Monday, 7 August 2017

Matrik atau Diploma Untuk Bina Kerjaya?

Assalamualaikum w.b.t,

Alhamdulillah, dah jadi alumni n ada experience belajar even sampai level degree tpi meh nak habak kat korang ni. Ada pulak yang duk buat thread gaduh beza budak matrik n diploma. 

Tapi sekarang just nak buat comparison biasa2 je antara matrik n diploma plus situasi zaman sekarang 2017 ni haa! Ilmu harus dicari n ignore je apa org kata since rezeki Allah xpernah putus.  

TAPI ......
MATRIK: 1/2 tahun tapi sijil xboleh pakai untuk apply keje. Hbis matrik if nk keje so guna guna sijil SPM je. TAPI, jimat masa belajar, setahun je wehhh. TU DULU. Sekarang sijil matrikulasi sudah diiktirafkan oleh kerajaan pada 1 Januari 2017 bagi tujuan pelantikan sektor awam & swasta. Kelayakan lepasan matrik adalah penolong pegawai! Wow. So better ambik matrik la kan. Tapi xtau demand budak lepasan matrik dlam sektor pekerjaan macam mana since depa kata budak matrik kurang hands on. Meh share sini if statement atas tu salah ye. Or those yg dh ad berkerja pakai matrik qualification why not share sini.😃😃

TAPI.......
DIPLOMA: 3/4 tahun belajar! Lama weh. Tapi sijil diploma lagi laku dari matrik! of course no doubt at all. Plus, sijil diploma lagi laku dari degree? 
Diploma nak apply keje gov senang tau adik2. Penolong pegawai belambak kekosongan compare to Pegawai yakni utk Degree holder. 

TAPI those yang ada both qualification DIPLOMA & DEGREE lagi untung?? Dari segi ilmu yess. Memang bnyak benda belajar . Tapi tahukah anda semua! If u alls ada Diploma, tpi your highest qualification is Degree so hampa semua xlayak apply Penolong Pegawai! -gov/badan berkanun sektor
Hampa layak apply Pegawai- kekosongan agak kosong, zero 

Macam situasi saya sekarang ni. ada diploma n degree tpi macam xberbaloi je ad diploma sbab nk apply keje mmg wajib apply Pegawai. IF mention 'degree' masa apply keje gov/badan berkanun macam universiti tu dia trus list out position offered-Pegawai je. see. zalim T.T


Tapi kalau nak keje swasta tu xkisah la. Ada kebaikan jugak if ada degree contoh chemist/microbiologist or any position yg kena ad certificate. Tapi xjugak. Almost position offered by non-gov sector pakai diploma je sebab? Employer xnak bayar mahal. Sadis T.T

Bagi saya, just my opinion jela  better DIPLOMA n it must specific field. Contoh Diploma Mikrobiology/ Teknologi Makanan, Teknologi Persekitaran. Habis diploma terus kerja!

If your diploma xspecific contoh macam Diploma Sains (too broad) tapi ada je member dpat keje pen pegawai dalam sektor badan berkanun- digalakkan untuk ambik Degree. 
If cakap bab rezeki mmg xleh nak argue la. Tpi zaman darurat sekarang ni memang kena fikir n plan elok2 masa depan hampa. Make sure ambik cos yg mana peluang pekerjaan tu besar.

12 comments:

  1. Baru tahu kalau ada degree tak boleh apply penolong pegawai. Tu lah, vacancy untuk degree holder memang sikit. spm ramai lah. Tu pasal kerja swasta.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ni pum baru tau lepas habis degree n nak apply penolong pegawai depa kata xlayak. Bila kita dpat iv penolong pegawai diorang tanya asal u degree x further master or apply position pegawai T.T

      Delete
  2. utk info.. .sijil matrik mulai thn 2017 ini telah diiktiraf oleh kerajaan malaysia & blh memohonmemohon jwtan kosong yg diiklankan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq for the info. Forgot to mention.

      Delete
  3. I thought sijil matrik dah boleh pakai untuk apply kerja. But yes diploma is much better than matric even it takes longer. Thanks for this info sis ❤

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haa sekarang dah boleh pakai. Compare to matrik, diploma bnyak benda lagi belajar especially hands on (practical). Welcome dear :)

      Delete
    2. boleh tahu tk kt mne boleh smbung master or maybe phD utk biomolecules ?

      Delete
    3. Uitm pum boleh. If molecular biology,Uitm sungai buloh. USM pum ada genome atau dentistry in molecular research. Tapi u kena keep update dgn latest news esp kat fb, mmg diorang (supervisor) nk pakai budak master/phd.

      Delete
  4. Hi kak. Act saya berminat dengan course ni. Tapi nak tanya since akak dah habis study kan, susah tak nak dapat peluang kerja dalam bidang ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. What do u mean 'course ni'. Diploma sains atau Degree Sains Biomolekul ?

      Delete
  5. I knew about these waktu nak apply kerja dalam kerajaan. Tempoh masa untuk dipanggil pon agak lama till my dad sendiri kata, government tak ambil orang yang ada Diploma and Degree but applying for penolong pegawai. Sedih betul rasa hati...

    http://panphila.blogspot.my

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan. tau pum lepas habis degree nk apply keje tpi mampu apply position pegawai je. Pegawai kekosongan brp sngat. Patutnya dah ad lebih knowledge n qualification ambik jela. T.T

      Delete

Thanks for do visit this blog. Please wait for comment moderation from me okey :)