Sunday, 3 February 2013

Nak isi UPU

Assalamualaikum w.b.t,

Perjalanan hidup daripada part 1-part 6 dah xlama nk berakhir, dan menunggu detik2 utk grade then pursue of my study in degree level la plak. Tapi masalahnya xpasti & confius nk smbung cos ape dan kat mane. Ada cadangan x? Kalau boleh nak sambung dalam biology field la.So, skrg hanya beli no pin Upu, RM10.60 je kat BSN. Dah lame dh pum beli, tp isi nya belum lagi sbab banyak sngat kena buat pilihan dan buat masa skrg ni just seacrh setiap cos and consult dengan lecturer.

My biology lecturer suggested cos yg sesuai utk smbung degree based on result,
1. Medic
2. Farmasi
3. Dentist
4. Microbiology


Tapi ketiga2 cos tu mmg tough giler la, bukan setakat dari segi pembelajaran, tapi dari segi competition & result. Adoyai, kasihan la bebudak Diploma macam kami ni sbab terpaksa compete utk degree intake dengan budak asasi & stpm. Unfortunately, hanya sedikit quota saje utk intake of degree level kat bebudak diploma. Tapi, smua tu ALLAH yg tentukan samada kita boleh ke x, sbab rezeki DIA yg tentukan. So, skrg ni buat pilihan yg terbaik and also buat solat istikarah jugak :)

Harap2 apa yg dapat tu adalah pilihan yg terbaik utk diri saya sendiri. My lecturer said that, kalau nk pilih cos utk degree nanti, pilihla berdasarkan minat sbab kerana minat tu mempengaruhi life diorang. Ape pum, jom try isi dulu sebelum tutup, then decide yg terbaik sblum tarikh tutup.







No comments:

Post a Comment

Thanks for do visit this blog. Please wait for comment moderation from me okey :)