Assalamualaikum w.b.t,
Dah lama mengidam nak makan kek batik and finally boleh
jugak rasa! So, today Cik Tiey nak share resepi turun temurun pembuatan Kek
Batik. Muahahaha. Well, lain orang lain citarasa kan. Ada yang buat lain dari
yang lain and taste pum lain jugak. Oleh itu, Cik Tiey nak share resepi Cik
Tiey tersendiri. Antara bahan-bahan nya ialah: Macam gambar kat bawah tu
- · Biskut marie 2 packets ( Korang pecahkan 4, macam gambar atas tu)
- Satu packet milo 200g ( Nak lebih pum xpe
- Satu tin susu pekat manis
- Mentega 250g (Buttercup xpe)
- Telur 2 biji (1 biji pum ok)
- 1 cawan nestum
#### Nak lebih sedap korang tambah 2 sudu serbuk koko + keju (
Xde bajet nak beli benda ni, so buat yang simple2 je la)
Cara-caranya:
1.
First of all, korang masak bahan-bahan ni atas
dapur at low temperature tau, (mentega + susu pekat + milo + serbuk koko + telur + keju).
2.
Kacau sehingga sebati, pastu baru lah korang
masukkan nestum
3.
BIla mxture xdi dah betul-betul sebati, so
korang masukkan semua biskut marie yang telah dipecahkan kepada 4 bahagian tu.
4.
Bila biskut marie tadi dah betul-betul sebati
dengan mixture tu, korang stop la masak atas dapur tu.
5.
Then, masukkan sebatian yang korang masak tadi
kedalam bekas, pastu penyet ketat-ketat tau.
6.
Tunggu sejuk dulu, pastu masukkan dalam peti
sejuk.
7.
2 hours kemudian korang boleh la potong, pastu
mam. Aummm <3
terliru tengok, hih lama tak buat.. :)
ReplyDeleteHehehe. Nah untuk Tcca jgak :D
ReplyDelete