Saturday, 8 June 2013

Sains Gunaan UiTM

Assalamualaikum w.b.t,

Hari ni Cik Tiey nak post entry yang berilmiah sikit memandangkan page view lebih tertumpu kat bahagian ni je berbanding entry mengarut entah pape. Hari ni nak berkongsi pasal kursus diploma yang telah Cik Tiey ambik selama 3 tahun di UiTM Chendering, Kuala Terengganu. Diploma sains gunaan ataupun nama omputih "Applied Science" merupakan bidang kursus yang sangat luas! Ini kerana korang harus fokus kepada 3 asas subjek iaitu Biologi, Kimia dan Fizik. So, sape rasa dia memang xsuka tahap2 gabang diantara subjek tu, korang pikirlah masak2 dulu tau. (Xctually belajar kat U lebih mudah tau, senang nak paham dan yang pasti korang boleh skor punya jika dibandingkan time sekolah dulu)

Ni antara subjek2 yang korang kena ambik sepanjang 3 tahun belajar (Diploma only) untuk 6 semester! (Edit transcript je, malas nak type.hehehe) 



**"Part" refer to semester**

Info pasal benda yang korang kena hadapi bagi setiap semester

✿ Semester 1-3 (Part 1-3) korang kena terlibat ngan koko, so korang decide lah nak pilih kelab beruniform ape.

✿ Semester 1-3 korang kena ambik subjek "BEL" macam code atas tu yang bermaksud subjek bahasa Inggeris. Pastu "CTU" subjek agama, kena ambik dari semester 1 sampai semester 3 jgak.

✿ Senior korang pasti akan gtau yang semester 2 susah, sebab ada Calculus II, pastu itu dan ini. (Korang xyah layan, Insha'Allah boleh punya)

✿ Semester 4 nanti korang kena buat pilihan untuk semester 5 samada korang nak pilih Bio atau phy. (Kalau pilih Bio, ada 2 subjek Bio pastu kalau pilih phy so korang ambik 2 subjek phy la, Tapi BIO300 untuk semester 5 adalah wajib ambik)

✿ Yang paling best bila masuk semester 4, korang dah xpayah pergi kelas dan latihan koko, xde subjek Bahasa Inggeris dan agama dah. T

api ada subjek yang ganti benda ni, iaitu "CSC134" subjek komputer! Best giler beljar tau :)

✿✿ Semester 5 pulak, ada subjek ENT300/ETR300 subjek keusahawanan! Korang budak sains, pastu belajar subjek budak bisnes? (Mula2 belajar memang jeng, heng dan sebagainya, tapi lepas habis belajar, senang je kot)..Walaubagaimanapun, korang kena buat report dan create satu bisnes dan kena present (10% mark untuk presentation depan panel2 yg terhormat)! Yang ni paling seksa tau!

✿✿ Semester 5 nanti korang kena buat projek bagi subjek BIO300. Xde final paper kot, so do your best lah kalau memang nak skor A+

✿✿ Semester 6 pulak korang kena buat projek bagi subjek PHY360. Xde final paper jugak tau! Skor elok2 :)

✿✿ Habis semester 6, habislah diploma korang. Sorry, kursus ni xde praktikal. Senang gitu.huhu

Harap info ni dapat membantu lah korang apa itu "Sains Gunaan". Kalo nak tanye ke pape, just comment kat bawah ni atau pm kat my fb. Ok. Bubye 



64 comments:

  1. peluang pekerjaan macam mana eh? harap reply hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hye dear. Peluang pekerjaan based on "sains gunaan" cos ni agak broad. As it broad, not specific cos so almost lecturer suggest lepas diploma terus sambung degree. Kalau diploma Tiey ambik this cos, so further study in biomole-degree. More specific cost,senang nak cari kerja.

      For conclusion, diploma sains gunaan susah nak mintak kerja sebab kos dia xspecific so better sambung degree.

