Friday, 14 August 2015

Science Biomolecule Semester 4

Assalamualaikum w.b.t,

Fuhh tetibe rajin menulis belog. Ni memang rare. Btw, niat nak sambung details explanation pasal kos Degree "Science Biomolecule Semester 4" diteruskan! 


Ni haa "Science Biomolecule". Ada details kronologi untuk setiap sem 1-3.
Now nak citer cket pasai sem 4. 

Ni subjek sem 4:


Semester 4: Science Biomolecule korang kena ambik 8 subjek!
Details for each subjek:


BMS541: Subjek Methods II- Lecturer Dr. Faiz. Subjek ni korang belajar pasal molecular method contohnya PCR, Machine FISH, Micorarray etc. Lab ada. 

BMS544: Subjek Biotek- Lecturer Dr. Syarifah. So biotek ni ada topic details pasal animal, plant, mikrob dan sebagainya. Lab ada.

BMS546: Subjek cell signalling- Lecturer Dr. Rohana. Nota dia bagi cuma xdetails. Belajar basic pasal macam mana signal2 dalam badan ni akan affect our body system. Contoh molecular signal (ligand) move on to our receptor kat cell pastu involved gene expression as body punya feedback mechanism. (Mini project group)

BMS651: Subjek Bioinfo- Lecturer Dr. Roziah. Belajar banyak guna komputer. Macam mana nak guna blast, ncbi, nak buat phylogenetic tree, nak design primer, nak cari size gene dan sebagainya. Lab dia kat lab komputer. 

ELC550: English 3rd level- Lecturer Dr.Dina. Belajar cara nak buat reference, APE format. Summarize dan etc.

FSG611: Proposal Final Year Project - Under supervisor masing2. Supervisor korang boleh pilih tpi orang yang handle cos ni (lecturer) akan bagi mana yg dikira rezeki korang. Dapat supervisor camtu ke cmni redha je la. Korang jugak yang tick kan. So time ni korang kena buat proposal, intro, literature review, method etc. Subjek ni lew yang pening sebab kena baca banyak article. Pastu wajib jumpa sv nak tunjuk kita punya ongoing project search. 

MIC674: Biosafety - Lecturer Dr, Faiz. Sama macam method II. Ada lab, banyak buat discussion how to minimize hazard n so on. 

TAC451: Bahasa ke 3. Belajar level bahasa ke 3 up cket dari before ni. Tapi, Bahasa arab senang nak skor. 

2 comments:

  1. Thanks tieyy! for summarize those subjects for me.. it gives so much help to me since i have nobody to ask about all these subjects other than Ecah. Thumbs up! Hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe. My pleasure Afiq.
      Good luck for this semester :)

      Delete

Thanks for do visit this blog. Please wait for comment moderation from me okey :)