Friday, 4 January 2013

Donate Blood Save A Life

Assalamualaikum w.b.t,

Salam Jumaat sekelian kepada smua umat Islam serata dunia. Hye, today sy nk share ckit psal blood tranfusion. Baru je bljar sem lpas psal ni, & alhamdulillah kelmarin dpat donate darah di dewan UiTM Chendering, anjuran Hospital Sultanah Zahirah Kuala Terengganu. Ramai student yg pegi derma darah smpai kena beratur panjang. Actually, ni 1st time derma darah sbab tu la excited sngat. Malah xsakit pum, tp rasa seronok sbab dngan darah yg derma ni kita sudah membantu mereka ys memerlukan@ kekurangan darah. So, darah kita akan mengalir dalam badan org lain suatu hari nanti, & sy harapkn penerima darah tu jadi baik jgak cam sy.hahahaha. baik sngat ker sy ni?

Saya universal donor,mknanye darah sy jenis O! Wah rase happy je bila dpat tau jnis darah O. Yela, org jnis darah O ni baik sbab dpat derma kat smua org, tp dia dpat terima 1 jnis darah je iaitu darah O. kan2. Bila dpat tau jenis darah tu, rasa cam nk buat pedigree diagram je, sbab nk tngok jnis darah sy ni inherit ma atau abah sy.hehe. Hurm,lastly nk gtau kat smua yg derma darah ni xsakit pum,jarum pum xbesar la sngat cuma pnjang xckit je,tu pum bukan nye smua jarum tu dia cucuk,just sparuh je. Hanya 350ml darah je yg kita derma, & kebaikan yg kita dapat nanti xterkira selagi org yg guna darah kita tu menjalani kehidupan. Besar pahala tu!!










No comments:

Post a Comment

Thanks for do visit this blog. Please wait for comment moderation from me okey :)