      Delete
  2. Salam..sy nak futher degree..tpi xtau nak pilih course ape..sy ada diploma sns gak...kalau yg biomole degree tu stdy psl ape ek? N pluang kerja dia mcm mna ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkmsalam dear. Ape minat u? Kalau u jenis yang suka bio dan benda2 yang berkaitan research, so i recommended u ambik biomole. Untuk pengetahuan saudari Farr, kos ni macam biotek, tp biotek broad cos. Tp, biomole ni dalam kos biotek, dan kos ni very specific. Just belajar benda2 yg kecil "molecule", major genetik.

      U boleh tengok kat rujuk kat sini http://tieysmilez.blogspot.com/2013/10/science-biomolecule-uitm.html

      Kerjaya pulak, lecturer, kerja dalam makmal dan insitusi tertentu seperti mardi, nuklear dan yg berkaitan dengan teknologi biotek.

      Delete
  3. Salam kak, Saya lepasan SPM , Baru dapat result . Apa kelayakan untuk dapat Sains Gunaan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkmsalam dear. Ouh, congrats dear :)
      Kelayakan sains gunaan? Minimum subjek sains C, bi lulus tp sebaiknya C ke atas. BM pum sama. Kalau adik nak tau lebih detail, adik contact akak through fb eak. Ada kat sidebar "contact me"

      Delete
  4. Salam kak, Saya lepasan SPM , Baru dapat result . Apa kelayakan untuk dapat Sains Gunaan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkmsalam. Sorry for the late respond akak xperasan. But, untuk permohonanan Diploma Sains Gunaan, syarat kelayakan bio, kmia, phy tu credit. Pastu, result above 4A. Tp, xtaula syarat yg latest punya :)

      Delete
  5. As Salam kak.. nk tnya yg lri tjuk ckit bleh..? hehe.. Klu sains kesihatan pula mcm mna..? apa bezanya dgn sains gunaan.. still confuse la dlm mmbuat pilihan dlm upu.. sya dah search merata-rata psal sains kesihatan tpi xda mklumat lnsung... Hopefully akak bleh tlg explain.. =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkmsalam dear. Xpe2.hihi.
      Sains kesihatan kampus kat puncak Alam, tp sains gunaan kat Shah Alam. Sains kesihatan ni dia lebih kepada bidang hospitaliti, maksudnya benda yang lebih berhubung kait dengan pekerjaan dalam hospital. Antara contoh kos sains kesihatan seperti medik, farmasi, opto, diatetik, fisiothetherapy, medical lab etc. Tp, sains gunaan ni dia lebih kepada technology dan research. Contoh kos sains gunaan science biomolekular, food tech, polimer, kimia gunaan, forensik.

      Entahla dik, akak pum xreti nak explain camner. Tp, sains kesihatan tu level atas dari sains gunaan la :)

      Delete
    2. 0k akak.. tQ very much..!! smoga akak success slalu.. ^_^

      Delete
    3. My pleasure. Welcome :D
      Thanks dik. I wish the same thing to you! Good luck in everything u do and decide the best for ur future :)

      Delete
    4. assalam akak.. dah lbih stahun sjak last sya post komen kt sini.. hehe.. alhamdulillah, sya dah hbis asasi sains kat palam & skrang ni sya ditwarkan utk smbung degree kos teknologi sains persekitaran kt uitm shah alam pulak... so akak.. hehe. sori sbb nak tnya lgi.. subjek apa je yg ada under fsg nieyh..? klu akak tau subjek apa yg brkaitan dgn kos yg sya dpt tu lgi bgus.. hehe.. btw, kos yg sya dpt under sains gunaan...

      Delete
    5. Wkmsalam. Wah tahniah dik. Teknologi sains persekitaran eak. Kawan2 akak which are your seniors to be dr cos ni ad la share cket psal kos diorang. Kos ni study pasal OSHA, safety act, mikrobiology and so on. lupa plak akak. hehe
      Dalam sains gunaan ni banyak, kalau biology ada pure biology, sains biomolekul (kos akak) dan sains komposit.
      Pastu physic lak pure physic, industrial physic, polymer etc
      kimia macam kimia gunaan, forensik, alam sekitar etc. banyak.

