Monday, 11 February 2013

Lipstick penyebab kanser mulut?

Assalamualaikum w.b.t,

Sekarang ni femes kat facebook pasal kandungan lead dalam gincu boleh menyebabkan kanser. Betulker?? Berdasarkan daripada Dr. Elizabeth Ayoub daripada bidang biomolekular tentang isu gincu yang mengandungi “lead” yang mana merupakan carcinogen dengan kata lain kanser.So, korang please la alert, even though nk cantik pum tp pandai2 la kan. Semakin tinggi kandungan lead dalam gincu, semakin tinggi peluang pengguna tersebut menghidapi kanser. Berdasarkan daripada satu ujian pada gincu2, gincu yg paling tinggi kandungan lead adalah A***. Brand ni mmg femes la kat Malaysia, tp xkan kena gtau kot 6ti tiey kena saman plak kan.hehe

Kalau korang nk tau cara nak kesan samada gincu yg anda nak beli tu ade kandungan lead ke x, try korang test camni:
1. Sapu gincu tu kat permukaan emas tulen 14-24K
2. Pastu tengok samada warna emas tu bertukar ke x.
3. Kalau cincin tu bertukar warna ke hitam, maknanye gincu tadi tu ada kandungan lead

Untuk pengetahuan korang, kandungan lead dalam gincu tu akan menyebabkan bibir korang akan jadi warna hitam. Korang ade perasan x? Biasanya bahagian atas & bawah mulut.
###Tapi, based on Food and Drug Administration (FDA), kandungan dalam kosmetik adalah dikawal dan ia xmembenarkan kandungan lead yg berbahaya ada dalam kosmetik. Kebanyakkan gincu xde kandungan lead, tapi jika ade pum ckit je la dan ia xde kesan pum…Korang nmpak xpermainan disini?? Maybe disebabkan ade ckit2 je kandungan lead tu la yg menjadi persoalan nya…





No comments:

Post a Comment

Thanks for do visit this blog. Please wait for comment moderation from me okey :)