Friday, 26 April 2013

Nilai perubatan Islam

Assalamualaikum w.b.t,

Semoga sihat selalu, doa Cik Tiey untuk my readers yg sudi singgah my blog ni. Begin my blog, 2hari yang lalu, Cik Tiey pegi ke sekolah lama ambik sijil Spm 2009 sbab nk isi upu yg still xcomplete lg smpai skrg. Then, my brother planning nak bebekam kat salah satu tempat ni, Kat Kota Lama. First, cari2 tempat perubatan ni sebab unfamiliar dengan tempat ni. Finally, jumpa la and alhamdulillah niat kami disempurnakan. Pengamal perubatan tu kami panggil Haji Li tinggal kat kota lama, dh beristeri and anak sorang. Oit, sempat je interview.hehehe

Selepas dipelawa masuk, kami sekeluarga menanyakan tentang masalah kesihatan dan gangguan makhluk halus yg dialami oleh kami, especially my mum. So, how the way to detect it? Haji li mintak izin pegang tangan utk check penyakit ape, pastu dia gtau. Wah memang hebat la! Tapi tu bukan tilik nasib eah?? Of coz la x! Untuk pengetahuan anda semua, tangan, kaki dan mata merupakan panduan untuk para perubatan terdahulu untuk check jenis penyakit yg dibawa oleh sistem badan. Tambahan pula, dia bg tau bahawasanya ilmu perubatan ni dia belajar dengan seorang cina dan cosnya adalah 200k. Wooww...tekejut den. Ilmu kan, bsar nilai tu.


Selepas check, almost my family except my bro not include among the patients yg ade problem tulang belakang. Tulang belakang kami ad problem ckit, disebabkan jatuh, aktif dan sebagainya. How to treat this? Proses mengurut, supaya tulang yg problem tu betul2 masuk ke tempat asal. Tpi, mereka yg betul2 pakar saje boleh treat benda ni, kalau x patah wei. So, camner nk tau tulang belakang belok?? Caranye tido meniarap, kepala ke kanan, pastu lengan kiri dan kanan btul2 atas lantai dan kaki bersentuhan antara satu sama lain. Pastu ce pegang 2 belah kaki, pastu tengok panjang kaki tu, samada kaki kiri or kaki kanan yg terlebih panjang ckit. Kalau pnjang sebelah, so korang ad masalah ni la.

Time giliran Cik Tiey, he told me yg Cik Tiey ad mslah tulang blkang, resdung, jantung, migraine & susah nak tido. Tapi, all of my family ad problem jantung! Terkejut la den, sebab den aktif. Tapi, dia gtau ad symptom2 ckit je dan faktor utama pemakanan la. Thats why la kdg2 tu sakit bahagian dada. Tmbah Haji Li, tu la disebabkan jantung ditempuh (tersentuh) angin dan menyebabkan gegaran pada jantung. So, rasa sakit lah pada bahagian dada.  Wow, bnyak ilmu Cik Tiey dapat!!

Pastu proceed with our main reason why we come here, berbekam. My bro je la yg berbekam. Harga berbekam RM50 seluruh badan, 10 bekas. Haji Li tanya kami, kenapa dr. mahadthir sihat? Sebabnya dia remove his old blood and replaced by new blood! Ini bermakna kelebihan yg ad pada berbekam, yang mana main function adlah nk remove darah kotor dari badan new dan darah baru akan diganti semula oleh sistem badan. While my mum, buat urutan tulang belakang. Time Haji Li tngah urut my mum, tetiba dia sendawa. Dia gtau loya dan the reason why this happen is sebab my mum termakan benda lama, means that yg my mum ada kaitan dengan benda halus. So, another way to remove benda ni adalah muntah and we will come back on next sunday. Selepas settle smua, kami pum pulang.

So here, i wanna tell you traditional remedies or Islamic medicine is the best way than conventional one. Bapa perubatan Islam ialah Ibnu Sina yg merupakan tokoh perubatan tersohor, berpandukan Al-quran sebagai petunjuk. Subhanallah.





No comments:

Post a Comment

Thanks for do visit this blog. Please wait for comment moderation from me okey :)