      Delete
  6. Assalamualaikum kak, boleh tak kalau ambil diploma sains gunaan/ sains bersekutu and then sambung degree in food tech?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkmsalam dik. Sains bersekutu tu adik belajar ape eak? Sama macam sains gunaan x? Kalau seakan sama rasanya xde masalah untuk adik sambung :)

      Delete
  7. akak saya pening lagi ni pasal sains gunaan . Boleh ke saya nak jadi pharmacist lepas tu? saya dapat mara punya . Macam banyak sangat course pasal sains ni , saya tak faham apa beza dia . Yang fakulti sains tu apa?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Untuk diploma kos sains gunaan ni adik boleh sambung degree dalam semua bidang yang berkaitan, contoh medik, farmasi, engineering, biology etc. Sains gunaan tu kos dik. Kalau degree ada fakulti sains gunaan yang mana terdiri daripada kos pure biology, pure kmia, physic, biomolekul, food tech, dan etc. Kalau adik kurang jelas, just direct ke fb akak ye :)

      Delete
  8. apa beza fakulti sains dengan course applied science, kak? macam byk sangat course sains ni saya tak faham laa T^TT

    ReplyDelete
    Replies
    1. diploma ada kos sains gunaan, dibawah fakulti sains gunaan. Tapi degree ada fakulti sains gunaan tapi dalam fakulti tu terdiri dari kos sains biomolekul, biology, kimia dan sebagainya. So, degree dah xde kos sains gunaan. Just diploma sains gunaan je ade. Bila nak sambung degree, adik yg dari kos sains gunaan kena buat pilihan specific nak sambung kos degree ape contoh, degree in pure physic.

      Delete
  9. Asalamualaikum , klau dpt kimia D layak tak apply dip sains ? Huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkmsalam. Hurm, xsure. Tapi rasanya boleh je. Adik try eah :)
      Good luck dear :D

      Delete
  10. Akak kalau kte nak sambung ijazah or degree dlm bidg kesihatan tpi diploma sains gunaan bolh ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh sangat2x dik. Tapi, cgpa kena above 3.50 la. Ramai yg dari SPM bercita2 nak ambik bidang kesihatan, tp sebab result SPM teruk atau xlayak so ambik Diploma sains. Then, with great cgpa you can further continue degree dalam sains kesihatan field macam medik, farmasi, medical lab and so on ;)

      Delete
  11. assalamualaikum kak kalo kita dah abis amik kursus ni nak sambung medic masa degree boleh tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh dear. But cgpa kena high la, maybe 4.00plat. Sometimes, cgpa 3.80 sumtim dah dpat. Budak laki lg mudah :)

      Delete
  12. assalamualaikum kakak,
    biasanya yang amik kos dip sains ni kebanyakkan berjaya sambung degree ke kos ape ye?
    dan ramai tak yg berjaya lepas pointer 3 and above.. mekasihhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkmsalam dik.
      Based on batch akak, ramai yang sambung degree ke fakulti kesihatan dan fakulti sains gunaan. Maksudnya ada yang sambung degree ke fakulti kesihatan ex ( kos medik, opto, diatetik, farmasi etc) dan yang sambung degree ke fakulti sains gunaan ex ( sains biomolekul, physic industri, biokomposit, food tech etc).

      Alhamdulillah, majoriti batch kami cgpa above 3.00 dan yg grade dgn cgpa 3.50 above pum ramai dik. CGPA 4plat pum ada.

      Delete
  13. salam kak. saya dapat offer course diploma sains gunaan di Uni Tun Hussein Onn (UTHM). Rasanye sistem belajar dia sama tak dengan apa yg akak cerita nie? And saya agak lemah dalam bidang chemistry. Rasanye bole bawak tak course nie? Terima kasih kak :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkmsalam. Ouh ye ke dik. Congrats. Hurm, rasanya same je kot. Cuma kod je lain. Sains gunaan adik akan belajar biology, kimia dan physic. Jngan risau dik, akak dulu pum lepas spm xtau ape benda physisc dan kimia tu. Dapat C je dik.

      Tapi time diploma cara pembelajaran dia lain, sangat mudah untuk difahami dan senang nak skor dik. Boleh je dik nak bawak, kimia senang nak skor dik. Nak tnye ape2 please direct kat fb akak, lg senang. hihihi
      Wc :)

      Delete
    2. K.elisa halim blh pm sy pasal dip sc gunaan kt UTHM di emali cahayasyurgailahi98@gmail.com....

