Friday, 8 February 2013

Applied science

Assalamualaikum wb.t,

Salam Jumaat semua kepada seluruh umat Islam. Tengah buat ape tu? xplanning p makan angin ker? Kan dapat cuti panjang sempena raya tahun cina. Orite, straight to my purpose, korang semua nk jadi ape eak 6ti besar? Doktor? engineer? cikgu? or ape? So, kalau korang bercita2 tinggi usaha pum mesti la kena tinggi jgak kan! yang pasti korang kena buat yg terbaik la utk SPM sbab SPM tu la merupakan tiket utk anda semua masuk university. All your best bebeh!

Nak cerita pasal pengalaman hidup tiey dlam blog ni, supaya adik2 dpat jadikan teladan la ckit.hehe. Boleh la kalau ckit,well i'm not a good person enough to make as  a idol. So, macam ni lah cerita nye, bermula lepas tiey dapat result SPM so berlaku la konflik yg mane tiey ni bercita2 nak sambung cos yg melibatkan biology. Tetapi. disebabkan oleh result yg xseberapa. hurm "4A" je, so xtau nk isi cos ape la dalam upu ni. Tambah2 pulak, subjek x-mat pum k.o, jadik tiey hanya mampu berserah kepada takdir memandangkan result yg dapat tu mmg patut dgn cara tiey belajar.

Then, alhamdulillah tiey tlh berjumpa dengan seorang senior ni, so dia la yg bnyak bg tunjuk ajar and dia suggested apply cos applied sceince. Dia gtau, kalau kita xberpeluang nk smbung dlam cos medik, so jalan peyelesaiannya start from scratch la, mean ambik applied science yg seakan2, sains tulen. Bila dh abis nanti, berpeluang la nk smbung dalam cos yg xtercapai tu such as medic,engineering and so on, tapi result kena ok la. Jadi sekarang, tiey belajar dlam cos applied science kat uitm chendering & sekarang part 6 dah :). Cos applied science ni perlu habiskan 6sem bersamaan dgn 3 tahun, subjek asas biologi,kimia dan physic. Tapi dari sem1-3 wajib kena ambik subjek mat,agama dan koko. Tapi part 4 kena ambik CSC bab computer and part 5 plak ETR bab entrepreneurship. Kami lah yg leading OBE, taula sape2 yg belajar kat UiTM tu.

Belajar bio,phy & chm sekaligus camtu xsusah ke? Mane ade der brg senang. smua susah. But, honestly la dari pengalaman beljar selama sem 6 ni, applied science agak mencabar sebab kita kena ambik tiga subjek asas tu, so xspecific ckit tapi senang je kalau kita belajar elok2 & paham. :) Kalau nk sambung degree tu mmg bnyak peluang, nk sambung ape2 pum boleh tp result tu kena tinggi la baru peluang nk dapt tu cerah. Even nk smbung medik pum boleh tau! Jangan pandang rendah kat cos ni.


No comments:

Post a Comment

Thanks for do visit this blog. Please wait for comment moderation from me okey :)