. Fatin pun tengah pakai mask egg white ni.
    Memang berkesan kurangkan minyak di muka.
    Nak tunggu result untuk hilangkan blackheads dan whiteheads pulak :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan. nice feedback pakai benda ni.

      Delete
  2. memang selalu sgt sapu white egg ni.. hihi. muka terasa tegang jee

    ReplyDelete
  3. abg dyh pkai la mask ni..mnx share dy x nak kasi T_T sadiss

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alololo. Xpe. Dik Dayah guna white egg yg ori, kata kat abg yg ni lagi effective. hehehe

      Delete
  4. Pernak tengok kakak guna putih telur utk muka :)

    ReplyDelete
  5. Replies
    1. Kalau dari putih telur asli tu berbau cket je tp xde la hanyir pum. Yang produk atas tu bau wangi. heee :)

      Delete
  6. tiey, antara egg mask dengan shiseido mask which one more better? huda pernah try shiseido je. egg mask belum pernah lagi. hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau Tiey prefer white egg mask lg sebab shiseido xberkesan stakt yang tiey pakai la. Based on my reading jgak shiseido xelok utk certain kulit. :)

      Delete
  7. salam. nice sharing dear..nanti sy try hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkmsalam. Thanks. Boleh la try nanti, bnyak manfaat kat muka kita :)

      Delete
  8. comel nama produk tu
    masa kecik dulu selalu guna putih telur utk lekat kat muka
    skrg pakai produk scrub/mask..mcm2 produk utk letak kat muka..mudah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe. Yup sekarang ni senang je kalau xnak guna yg asli, kat kedai yg instant bnyak :)

      Delete
  9. dulu takut nak guna putih telur sbb ada bakteria ecoli. wuwuwuw.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eak.. Xpe, E.coli je bukan Salmonela. hehe

      Delete
  10. hihihi qila malas xD
    Ada tu ha dlm peti ais hahaha thanks kak tiey. mlm ni qila usaha pakai xD hehehehe <33

    ReplyDelete
    Replies
    1. Xpe. Adik Qila xyah pakai sebab kulit dan lawa kan :)

      Delete
  11. igtkan tadi tenyeh telur putih yg betol2.. skrg zaman dah moden, telur putih mask pun dah ada.. hehehe..

    ReplyDelete

Thanks for do visit this blog. Please wait for comment moderation from me okey :)