      Delete
  14. Assalamualaikum kak,, nak tnya tyme degree nnti bleh smbng medic kn klu gpa 3.80 ⇧… jdi smsa bljr sains gunaan ad jga ke pndedhan tntng medic??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkmsalam, boleh je dik. Tp make sure cgpa tu kena tinggi la. Yup, bnyak benda jugak yang kita belajar dalam sains gunaan ni boleh diguna pakai untuk medik :)

      Delete
  15. Salam..akak..saya dapat bidang ni..org ckp agak tough..saya agak takut nak bawa sebenarnya sbb saya x lah pandai mana..akak ada tips blaaja sbb org kata kena struggle n jadual mmg padat..mohon balas terima kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkmsalam dear. Don't worry dik, kos ni senang je nk skor. Ramai je batch akak yg grade dgn Anc award, 4plat cgpa and above 3.50.
      Nk sembang lg psal kos why not klau adik direct ke fb akak. Ada kat sidebar kanan.

      Delete
  16. Assalamualaikum Kak Tiey :)
    Saya lepasan spm 2013 .
    Result upu haritu sy ditawarkan ke UiTM diploma sains.
    sy minat mau jadi doktor haiwan.
    bole terangkan pathway nak jd doktor haiwan ni dgn kos sains gunaan ni?
    Subjek apa yg patut sy ambil dan tumpukan..
    Mohon balas ye kakk :)
    Tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkmsalam adik Syarifah :)
      Ouh, congrats dear. Awak nak sambung cos degree veterinar eak. So, adik kena focus for the whole subject la. Maknanye, cgpa must always mantain kalau boleh 3.50 above for every semester.
      Then, adik apply degree in veterinary through UPU, contoh UMK, UPM and so on. UiTM ada, tp xsure dalam fakulti kesihatan ke atau kat mane.

      Delete
  17. Assalamualaikum akak ;)
    Sye dpt course diploma sains kt uitm kuala pilah, and nak tanya nanti ade modul2 nya yg kita kene pilih ke kak...
    Sye masih blur bab sains gunaan ni..
    And lg satu,, sye ade kampus sementara,, kat kuala pilah before gi tapah,, selalunya brapa sem sye kene stay kampus sementara tu :')
    Btw,, thanks kak sgt bguna info nii ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkmsalam dear :)
      Ouh Tahniah dear. Modul? Untuk pengetahuan adik semua syllibus atas perkara yang perlu adik lalui sepenjang 6 semester, iaitu 3 tahun semua tu dah diatur oleh fakulti adik. So, adik xboleh pilih la nak ambik subjek tu ke ini ke. Kecuali koko adik boleh pilih. I think, diploma sains is the best choice for you dear if u suka subjek2 sains.
      Hurm, pasal kampus sementara tu depend atas kampus la. Biasanya satu sem je, pastu terus pindah. Most welcome dear. Kalau ada pape nak tanye trus direct ke fb akak eak :)

      Delete
  18. salam akak. nak tanye.. kalau amik diploma sains ni, kite boleh ke nk sambung degree cos dentistry? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkmsalam dik :)
      Lepasan diploma sains boleh je nak sambung semua cos. Medic, dentistry, engineering and even Marketing and so on.

      Delete
  19. Salam kak tiey sye stident sains gunaan.. sem dpan dah kne plih bio atau fzik.. tapi sya msih blurr nk pilih yg mne.. btol ke kalau sya pilih phy dgree sye xboleh amik bio..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkmsalam. Rasanya xde masalah. Ambik bio atau phy beza cket jr. Cuma kalau adik plih fizik lgi mudah utk degree adik if adik ambik degree in physic. Tpi kalau ambik degree in bio xjejas pape pum.
      Better adik specific nak ambik phy or bio sem 5 tu. Senang nanti adik nk buat pilihan utk degree. Adik cenderung phy ke bio.

      Delete
  20. Assalam kak. Saya student part 1 diploma sains uitm,tapah. Akak ada tak notes2 sem 1? Tq kak
    Email: fazzzrx@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkmsalam dear.
      First of all congrats sbab dpat smbung belajar. Ouh sorry to say sem 1 notes dah hilang sebab laptop problem.
      If u free u can contact sy thru fb lgi senang. Ada kat sidebar belah kanan ye :)

      Delete
  21. salam. nak tanya.. kalau kimia dan perindustrian ni ialah fakulti di bawah sains guna kan? atau sebaliknya? sorry agak confused..sebabya saya dpt diploma in industrial chemistry.. so pembelajaran nanti kita belajar sains guna atau kima dan perindustrian

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkmsalam. Wah congrats dik. Yup cos kimia industry ni bawah fakulti sains gunaan. Of coz la adik belajar kimia industry, sains gunaan tu fakulti. kalau bawah fakulti sains kesihatan tu contoh cos medik, farmasi, opto n so on.

      Delete
  22. Assalammualaikum kak.. nak tanya.. bru2 ni saya dpat tawaran uitm kat kk.. saya dapat diploma sains fakulti sains gunaan.. sbnrnya, saya kurang faham , sdh diploma sains, ada lagi fakulti sains gunaan.. apa maksud dia tu, kak? hehe.. saya kurang faham..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkmsalam dik. Wah tahniah dik :) Okei camni, fakulti ni banyak, ada fakulti engineering, fakulti sains gunaan, fakulti sains kesihatan. Bawah fakulti sains gunaan tu ada kos sains gunaan (diploma sahaja), untuk degree kos bawah fakulti ni contoh sains biomolekul, physic industry, kimia forensik dan sebagainya.

      Delete
  23. Salam.. Sis.. Saya dapat pra diploma sains ni gunaan.. Nnti dah dapat sijil nnti.. Bley forward tak sijil ni msuk ke diploma? Mohon sis jelaskan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkmsalam. Pra diploma 1 sem je bersamaan 6bulan. So adik kena usaha sungguh2. Andai result adik tinggi n power kemungkinan nak sambung tu tinggi. Kalau rendah tu susah la sebab kena bersaing dengan budak2 result spm yg nak masuk diploma.

      Last but not least good luck dik :)

      Delete
  24. Akak saya dapat tawaran UMK sains gunaan ( teknologi sumber hutan). Saya tak pernah dgr kos tu and apa subjek saya akan belajar?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ouh, tahniah dik. Dapat kampus jeli eah? Teknologi sumber hutan ni akak pum xtau jgk camne dik. Heheh

      Delete
    2. Ouh, tahniah dik. Dapat kampus jeli eah? Teknologi sumber hutan ni akak pum xtau jgk camne dik. Heheh

      Delete
  25. Assalamualaikum akak.. saya baca entry akk for the second time baru perasan you said bout diploma.. act i just finished my study at matrik for 1 year then I got the oppurtunity in tech bio komposit for degree.. akak tau tak serba sikit apa yang kita akan belajar and peluang pekerjaan yang ada ? Btw I enjoy reading ur entry ��

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkmsalam n congratulations to u.Biokomposit ni relate dgn sumber hutan which is kayu. Akak nk explain panjang2 pum akak xtau sbab akak tau kisah kos ni dr kawan je. Cuma yg akak tau pluang keje dia macam frim.

      Delete
    2. Wkmsalam n congratulations to u.Biokomposit ni relate dgn sumber hutan which is kayu. Akak nk explain panjang2 pum akak xtau sbab akak tau kisah kos ni dr kawan je. Cuma yg akak tau pluang keje dia macam frim.

      Delete
  26. Asslamualaikum. Sy nak tanya, sy dari diploma sains. Boleh tak degree sy ambil degree fakulti sains komputer & matematik?

    ReplyDelete
  27. Assalamualaikum akak.. saya nak tanya sains gunaan ni kategori bidang kan? Apa kos yg ditawarkan untuk bidang sc gunaan ni??

    ReplyDelete
  28. Slm Kak.. nk tnye.. Diploma Sains di UiTM tu sama ke dgn Diploma Sains Gunaan di UTHM

    ReplyDelete
  29. Nak tanye kne buat pinjaman pttn ke awl awl?

    ReplyDelete

Thanks for do visit this blog. Please wait for comment moderation from me okey :)